Tujina

Najprej bodo poskrbeli za varčevalce

Reykjavik, 28. 10. 2011 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Islandsko vrhovno sodišče je odločilo, da bodo povračilo izgub zaradi propada bank leta 2008 najprej dobili varčevalci. Razsodbe so se razveselili predvsem v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Icesave
Icesave FOTO: Reuters

Razsodba je v prid Veliki Britaniji in Nizozemski, ki sta porabili 3,9 milijarde evrov za izplačila svojim državljanom, ki so izgubili prihranke ob propadu spletne banke Icesave.

Izgube bodo v skladu z odločitvijo sodišča povrnili varčevalcem, ki so prihranke izgubili zaradi propada največjih islandskih bank – Kaupthing Bank, Glintir Banki in Landsbanki Islands, ki je vodila tudi spletno banko Icesave.

Razsodbe se po drugi strani niso razveselile številne banke, med njimi nemška Bayerische Landesbank, zavarovalnice in hedge skladi.

Podporo odločitvi sodišča je že izrazila islandska premierka Johanna Sigurdadottir, ki je dejala, da je vrhovno sodišče sodišče zadnje instance, kar pomeni, da s pravnega vidika nejasnosti več ni.

Islandija bo v skladu z odločitvijo sodišča zdaj Veliki Britaniji in Nizozemski lahko izplačala denar, ki so ga njuni državljani izgubili zaradi propada banke Icesave, je v izjavi za javnost še dodala premierka.

Dolg do Velike Britanije in Nizozemske bodo poplačali, ne glede na to, da so Islandci podobno rešitev, sicer plod dogovora med islandsko vlado, Nizozemsko in Veliko Britanijo, zavrnili na dveh referendumih, aprila letos in marca lani.

Dolgove do varčevalcev bo Islandija poravnala iz premoženja bank, ki so trenutno v postopku likvidacije, kot ga določata evropska in islandska zakonodaja, je še sporočila Sigurdadottirjeva.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gomora
29. 10. 2011 17.08
Bomo videli do kdaj. Vsekakor je to slabo za Islandske varčevalce ...
Ramzess
29. 10. 2011 11.38
Islandija je zanimiva, kako rešuje svoje krize, žal se o tem javno namenoma molči, ...če bi tako ravnale banke sveta, veste kaj bi bilo, ...zato pa zavoljo interesa obstaja medijski molk, o Islandskih rešitvah.
violaMB
29. 10. 2011 09.49
To pa je Skandinavija, komaj čakam da bomo čez kakih 50 let tudi mi tam.
bnam 2707
28. 10. 2011 22.24
zanimivi.Tam ima vrhovno sodišče moč,pri nas pa odločajo nižja sodišča po soje,četudi vrhovno odloči drugače.Se pravi segajo čez vrhovno sodišče in se na sklepe vrhovnega sodišča požvižgajo.že tu se vidi kakšna "pravna"država smo.