Tujina

Najmlajša jadralka končno na pot okoli sveta?

Middelburg, 27. 07. 2010 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

14-letnica iz Nizozemske bo vendarle lahko objadrala svet – sodišče namreč ni podaljšalo skrbništva socialne službe nad deklico, kar pomeni, da se njeno popotovanje lahko začne.

14-letna Laura Dekker se je že lani kot najmlajša Zemljanka hotela podati na dveletno pot okoli sveta, a ji je to preprečilo prav sodišče, ki je začasno odvzelo skrbništvo njenim staršem, ki so njen podvig podpirali, in ga dodelilo socialni službi. Ta je dekletu jadranje okoli sveta prepovedala, saj naj bi bilo zanjo prenevarno, in leto dni je Laura čakala na zeleno luč.

Oče Lauro Dekker podpira pri njeni nameri objadrati svet.
Oče Lauro Dekker podpira pri njeni nameri objadrati svet. FOTO: Reuters

In danes je sodišče odločilo – socialna služba ni več skrbnik dekleta, kar pomeni, da lahko objadra svet, a le, če ji to dovolita oba starša, kar pa bi znal biti problem. Čeprav jo oče še vedno podpira, pa si je mama medtem premislila. “Sodišče ni ugotovilo, da bi bil Laurin razvoj, tako čutven kot osebnostni, ogrožen, kot je skušala dokazati socialna služba,” so vrnitev skrbništva Laure staršem utemeljili na sodišču.

14-letnica je že pred sodbo na svoji spletni strani napisala, da bo pot začela takoj, ko bo mogoče. “Odplula bom takoj, ko bo moja jadrnica pripravljena in opremljena. Potem bo vse odvisno le še od vremena,” je še zapisala in dodala, da bi lahko odplula že v naslednjih dveh tednih. Laura je po tem, ko jo je sodišče lani ustavilo, decembra pobegnila na otok St. Martin v Nizozemskih Antilih, kjer je hotela kupiti jadrnico in od tam začeti svojo pot, a so jo pravočasno ustavili, policija pa jo je pospremila v domovino.

Abby so rešili sredi Indijskega oceana.
Abby so rešili sredi Indijskega oceana. FOTO: Reuters

Laura pa ni prva najstnica, ki naj bi sama objadrala svet. Pretekli mesec je med jadranjem okoli sveta sredi Indijskega oceana izginila 16-letna Abby Sunderland iz Kalifornije, ki so jo pozneje našli živo in zdravo. Do zdaj najmlajši Zemljan, ki je objadral svet, pa je 17-letni Britanec Mike Perham. Na pot se je podal leta 2009, pot pa je trajala devet mesecev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meph
28. 07. 2010 00.17
to ni nč, js sm pri 11 letih objadral svet
yesindeed
27. 07. 2010 23.54
itak najstnica ne živi na realnih tleh, kdo bo plačal in žaloval ko bodo problemi? očitno je stari še bolj usekan ko ona, najprej naredi in potem ko je že nesreča, premišljuj
Aleks Lipuš
27. 07. 2010 22.47
zgodilo se bo kot z humarjem
bluestar
27. 07. 2010 22.28
Dojenček prilezel na Mount Everestt....blah blah blah....
bluestar
27. 07. 2010 22.24
Dost bedno in bolano, da nas farbate s takimi bedarijami in mi bomo kao pojedli vse to sranje....
Angioletto
27. 07. 2010 21.23
Ta oče sigurno nima rad svoje hčere.
mmicoo
27. 07. 2010 20.43
sej midva tud ne :))))
CastorAlpha
27. 07. 2010 20.07
Mala nima pojma kaj pomeni odprt ocean!