Tujina

FOTO: Za Jobsovo pot je bil bistven električni šok

New York, 06. 10. 2011 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ni.J./STA/U.Z.
Komentarji
59

Steve Jobs je svet preplavil s svojimi izvirnimi idejami in izjemnim računalniškim znanjem. Že pri desetih letih se je začel zanimati za elektroniko, potem pa ga je pot vodila od podjetja v garaži do mednarodnega imperija.

Steve Jobs
Steve Jobs FOTO: Reuters

Steve Jobs je bil ameriški računalničar in poslovnež, ki se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu v ameriški zvezni državi Kalifornija materi samohranilki. Že teden po rojstvu pa ga je posvojil par iz bližnjega kraja Mountain View.

Steven Paul Jobs se je za elektroniko začel zanimati že pri desetih letih, ko je po pričevanju njegovih krušnih staršev v električno vtičnico potisnil železno sponko za lase in posledično doživel rahel električni šok. Zatem se je z družino iz San Francisca preselil v Palo Alto, saj je njegova družina želela biti bližje Silicijevi dolini, ki je takrat rasla s svetlobno hitrostjo.

Jobs je tam obiskoval srednjo šolo, njegovo zanimanje za informacijsko tehnologijo pa je še naprej raslo, zato se je po pouku redno udeleževal predavanj podjetja Hewlett-Packard. Ta predavanja pa so bila precej bolj pomembna, kot se zdi na prvi pogled, saj so Steva v Hewlettu kmalu zaposlili, med poletnim delom pa je tam spoznal Steva Wozniaka, ki je delil njegovo navdušenje nad tehnologijo.

Leta 1972 je Jobs končal srednjo šolo in se vpisal na univerzo Reed v Portlandu (država Oregon). Kljub temu da je študij prekinil že po prvem semestru, je še naprej obiskoval različna predavanja na univerzi, med drugim tudi tečaj kaligrafije. O tem je Steve pozneje povedal, da brez tega enega in edinega tečaja Mac računalniki ne bi imeli različnih tipografij ('fontov') in proporcionalno razmaknjenih znakov. V tem času je Steve spal na tleh pri prijateljih, denar je dobival z zbiranjem in vračanjem steklenic kokakole, na zastonjska kosila pa je hodil v bližnji tempelj Hare Krišne.

Takoj po novici o smrti Steva Jobsa so se ljudje računalniškemu geniju poklonili na različne načine.
Takoj po novici o smrti Steva Jobsa so se ljudje računalniškemu geniju poklonili na različne načine. FOTO: Reuters

Jeseni leta 1974 se je Jobs vrnil v Kalifornijo in skupaj z Wozniakom obiskoval predavanja računalniškega kluba Homebrew. Kot tehnik se je zaposlil v podjetju Atari, ki je bilo že takrat znano po izdelavi računalniških iger, s to službo pa je želel Jobs prihraniti dovolj denarja za nekakšen spiritualni pobeg v Indijo, kamor je pozneje res odpotoval s prijateljem z univerze Reed in pozneje prvim Applovim uslužbencem Danielom Kottkejem. Očitno je Steve tam zares doživel nekakšno razsvetljenstvo, saj se je vrnil kot budist z obrito glavo. V tem času je prišel tudi v stik s halucinogenimi drogami, izkušnjo z LSD-jem pa je pozneje opisal kot eno izmed dveh ali treh najpomembnejših izkušenj v življenju. Po indijski avanturi se je vrnil k Atariju, kjer so mu naložili razvoj integriranega vezja za igro Breakout, kar pa Steva ni zanimalo. Skupaj z Wozniakom sta namreč dobila nalogo, da število čipov zmanjšata na minimum. To jima je uspelo tako dobro, da je bil končni izdelek tako tesen, da ga je bilo nemogoče serijsko izdelovati.

Jobs se je poročil leta 1991 in imel z ženo tri otroke, iz razmerja z dekletom proti koncu 70. let preteklega stoletja pa še eno hčerko.

Leta 1976 pa je pri starosti 21 let skupaj s 26 let starim Wozniakom v garaži svojega družinskega doma ustanovil podjetje Apple Computer. Prvi računalnik, ki sta ga sestavila, se je imenoval Apple I. Leto pozneje pa sta predstavila Apple II, ki je dosegel velik uspeh. Apple se je tako povzpel na sam vrh podjetij v računalniški industriji.

Leta 1985 je Jobs zaradi nesoglasij v podjetju zapustil Apple in ustanovil podjetje NeXT Computer. Leto pozneje je skupaj z Edwinom Catmullom ustanovil podjetje Pixar. Gre za studio za računalniški risani film. Leto 1996 je Apple kupil NeXT, Jobs pa se je tako vrnil v domače podjetje. Leta 1997 je postal vodja uprave.

Jobs se je vpisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, in sicer kot najslabše plačan šef. Nekaj let je namreč delal za nominalno plačo en dolar letno. A ob tem je uspešno dobival nagrado za nagrado, ki so bile poplačilo za uspeh.

V zadnjih letih se je Jobs začel spopadati s hudimi zdravstvenimi težavami – zaradi raka na trebušni slinavki je leta 2004 prestal operacijo, leta 2009 so mu nato presadili jetra. Zaradi teh težav je v zadnjih sedmih letih trikrat šel na bolniško za daljše obdobje, nazadnje januarja letos. Odsotnost je prekinil le marca za predstavitev tablice iPad 2 in junija ob predstavitvi storitve Icloud.

Steve Jobs je revolucioniral računalništvo, telekomunikacije, glasbo in filme.
Steve Jobs je revolucioniral računalništvo, telekomunikacije, glasbo in filme. FOTO: Reuters

Jobs je v pismu upravnemu odboru in celotni Applovi skupnosti ob najavi odstopa zapisal, da je vedno pravil, da jih bo, če bo prišel dan, ko ne bo mogel več izpolnjevati dolžnosti oziroma nalog glavnega izvršnega direktorja Appla, sam prvi obvestil o tem. "Žal je ta dan zdaj prišel," je zapisal mož, ki je postal prepoznaven tudi po načinu oblačenja – na javnih dogodkih je namreč nastopal oblečen v modre kavbojke in črn puli ter obut v superge.

Pri tem je izrazil željo, da bi v prihodnje v podjetju deloval kot predsednik upravnega odbora in da bi ga na položaju glavnega izvršnega direktorja nasledil Tim Cook, ki je že doslej med zdravniškimi odsotnostmi Jobsa kot vršilec dolžnosti skrbel za tekoče vodenje poslov. Cook je v Applu že od leta 1998 in je Jobsa nadomeščal že pri prejšnjih daljših bolniških odsotnostih. Oba omenjena predloga Jobsa ob odstopu sta se uresničila.

Ob vsem tem je bil Jobs prepričan, da se Apple nahaja pred svojimi najbolj svetlimi in inovativnimi dnevi, in veselil se je svojega sodelovanja pri tem v novi vlogi.

"Nobenega razloga ni, da ne bi sledil svojemu srcu"

Na svetu obstajajo ljudje, ki so revolucionirali eno stvar. Steve Jobs jih je revolucioniral več: računalništvo, telekomunikacije, glasbo in filme. Z njegovim odhodom se je končala ena najbolj uspešnih karier poslovnega sveta.

Leta 2005 je imel Jobs na ameriški univerzi Stanford slaven govor, v katerem je priznal, da ni nikoli diplomiral, nato pa povedal tri zgodbe iz svojega življenja – o povezovanju točk, o ljubezni in izgubi ter o smrti. Prva zgodba je govorila o njegovem otroštvu in kako ga je pot pripeljala do predavanj o kaligrafiji. "Seveda je bilo nemogoče povezati točke v prihodnost, ko sem bil še na kolidžu, bilo pa je zelo zelo jasno ozreti se nazaj 10 let pozneje. Ne moreš povezati točk, če gledaš naprej v prihodnost. Povežeš jih lahko šele, ko se ozreš nazaj. Zato moraš zaupati, da se bodo točke nekako povezale v prihodnosti. Moraš zaupati nečemu: svojemu občutku, svoji usodi, svojemu življenju, svoji karmi – čemur koli," je dejal.

Druga zgodba govori o začetkih v garaži, ko je Apple v desetih letih zrasel v dve milijardi dolarjev vredno podjetje z več kot 4.000 zaposlenimi. Ko so ga odpustili, je preživljal težke čase, potem pa je bil prepričan, da je to ena najboljših stvari, ki so se mu zgodile v življenju. "Včasih vas bo življenje udarilo v glavo s kosom opeke. Ampak ne izgubite vere. Prepričan sem, da je bila edina reč, ki me je gnala naprej, to, da sem užival pri tem, kar sem počel," je povedal.

V tretji zgodbi je pripovedoval, kako je izvedel za svojo bolezen. "Pri 17 letih sem prebral nekaj približno takega: Če živiš vsak dan, kot da je tvoj zadnji, boš nekega dne najverjetneje imel prav. To je naredilo vtis name in od takrat dalje, zadnjih 33 let, se vsako jutro pogledam v ogledalo in vprašam: Če bi bil danes zadnji dan mojega življenja, ali bi storil kar koli od tega, kar nameravam početi danes? In kadar koli je moj odgovor ne preveč dni zapored, vem, da moram nekaj spremeniti."

Preberite še: Po boju z rakom na trebušni slinavki je v starosti 56 let umrl Steve Jobs, dolgoletni direktor računalniškega podjetja Apple; in o tem, kaj je Steve Jobs v življenju dosegel.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fisher29
07. 10. 2011 11.56
Počivaj v miru Steve...
smock
07. 10. 2011 00.42
Bil je preprosti človek, vendar bister, to dokazuje tudi preprosta obleka, kot so superge, kavbojke... To mi je všeč. Imaš pa danes veliko v stilu "kravatarji" ki se nosijo in se majo za neki... Naj jim bo on za vzgled.
meri1987
06. 10. 2011 22.50
Hvaležna sem za njegovo iskrenost, ki jo je tako srčno delil s svetom. Resnično velik človek. Počivaj v miru ...
Ivan ?uk
06. 10. 2011 22.02
expost
06. 10. 2011 21.32
@malibutalec: tebi pa ekonomija ni jaka stran, kaj? jaz imam lahko tudi 0,5eur plače na dan in je povsem mogoče, da bom imel premoženje ocenjeno na 10mio EUR. kje je fora? v tem, da je verjel v podjetje v prvi vrsti; ni si izplačeval plače ampak je živel od dividend in kapitalskih prihodkov. če bi slovenski managerji verjeli v podjetja, ki jih upravljajo, bi ne imeli velikih plač in lopovščine... marsikatero podjetje bi še živelo.
esq1
06. 10. 2011 19.19
vsekakor pa R.I.P pridemo za tabo...
esq1
06. 10. 2011 19.14
maliButalec... To so prehuda dejstva za marsikoga tu...
rajaringa
06. 10. 2011 18.28
Ared
06. 10. 2011 17.20
Nisem Apple fan, ampak na to stvar se gleda iz dveh zornih kotov. Dejstvo je, da je Steve pripomogel k velikemu tehničnemu naprredku, pripomogel zdravi konkurenci, vsi so bili bolši zaradi njega, firme so tekmovale, druga stvar pa je kaj so divji feni naredili, pa pač če si fen takšnega marketinga. KOt sem rekla, zavedati se moramo tehničnega napredka. Za to je njegova prezgodnja smrt velika izguba. :(
yokerxdinterfan
06. 10. 2011 17.09
sam poglejte plitiki ki bol al mn štalo delajo bodo dolg živeli ljudje kot so jobs pa ne
rambek
06. 10. 2011 16.05
RIP STEVE JOBS
beligad
06. 10. 2011 16.05
Življenje je nepravično. Dobri ljudje gredo, bedniki ostajajo in delajo zgago na zemlji. RIP.
maliButalec
06. 10. 2011 15.46
basted Če za tebe ni verodostojna wikipedia v angleščini, Forbes - gleded financ in BBC News glede suženjske reportaže o Kitajskih delavcih, potem pač vidim, da verjameš le tračem. Preveri informacije na spletu in potem napiši pravilno ( vkolikor sem sam narobe napisal): za leto 2010: - koliko ima zaposlenih Apple podjetje -na koliko je ocenjeno podejtje Apple -na koliko je ocenjeno premoženje Steva Jobsa -koliko so ustvarili dobička Hvala. Do takrat, pa se mi zdi, da vse moj trud glede študije zavrneš na podlagi svojih predsodkov, brez, da bi preveril informacije. Sicer pa napiši v Googla: Bo višja plača ustavila val samomorov? in klikni na prvi link - to je link od 24ur. Jaz sem svojo "resnejšo študijo" delal na BBC News. Tam so malo bolj točni podatki.
Mateja Gašperin
06. 10. 2011 15.29
Od kdaj so informacije na wikipediji preverjene? ok, mogoče tuje amapk nikakor ni wikipedija najbolj zanesljiv vir sploh za kakšno ''resnejšo'' študijo. Jobs RIP
maliButalec
06. 10. 2011 15.15
Steve Jobs je res imel uspešno podjetje in sam bil multi-milijarder. Le redko kdo pa gre raziskovat ozadje tega. In vse kar bom napisal so preverjene informacije in največ teh je iz wikipedije. Pa talajte minuse kolikor hočete, jaz bom le napisal svoje mnenje. Vir Forbes. Steve Jobs je imel ocenjeno premoženje na 8,3 milijarde $. Torej, če bi on delal za 1$ na mesec, bi ta denar zaslužil v 691 milijonih letih življenja. Homo-sapiens obstaja nekaj več kot 10.000 let. Tak,da to so samo buče. Kot drugo, vrednost Apple podjetja je 350 milijard $ in v letu 2010 je 50.000 zaposlenih ustvarilo 14 milijard $ dobička, kar znese, da je delavec doprinesel 280.000$ dobička s svojim delom. Seveda, so si dobiček razdelili delničarji, Kitajski delavci so pač dobili svojo plačo, ki znaša 170$ na mesec. In sedaj, še najbolj kruta stvar pri Applovih zaposlenih. Apple je potem, ko je postal uspešen vso proizvodnje preseli na Kitajsko, le laboratorij je obdržal v Ameriki. Zato pa piše: Disegned by Apple in California Assembled in China. Torej odpustil je na tisoče delavec in tudi sebi dal Kitajsko plačo 1$ na mesec, da mu niso Kitajci zamerli in s tem ustvaril bajno bogastvo. Vendar, ko so Kitajski delavci spoznali, da delajo visoko-dobičkonosne proizvode, so tudi sami želeli imeti delež od tega in želeli, da sem jim plača dvigne iz 130$ na mesec, na 200$ mesečno. In vse to se je dogajalo leta 2009-2010. Steve Jobs je takrat pokazal svoj pravi obraz. Dejal je, da je razčaran nad zaposlenimi (ki so delali 12-16ur v tovarni in tam tudi spali in to 6 dni v tednu) in da dosti ljudi dela za 80-100$ na mesec na Kitajskem in da jim nebo dvignil plače, ker so po njegovi oceni predobre za Kitajsko tržišče. In potem, ko so delavci obupali, so nekateri storili samomor in po nekaj več kot 10 samomorih Kitajskih delavcev, je Steve Jobs dvignil plače na 170$. To je sramota. Takšno podjetje. Če bi 50.000 ljudem dvignilo plačo za 1000$ bruto na mesec, bi to za njo znašalo strošek 600 milijonov $ in na koncu leta, bi namesto 14 milijard $ dobička imeli 13,4 milijarde $. Bi pa zaradi tega marsikateri Kitajski delavec dosti-dosti lepše živel. Jaz tega enostavno ne razumem. Da imaš toliko denarja, pa veš, da ga nemoreš zapraviti, pa kljub temu, ga želiš imeti še več. In takšen je bil Steve Jobs. Želel je le imeti gore denarja, za svoje delavce pa mu ni bilo mar, niti mu ni bilo mar v kakšnih pogojih so delali. In še to povprečna letna plača v Ameriki znaša 25-40.000$. Nadpovprečno-dobre plače so 50-70.000$ (bruto seveda). In če bi Steve Jobs obdržal proizvodnjo v Ameriki in dal nadpovprečno dobro plačo 50.000$ na leto, bi stroški pri 50.000 zaposlenih znašali 2,5 milijardi $. In 14 milijard $ - 2,5 milijardi $ je 11,5 milijarde dolarjev dobička v letu 2010. Zaključek: Steve Jobs sploh nebi potreboval seliti proizvodnje na Kitajsko, pa bi še vedno imel enormni dobiček, ampak on je želel imeti ultra-enormni dobiček. Res. Talajte minuse kolikor hočete. Ampak, ko si vzameš,čas in raziščeš zadeve, vzameš kalkulator in narediš izračune, prideš do ugotovitve, da je to vse skupaj žalostno. Na eni strani delodajalci, ki nevejo kam z denarjem, na drugi strani pa delavci, ki nevedo, kako bi preživeli iz meseca v mesec. Zato, pa gre cel sistem k vragu.
24kurr
06. 10. 2011 14.46
leondejan1, predpostavljam, da nimaš telefona, pa rač, pa da nisi na internetu, in da ne pišeš brezveznih komentarjev...
jez_jezen
06. 10. 2011 13.53
Dej admin, zamenjaj ozadje te strani, ki je katastrofa!!!
Simon Sre?kovi?
06. 10. 2011 12.39
leondejan1: sramota si :)
leondejan1
06. 10. 2011 12.28
leondejan1
06. 10. 2011 12.27
čez 40 let pa ga bo ostali svet fasal pa bo imela populacija pribl. 50% svetovnega prebivalstva raka ali kaj podobnega če niso vojne počistile par procentov svetovne populacije pa jih bodo pa take napravice