Tujina

Najmanj 60 britanskih stolpnic ni prestalo varnostnih požarnih testov

London, 25. 06. 2017 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po hudem požaru, ki je pred kratkim zajel stolpnico Grenfell, so po vsej državi izvedli teste, s katerimi so preverjali, iz kakšnih materialov so zgrajene stavbe. Kar 60 jih požarnih testov ni prestalo, Britanci so zato ogorčeni in zahtevajo ukrepe.

Dorney Tower, ena od evakuiranih stolpnic.
Dorney Tower, ena od evakuiranih stolpnic. FOTO: AP

Število stolpnic v 25 različnih območjih Velike Britanije, ki niso prestale varnostnih požarnih testov, se je po poročanju Independenta povzpelo na 60.

Odbori po vsej državi so zahtevali varnostne preglede stavb, potem ko je hud požar pred kratkim v stolpnici Grenfell v središču Londona zahteval najmanj 79 življenj.

Požar se je bliskovito hitro razširil zaradi vnetljivih plošč, s katerimi je bila obdana 24-nadstropna stavba.

Odbori so zato zahtevali preglede nekaterih stavb, ki bi lahko bile zgrajene na podoben način. 

Iz Camdena in severnega Londona so sporočili, da bi nemudoma evakuirali štiri stavbe, za katere se je izkazalo, da predstavljajo potencialno nevarnost. 

Tudi iz stolpnice Burnam so evakuirali prebivalce.
Tudi iz stolpnice Burnam so evakuirali prebivalce. FOTO: AP

Številne družine so zato namestili v luksuzna bivališča, kjer bodo prisiljene počakati, da jim najdejo nadomestne bivalne prostore. Nekateri muslimani so zaradi tega ogorčeni, saj so morali zaradi selitve prekiniti praznovanje ramadana.

Spet drugi so razlagali, da so bili zunaj s prijatelji, ko so preko medijev izvedeli, da so njihovo stolpnico evakuirali. 

Izkazalo se je, da imajo nekatere stavbe poleg pomanjkljivih požarnih standardov tudi številne druge težave, na primer puščajoče plinske cevi, kar pomeni, da niso več primerne za bivanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni Kritik
26. 06. 2017 10.05
Tukaj lahko na lep način vidite kako se preseli ljudi, po večini priseljence in reveže, iz nekega območja na obrobje.. Mislite da bo tam spet stala stolpnica z socialnimi stanovanju ali bo kaj bolj prestižnega?
?ampl
25. 06. 2017 21.43
+1
Biti inspektor pri kontrolah je danes zlooo donosen posel.ena placa nakazana dve pa v kuverti...tko je povsod.Denar kupi vse sam kaksno ceno ima.Le kdo kontrolira te ljudi in kje so porocila o teh pregledih?? Mislim da jih ni...tukaj bi imeli kriminalisti dela za naslednjih 10 let.
tedoVV2HCmedo
25. 06. 2017 21.52
+1
Inšpektorji pa podkupujejo tiste, ki naj bi kontrolirali njih, ti potem svoje kontrolerje in tako naprej do vlade. Šele, ko se zgodi neka velika nesreča, se oblast zaradi pozornosti javnosti in medijev spravi na tiste inšpektorje, ki so na dnu kontrole. Ali pa te inšpektorje samo uradno odpusti, dejansko jih pa samo prestavijo na drugo delovno inšpekcijsko mesto. What a wonderful world....
tedoVV2HCmedo
25. 06. 2017 21.10
+1
Pri gradnji se podkupi inšpektorje ali neke druge, ki dajo potrdilo, da je dobro zgrajeno. Tako je povsod.