Tujina

Najmanj 16 francoskih vojakov naj bi v begunskem taborišču spolno zlorabljalo otroke

Bangui, 01. 05. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji so vse pristojne službe na nogah. Obstajali naj bi dokazi, da so nekateri francoski vojaki spolno zlorabljali otroke v Srednjeafriški republiki. Zlorabe naj bi se odvijale v taborišču za notranje razseljene prebivalce.

Če bo preiskava dokazala, da so trditve o spolnih zlorabah resnične, potem francoske oblasti do svojih vojakov, ki so osumljeni spolnih zlorab otrok v Srednjeafriški republiki, ne bodo pokazale milosti, je zatrdil francoski predsednik Francois Hollande

Pod lupo preiskovalcev je najmanj 16 vojakov, ki naj bi v begunskem taborišču za notranje razseljene prebivalce spolno zlorabljalo otroke. Tam pa so bili, da jih zaščitijo pred nasiljem, ki divja v državi.

Obstajali naj bi dokazi, da so te navedbe resnične. Tuji novinarji so se dokopali do poročil Združenih narodov (ZN), v katerih je zapisano, da so žrtve posilstev in zlorab stare tudi komaj devet let.

Francoski vojaki v prestolnici Srednjeafriške republike. Najmanj 16 vojakov je pod drobnogledom ZN in francoskih oblasti, saj naj bi spolno zlorabljali otroke.
Francoski vojaki v prestolnici Srednjeafriške republike. Najmanj 16 vojakov je pod drobnogledom ZN in francoskih oblasti, saj naj bi spolno zlorabljali otroke. FOTO: Reuters

Francija je v državo, v kateri se je zgodil nasilni prevzem oblasti in izbruh nasilja, decembra 2013 poslala 1.600 vojaških enot. Gre za nekdanjo francosko kolonijo, oblasti pa so opozorile, da bi se lahko v državi odvil genocid, zato so se odločile za posredovanje.

Hollande je še poudaril, da so vojaki tam, da zaščitijo najšibkejše. Če navedbe držijo, potem to pomeni, da so vojaki izkoristili zaupanje teh ljudi in otrok. Francoski obrambni minister pa je dodal, da bi ti zločini pomenili nedopusten napad na vrednote francoske vojske.

Novinarji poročajo, da so se domnevne zlorabe odvijale med decembrom 2013 in junijem 2014, in sicer v glavnem mestu Bangui. V poročilu ZN je zapisano, da sta bila devetletni begunec in njegov prijatelj prisiljena v spolni odnos z dvema francoskima vojakoma. Posilstvo naj bi se zgodilo znotraj begunskega taborišča.

V poročilu so dodana tudi pričevanja otrok, ki so svoje napadalce podrobno opisali.

Kako so se tajna poročila ZN znašla v francoskih rokah?

Domnevne zlorabe so se odvijale med decembrom 2013 in junijem 2014.
Domnevne zlorabe so se odvijale med decembrom 2013 in junijem 2014. FOTO: Reuters

Poročila ZN naj bi francoskim oblastem predal zaposleni v ZN. Zaradi tega naj bi ga organizacija suspendirala z delovnega mesta.

Predstavnik ZN namreč pravi, da je njihov zaposleni posredoval poročila, ki še niso zaključena. S tem je kršil protokol organizacije, morda pa je tudi ogrozil žrtve in priče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3