Tujina

Najstnika načrtovala pokol po vzoru srednje šole Columbine

Connecticut, 03. 04. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

18-letna Natalie Carpenter je načrtovala, kako bosta s fantom "dijake in učitelje vzela za talce in streljala, dokler ne bodo vsi pomrli" – podobno, kot sta to storila Eric Harris in Dylan Klebold na šoli Columbine. A k sreči ji je načrte prekrižala policija.

Policija v Connecticutu je aretirala 18-letno Natalie Carpenter zaradi groženj, da bosta s fantom na srednjih šolah v Danburyju in Stratfordu izvedla pokol, kakršnega sta pred 15 leti na šoli Columbine v Coloradu izvedla Eric Harris in Dylan Klebold, ki sta ubila 12 dijakov ter učitelja, nato pa sodila še sebi.

Načrte o tem, kako bosta "dijake in učitelje vzela za talce in streljala, dokler ne bodo vsi pomrli", sta povedala prijateljem, ki so obvestili policijo. Ta je preiskala njeno sobo in našla dnevnik s podrobnimi opisi oz. načrti, kako dejanje izvesti. Policisti so našli tudi knjigo s psihološko razlago strelskih pohodov na šolah, v njej pa so bile zapisane opombe, da sta strelca na šoli Columbine junaka, ki ju želi posnemati.

Zapisala je tudi, da so si otroci, ki so umrli med streljanjem na šoli Sandy Hook, to zaslužili in sestavila seznam orožja, ki ga potrebuje za strelski napad.

Videoposnetek enega izmed dijakov, ki sta morila po šoli Columbine
Videoposnetek enega izmed dijakov, ki sta morila po šoli Columbine FOTO: Reuters

Njena mama je policiji povedala, da ima dekle duševne težave – pestila naj bi jo depresija, imela naj bi tudi vedenjske motnje, v zadnjem času pa ni jemala predpisanih zdravil. Omenjeni šoli naj bi sovražila, ker ju je obiskovala, nad njo pa so se tedaj znašali nasilni dijaki, zaradi česar se je že večkrat porezala in poskušala storiti samomor.

Mati je dodala, da se je Natalie verjetno hotela ustreliti zato, da bi nasilneži videli posledice svojih dejanj, vztraja pa, da nikoli ne bi škodila drugim. Je pa po njenih besedah v zadnjem letu oz. vse, odkar si je pogledala film o tem, postala obsedena z incidentom na šoli Columbine.

Carpenterjeva, ki je nekaj dni pred aretacijo poskušala kupiti puško, je trenutno v pridržanju v bolnišnici Charlotte Hungerford, bremenijo pa jo obtožbe za naklepni napad in umor. Policija je izdala tudi nalog za aretacijo njenega fanta. Oba sta priznala, da sta si pogledala film o Columbine, trdita pa, da nista načrtovala izvesti nobenega napada. Fant je policiji celo dejal, da je šlo le za šalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KofiAnnan
03. 04. 2014 13.18
+7
no tale dva bosta sigurno dobila 10let čuze al pa več , zajebancija gor al dol..ameri pri takih zadevah ne poznajo šale.....pri nas bi pa sam pogojno dubla al pa še to ne
asdfghjklqwertz
03. 04. 2014 12.09
+3
To, da greš ubijat človeka, se vidi, da nekaj ni vse v redu s tabo v glavi ... to, da greš svoje načrte razlagat okoli, pa se vidi, da si zrel za psihiatrijo, v zaprt oddelek, v celico, kjer niti samomora ne moreš narediti ... Ampak vseeno ... Vsak ki ubije človeka, umor načrtuje ali pa ve, kaj bo naredil oz. hoče narediti ... zato o neprištevnosti nikoli nočem slišati. Vsak morilec bi pri meni dobil smrtno kazen, tudi če je v sloveniji nimamo.
PBlack
03. 04. 2014 10.00
+3
Tukaj napišete: "ki sta ubila 12 dijakov ter učitelja, nato pa sodila še sebi." V drugem članku napišete: "ubila 11 učencev in učitelja ter ranila 21 ljudi, nato pa sodila še sebi. " Vse iz vaše strani. Kdo zdej tle nima pojma ? 11 al 12 ? zmeden sm
Ramzess
03. 04. 2014 13.00
Če veš čigav aparat so mediji, glavni mediji, potem razumeš menda čemu tak slog pisanja.
Komunist 1
03. 04. 2014 09.29
+12
U parlament nej grejo
enoh
03. 04. 2014 08.24
+16
to je pa zdej ratal že kr kul slika... po moje je mulariji za navdih... (ta slika v članku)=