Tujina

Najstniku, ki je ubil devet ljudi, prodal pištolo in strelivo. Za rešetke za sedem let

München, 19. 01. 2018 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Münchnu je na sedem let zapora obsodilo moškega, ker je dobavil pištolo najstniku, ki je julija 2016 med strelskim pohodom ubil devet ljudi. Policija je dobavitelja Phillipa Körberja aretirala avgusta 2016. Izsledili so ga na svetovnem spletu in ga zvabili v lažen posel z orožjem.

33-letni Philipp Körber, ki je dobavil pištolo najstniku, ki je julija 2016 med strelskim pohodom v Münchnu ubli devet ljudi, je obsojen na sedem let zapora. 

Tožilstvo, ki je za obtoženca zahtevalo sedem let in dva meseca zapora, je trdilo, da je Körber zagovarjal enaka skrajna desničarska stališča kot strelec, 18-letni David Ali Sonboly. Prav tako je tožilstvo prepričano, da je vedel za njegove načrte in je zato soodgovoren za njegove zločine.

Dejanje priznal in obžaloval

Sorodniki žrtev, ki so bili stranka v postopku, so za obtoženca zahtevali 11 let zapora. Körber je dejanje priznal in obžaloval. "Nikoli nisem želel tega. Izjemno mi je žal za to, kar se je zgodilo," je dejal danes na sodišču.

Policija je Körberja aretirala avgusta 2016. Izsledili so ga na svetovnem spletu in ga zvabili v lažen posel z orožjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Körber in Sonboly sta se spoznala na t. i. temnem spletu, ki ga za svoje nezakonite dejavnosti uporabljajo tudi kriminalci.

18-letniku je prodal pištolo in strelivo, ki ju je mladenič iranskega porekla nato uporabil v strelskem pohodu, med katerim je ubil devet ljudi in jih pet ranil, nato pa je naredil samomor.

Skoraj vse njegove žrtve so bile migrantskega porekla, napad pa je izvedel na peto obletnico pokola norveškega desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika.

Tako Sonboly kot Körber sta bila privrženca nacistične ideologije, preiskovalci pa so na Körberjevem računalniku našli Hitlerjev manifest Moj boj.

Po navedbah policije se je Sonboly želel maščevati za leta ustrahovanja in naj ne bi imel političnih ciljev, za tarče pa je izbral ljudi, podobne tistim, ki so ga ustrahovali.
 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
19. 01. 2018 16.20
+0
Trumpove pištole in še kaj tudi dobi novega lastnika v mladoletnih osebah in zame sta kriminalca oba tako tale obsojen na 7 let zapora upravičeno kot Trump ki je predsednik ZDA popolnoma neopravičeno je ravno tako za v zapor. In dokler bomo ločevali kdo je opravičen biti prodajalec orožja in kdo ne , do takrat bo še mnogo mam objokovale svoje otroke sinove in hčere.
Uporabnik443897
19. 01. 2018 16.32
-2
Razlika med nami in Ameriko je da pri nas dobijo orožje samo leva ki, v A meri ki pa vsi
Maxx365
19. 01. 2018 19.04
+1
ne klobasaj neumnosti, vsak jager v Sloveniji ima polno vitrino orožja, ne glede na to, ali je levi, desni ali srednji