Tujina

Najprej eksplozije, nato streljanje

Kabul, 19. 08. 2011 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz afganistanske prestolnice poročajo o napadu na pisarne britanskega kulturnega centra British Council. V napadu, ki so ga izvedli talibani, je umrlo najmanj devet ljudi, 16 pa je ranjenih.

Talibanski uporniki so v bombnem napadu na pisarne britanskega kulturnega centra British Council ubili najmanj devet ljudi, poroča tiskovna agencija Reuters.

"Ubitih je bilo osem afganistanskih policistov in en tuj vojak,“ je povedal Mohammad Zahir, vodja kriminalistov policije v Kabulu. Narodnosti tujega vojaka ni mogel povedati. Predstavnik notranjega ministrstva pa je je dodal, da je bilo ranjenih 16 ljudi.

Poslopje britanskega centra, ki se nahaja v središču Kabula, je bilo tarča petih eksplozij, od katerih je prva odjeknila okoli šeste ure zjutraj po lokalnem času, zadnja pa približno štiri ure pozneje. V enem od napadov se je razstrelil samomorilski napadalec, spet drugič je eksplodiral avto bomba. Napade je spremljalo silovito streljanje, ki je prav tako trajalo več ur. Eksplozija je nato odjeknila tudi v neposredni bližini srednje šole, ki je prav tako v središču afganistanske prestolnice.

Napad v Kabulu
Napad v Kabulu FOTO: Reuters
Velika Britanija za ZDA prispeva največ vojakov v mednarodne sile, ki se v državi borijo s talibani. Njenih 9500 vojakov je nameščenih predvsem na jugu države.

Predstavniki zveze Nata in britanskega veleposlaništva v Afganistanu so napad potrdili. "To je bil strahopeten napad, zasnovan proti britanskim interesom, a se je končal z afganistanskimi žrtvami, katere prav tako obžalujemo,“ je povedal britanski veleposlanik v Afganistanu Sir William Patey. Povedal je še, da so se napadi končali.

Odgovornost za napad na dan, ko se v Afganistanu z državnim praznikom spominjajo osamosvojitve države od Velike Britanije leta 1919, so prevzeli talibani, njihov predstavnik pa ni želel razkriti, koliko borcev so poslali na teren. "Sedaj so Britanci spet vdrli v našo državo in bodo morali vnovič priznati našo neodvisnost," je sporočil.

British Council v Kabulu skrbi za izvajanje britanskega kulturnega programa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
20. 08. 2011 20.03
Še vedno so buče boljše kot laži!!! Z bučam se vsaj lahko naješ!
janez6b
20. 08. 2011 12.26
Ca6e zakaj ti men buce prodajas, tok pomenijo te tvoje zgodbice kot sneg star 66 let.
Ca6e
20. 08. 2011 11.58
janez6b19.08.2011, 15:362 No kdo je napadel Afgansitan?!? Talibani!! Zato naj zapustijo državo ker so edini okupatorji! Seveda to kar piše tukaj niti približno ni točno, seveda je Nataška pozabila napisati da je v napadu na Kabul leta 96 umrlo okoli miljon Afgansitancev in prav toliko zbežalo. Ah to je to islamska propaganda ki obrača besede tako da nakoncu morilci, tirani in psihopati izpadejo angelčki! Videno že velikokat, samo izrael si poglejte pa vam je vse jasno, tam vsak teden letijo granatice na izrael ko pa oni pošlejo tomahawk se pa muslimani ponovno pritožujejo da mednarodni skupnosti!
Mb128
19. 08. 2011 22.40
Ni kaj, napad v t.i. Zeleni coni. Nato pod modrim vodstvom Amerike definitivno dobiva vojno za 'svobodni' Afganistan. Le kje je ameriški veliki 'prijatelj' mula Omar? Mb
janez6b
19. 08. 2011 15.36
Talibani imajo svojo vero Kabul, 25.09.2001, 00:00 | Nataša Spreitzer Njihova prva vojaška akcija je potekala v dogovoru s Pakistanom, ko so poskušali zaščititi konvoj na poti med Pakistanom in Centralno Azijo. Skupina talibanov je bila sestavljena iz Afganistancev, ki so se urili v verskih šolah v Pakistanu skupaj z mudžahedini – nekdanjimi islamskimi vojščaki. Talibani so bili učinkoviti varnostniki, ki so mudžahedine odvrnili od napada na konvoj. Vendar pa se niso ustavili le pri varovanju konvoja. Zavzeli so mesto Kandahar, ki se je nahajalo v bližini in s tem začeli prodor, ki se je končal leta 1996 z zavzetjem glavnega mesta Afganistana Kabula. Talibani so se že na začetku distancirali od politike mudžahedinov do tujcev in na ta način pokazali, da se zavzemajo za nekakšno očiščevanje ljudstva. Talibansko razumevanje islama, džihada in sprememb v družbi je šlo tako daleč, da je postalo nenormalno. Talibani niso ne radikalni islamisti ne tradicionalisti, saj ne priznavajo nobenega islama –pač pa le inačico svojega. Ravno tako tudi bin Laden priznava le svoj lastni islam. Na začetku so bili talibani popularni, kar je presenetilo mudžahedine. Velik del podpore so dobili od afganistanske etnične skupnosti, ki so jo vodili tadžikistanski in uzbekistanski voditelji. Vendar pa ni šlo le za vprašanje etničnosti. Talibani in afganistanci, ki so jih podpirali, so bili mnenja, da v mnogih delih države ne priznavajo več šeriatskega prava. Zato so jih verni prebivalci podpirali, saj so se talibani borili proti korupciji, v deželi pa so vzpostavili nekakšen mir. Občudovanje so si zaslužili tudi s svojim zavračanjem sodelovanja s svojimi nasprotniki, ki so bili krivi za pobijanje in uničevanje dežele.
janez6b
19. 08. 2011 15.25
Talibani bi ustavili proizvodnjo opija, kar pa wall streetu nikakor ne disi, saj bi izgubil veliko crnega kapitala. Wall street opere letno 700 milijard dolarjevn iz trgovanja z drogo.
rudra
19. 08. 2011 14.28
To je notranji boj Afganistancev ! NATO sile naj jih pustijo,dase sami zmenijo tako,ali tako!
Ca6e
19. 08. 2011 14.25
Za tailibanstan še nisem slišal, slišal sem pa za Afgansitan ki še zdaleč ni od mudžahedinov oz Talibanov ki so se leta 79 prišli borit za A-stan proti Sovjetski zvezi! Talibani imajo toliko skupnega z A-stanom kot Obama z eskimi!