Tujina

Najtežje jim je bilo povedati, kdo vse se ne bo nikoli več vrnil

Newtown, 02. 01. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Praznovanje novega leta je bilo v Newtownu precej žalosten dogodek. Mesto si še ni opomoglo po strelskem pohodu Adama Lanze, ki je umoril 20 otrok in 6 učiteljev. Medtem pa se njihovi sošolci in prijatelji ter sodelavci spet vračajo v šolske klopi, tokrat v drugo šolsko stavbo.

Žrtve streljanja na ameriški osnovni šoli Sandy Hook.
Žrtve streljanja na ameriški osnovni šoli Sandy Hook. FOTO: Reuters

Newtown je prihod novega leta letos praznoval skromno. Mesto žaluje za izgubljenimi otroškimi življenji, ljudje še vedno iščejo odgovor na vprašanje 'zakaj'.

A življenje se za tiste, ki so preživeli strelski pohod Adama Lanze, nadaljuje, danes bodo prvič po tragediji spet sedli v šolske klopi.

Med starši, ki bodo otroke v Newtownu danes poslali nazaj v šolo, je tudi David Connors. Oče 8-letnih trojčkov je povedal, da otroke mučijo nočne more, zdrznejo se ob vsakem glasnejšem zvoku, v objem staršev se zatečejo precej pogosteje kot pred streljanjem.

"Za nikogar ne bo lahko," je dejal Connors. "V resnici nihče ne ve, kako se spopasti s posledicami te tragedije," je še dodal.

A jasno je, da vrnitev v šolske klopi ne bo lahka ne za učence ne za zaposlene, ki so slišali ali videli, kako je strelec ustrelil 20 njihovih sošolcev, 6 učiteljev in na koncu sodil še sebi.

Sicer se ne vračajo v stavbo šole Sandy Hook, v kateri se je tragedija zgodila. Vse pristojne službe so ocenile, da bi bilo to za vpletene preveč travmatično. Precej velika je verjetnost, da bo ta šolska stavba ostala zaprta za vedno.

Kmalu po usodnem 14. decembru so zato številni delavci in prostovoljci preurejali opuščeno šolsko stavbo v bližnjem kraju. S šole Sandy Hook so prepeljali opremo in pohištvo ter tudi osebne stvari učencev.

Pouk se bo tako na novi šoli zares začel šele jutri, danes pa bo dan odprtih vrat, ko si bodo učenci lahko ogledali nove prostore in se privajali na novo okolje.

Nekateri so si sicer šolo ogledali že med prazniki. Na takšen ogled je svoje otroke odpeljal tudi Connors, ki je povedal, da so bili veseli, ko so v garderobi zagledali svoje nahrbtnike, všeč jim je tudi nova stavba.

Rože
Rože FOTO: Reuters

A seveda nihče ne pričakuje, da bo prehod v nadaljevanje učnega procesa potekal, kot da se ne bi zgodilo nič. Obiskovalce je tako že v tem času na vratih najprej pozdravil policist, najeli so tudi psihologa, specializiranega za žalovanje.

Ta bo z nasveti pomagal tudi učiteljem, ki bodo v procesu žalovanja otrok odigrali zelo pomembno vlogo.

"Seveda se bomo trudili, da bo pouk potekal čim bolj normalno," je povedala šolska nadzornica Janet Robinson. "Vendar pa bo še posebej na začetku veliko časa za pogovor. Želimo, da se otroci spet povežejo med seboj in z učitelji," je še dodala.

Klinični psiholog Julian Ford z univerze Connecticut, ki je vse od streljanja svetoval družinam žrtev, sicer pravi, da je najbolj pomembno, da se tragičnemu dogodku ne podredi vse dogajanje na šoli, da pa se o njem tudi ne molči. "Situacij, ko se bodo otroci spomnili umrlih prijateljev in učiteljev, bo veliko. Nanje jih lahko spomni že kakšna beseda, kretnja, fotografija. Morda o tem ne bodo vedno glasno spregovorili, je pa pomembno, da jim na šoli dajo občutek varnosti in jim večkrat zagotovijo, da bo vse v redu," pravi.

"Vsak otrok je drugače reagiral na dogodek, zdaj, ko se vračajo v šolo, pa bo morda še najtežje njihovim staršem, ki jih je strah prav povsem ohromil," je še dejal Ford.

Connors pravi, da je bilo zanj najtežje otrokom razložiti, kdo vse je umrl in zakaj. "Marsikdo pravi, da je to pač nova realnost, da se moramo navaditi nanjo. Vendar je ta nova realnost grozljiva, zato jo mora vsak osmisliti sam zase," je prepričan.

20-letni Adam Lanza je strelski pohod na osnovni šoli izvedel z materinim orožjem. Za razliko od nekaterih drugih strelcev na ameriških šolah pred dejanjem motiva za pokol ni razkril. Odgovor na vprašanje "zakaj", je tako odnesel s seboj v grob.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 01. 2013 13.40
-2
Vemo da zadeve v tem svetu niso vedno take kot se zdijo, da so vzroki globlji, itd. Kdor spremlja delo Laure K. in njenega sedanjega partnerja, kvantnega fizika Arka, mu je marsikaj jasno, kaj se dogaja v tem svetu. Preberite si zadnji transkript iz serije Kasiopejske transkripte na portalu znanje pika hr, zadnja seansa prejšnjega leta. Postavili so nekaj vprašanj tudi v zvezi s tem primerom.
Ramzess
02. 01. 2013 12.47
-2
Čudni naslov, zakaj bi jim morali povedati, kar že itak vedo, jim je jasno. Pouk še nekaj časa ne bo normalen, ...starši bi morali imeti urejen urnik, kako bodo spremljali otroke, brez njihove vednosti psihiatri ne morejo (z injekcijami) skakati med šolskimi klopmi. Ker imajo otroci, nekateri, še vedno more in 'napade', je težko predvideti reakcije pristojnih, ...starši pa za to ne bi vedeli. Jaz otroka ne bi tako zgodaj po taki travmi pošiljal v šolo, najprej zdravje, tudi duševno, potem ostalo. Razumem da želijo normalizirati zadeve, ampak včasih ima to nasproten učinek, in brez dvoma diši po kontroli otrok, ko staršev ni zraven.
SpacePig
02. 01. 2013 08.20
+0
@24ur.com: Zakaj se mučite s prevajanjem v slovenščino? Pustite vse tako napisano, kot vam naročijo vaši "strici iz ozadja"!
zombie 1
02. 01. 2013 08.55
+5
Janša je naš
02. 01. 2013 09.08
+3
ne on je iz ozadja in nikoli ne bo v ospredju
mamovam
02. 01. 2013 18.34
+0
zombi, očitno ne veš, kdo je lastnik propljusa in zakaj forsirajo "novice iz ZDA".
mamovam
02. 01. 2013 07.12
-5
zdaj pa že pogrevate to juho tako, da že smrdi. ja, zgodila se je tragedija, ampak ste iz švice poročali toliko krat, ko je umrlo 22 otrok v avtobusu? dobro opravljate svoje poslanstvo...
Janša je naš
02. 01. 2013 09.09
-1
mamovam
02. 01. 2013 18.33
+0
ne, res je nisem. zakaj pa bi jo moral? lepše živim od podpore in od dela na črno kot pa ti, ki pošiljaš sporočila iz službenega računalnika..
Mariposa_1
03. 01. 2013 01.33