Tujina

Najprej gneča na cestah, potem gneča v trgovinah

Washington, 20. 11. 2012 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahvalni četrtek, črni petek, spletni ponedeljek. Pred tem sreda v znamenju potovanj. Američani se pripravljajo na enega svojih najpomembnejših praznikov, ki mu sledita že tradicionalni naval na trgovine in prerivanje za poceni izdelke. Potrošniške organizacije pa opozarjajo na zlorabe.

Bliža se zahvalni dan, za Američane eden najpomembnejših praznikov. Tradicionalno ga preživljajo v krogu družine, ki se zbere na večerji s pečenim puranom. To bo v četrtek, številne Američane pa do praznično obložene mize ločijo dolgi kilometri.

Predvsem v sredo bodo ceste zato polne. Ameriška avtomobilistična zveza (AAA) napoveduje, da se bo na pot, daljšo od 80 kilometrov, podalo 43,6 milijona Američanov, kar je le 300.000 več kot lani.

Največ (39,1 milijona) jih bo potovalo z avtomobili ali avtobusi, za letalo pa se bo odločilo 3,1 milijona ljudi, kar je za 1,7 odstotka manj kot lani. Letalske družbe so zmanjšale število poletov in podražile vozovnice, zato bo promet manjši. Vreme bo za potnike letos večinoma ugodno, le na zahodu se obetajo padavine.

Po prazniku še črni petek in naval na trgovine

Nakupovanje - 8
Nakupovanje - 8 FOTO: Reuters

Prazničnemu četrtku tradicionalno sledi tako imenovani črni petek, ko Američani "zavzamejo" trgovine. Trgovci  takrat ponujajo velike popuste.

Od leta 2005 obstaja tudi spletna različica črnega petka, spletni ponedeljek, ki je dobrodošla alternativa za vse tiste, ki na črni petek v boju za popuste nočejo tvegati svojih življenj v prerivanju in pretepanju s tisoči drugih lovcev na poceni stvari.

Spletni ponedeljek je lani trgovcem navrgel 1,25 milijarde dolarjev oziroma za 22 odstotkov več kot leta 2010, organizacija comScore pa ocenjuje, da bo letos prodaja še boljša.

Udobno naročanje iz lastnega doma je letos znova naletelo na kritike. Organizacije za pravice delavcev celo pozivajo k bojkotu spletnega ponedeljka zaradi slabih delovnih razmer v skladiščih velikih trgovcev, kjer izpolnjujejo naročila. Trgovine, kot sta Wal-Mart in Amazon, naj bi silile ljudi, da delajo v norem tempu in v ekstremnih temperaturah ter ob pomanjkljivi varnosti. Podjetja obtožbe zavračajo in pravijo, da gre za pretiravanje, a se Wal-Mart prav pred prazniki srečuje z valom stavk.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejzi123
21. 11. 2012 17.29
mi nimamo takšnih problemov,,,,,,
picajzlnamindzi
20. 11. 2012 18.05
+3
kva mate spet reklamiranje potrošništva! Nimamo za burek, kaj šele za purana!
VolkBrenin
20. 11. 2012 17.04
+5
zarad mene majo lohk tud " blond " teden....