Film/TV

Najdražji filmi vseh časov!

Ljubljana, 18. 11. 2009 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dandanes ni nič nenavadnega, če se cena za izdelavo visoko proračunskega filma zavihti prek več deset milijonov dolarjev. Kaj menite, koliko denarja je bilo treba nameniti snemanju najdražjih filmov vseh časov?

Avatar, za zdaj najdražji film vseh časov.
Avatar, za zdaj najdražji film vseh časov. FOTO:

Finančna kriza gor ali dol, v filmski industriji se nanjo očitno ne ozirajo kaj dosti. V letu 2008, ki velja za enega izmed finančno najhujših obdobij v zadnjih nekaj desetletij, se je namreč posnela večina najdražjih filmov vseh časov. Kljub neugodnim finančnim razmeram pa je za prihodnjo obdobje napovedano snemanje še mnogih filmov, največ uspeha pa napovedujejo ravno najdražjim "blockbusterjem".

V Disneyju so na velik zvon razglasili, da je za njihov film Tron 2 odobren proračun v višini 300 milijon dolarjev. To pa se ne more primerjati z znanstveno-fantastično dramo Avatar, ki jo bodo v Sloveniji začeli predvajati v sredini decembra. Ta filmski prvenec, ki zaenkrat velja za najdražjega v filmski zgodovini, naj bi stal debelih 500 milijon dolarjev. Znanstvena fantastika je več kot očitno najdonosnejša tržna niša v filmski industrije. Preverite, ali se morda tudi vaš najljubši film uvršča med najdražje filme vseh časov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Baphomet
19. 11. 2009 12.34
izotop oh filmzgleda super, in verjamem da bo za pogledat. ampak ce samo za primer vzamemo transformers, reveenge of the fallen, koliko se je to promoviral. z vsemi k sm se pogovarjala do zej, jih je film razocaral. prevelika promocilja. sam itak v holivudu samo denarhpocejo, in s tako promocijo k so jo za avatar naredil, dvomim da obstaja kdo ki tega filma ne bo sel gledat. ze zaradi radovednosti, ce ne zaradi cesa drugega :)
Undisputed2
19. 11. 2009 06.14
evo pa mate link, bo mela cekin.si manj klikov
Undisputed2
19. 11. 2009 06.04
Za film King Kong, ki je svoj prihod na velika platna obeležil leta 2005, je bilo treba odšteti neverjetnih 207 milijon dolarjev, kar ga uvršča na šesto mesto lestvice najdražjih filmov na svetu. Različico prvotnega filma je režiral Peter Jackson, ki je med drugim zaslovel s trilogijo Gospodar prstanov. Prvo damo je zaigrala prikupna Naomi Watts v družbi znamenite gorile King Konga. Universal Studios si je z omenjenim filmom ustvaril kar 500 milijon dolarjev prihodkov. Na peto mesto najdražjih filmov se je uvrstil X-Men: Zadnji spopad, ustvarjen pod taktirko režiserja Bretta Ratnerja, za katerega so odšteli 210 milijon dolarjev. Film, posnet po zgledu stripov, je na naša filmska platna prišel leta 2006. Film je prejel precej mešane ocene, a kljub temu je ustvaril skoraj 460 milijon dolarjev prihodkov. Film, ki se nahaja na četrtem mestu, je gusarska pustolovščina Pirati s Karibov – Mrtvečeva skrinja. Z nadaljevanjem filma Prekletstvo črnega bisera so znova zasloveli hollywoodski junaki Johnny Depp, Orlando Bloom ter Keira Knightley. Za film so sicer porabili 225 milijon dolarjev, kar pa je malo, če upoštevamo, da so z filmom ustvarili slabo milijardo dolarjev prihodkov. Najdražji filmi-3 King Kong je bil kraljevski tudi za blagajno. Najdražji filmi-4 Znanstvena fantastika je očitno najdonosnejša in film X-Men je pravi dokaz za to. Spiderman 3, film, za katerega so odšteli 258 milijonov dolarjev, je postal prava uspešnica, v stripovski različici se je junak prvič pojavil leta 1963, na filmskih platnih pa se je prvič pojavil šele leta 2002. V glavnih vlogah sta v filmu zaigrala Tobey Maguire in Kirsten Dunst, ki smo ju že spoznali v prvih dveh delih filma Spiderman. Film, ki se je zavihtel na tretje mesto najdražjih filmov vseh časov, je v blagajno prinesel kar 900 milijonov dolarjev. Drugo mesto za najdražji film vseh časov je osvojil tretji del trilogije Pirati s Karibov – Na robu sveta, kjer je bilo za stvaritev te filmske uspešnice porabljenih debelih 300 milijonov dolarjev. Čeprav je film prejel mešane ocene, je vseeno zmagal na odmevnem filmskem dogodku People's Choice Awards. In prodaja? Tudi tretji del investitorjev ni pustil ravnodušnih, saj je v blagajno prižvenketalo več kot milijardo dolarjev prihodkov. Na prvo mesto stroškovno najdražjega filma pa se je zavihtel Avatar, ki bo kaj kmalu prišel tudi v slovenske kinematografe. Režiral ga je sam James Cameron, stvaritelj znamenite filmske uspešnice Titanik. Za film Avatar so namreč porabili vrtoglave pol milijarde dolarjev. Za ta znanstveno-fantastični film je James Cameron porabil kar 10 let ustvarjanja, od tega kar štiri leta za snemanje. V Sloveniji pa se bo začel ta najdražji filmski prvenec predvajati v sredini meseca decembra.
izotop
19. 11. 2009 02.09
Res se pricakuje prevec in res se promovira prevec. Skoda, da je danes vse prevec. Saj film bo res za pogledat, bo pa treba tudi kaj zasluzit :)
Baphomet
19. 11. 2009 01.41
joooj kok bomo razocarani nad avatarjem.... res da je cameron film naredu, ampak filma se veliko prevec promovira in hvali... vsi bomo od njega fuuuul pricakovali, na koncu bomo pa vsi razocarani....
maja015@gmail.com
19. 11. 2009 01.38
edini nacin da lahko spodbijemo uspeh teh clankov s klikanjem je da ta prvi na vsakmu clanku gre na link in copy-paste(a) uno spletno stran.....vse zvemo informacije, oni pa 1 klik.....in ce se to naredi za vsak clank bojo prej kot slej pogruntal da linki niso ravno najboljsi nacin novinarstva.,.....vsak lahko napise naslov in pod tem link clanka od nekoga drugega ...placujejo/mo novinarje zato da napoisejo clanke in ne da brskajo po internetu in kopirajo clanke (al pa si se to delo olajsajo in kopirajo samo link)....temu je treba naredit konec......sicer pa to glede filmov je ze prov zalostno, direktorji dobesedno tekmujejo kdo lahko vec posebnih efectov utakne v film, tko da se pomen zgodbe cist izgubi ...koga briga ce junak umre ce se pa zravn njega stolpnica sesuje!?.......pa lp
Jan Breznik 1
19. 11. 2009 00.44
500 milijonov dolarjev za film, to pa je velik,ta film si bom pa šel ogledat
Veliki_Brat
19. 11. 2009 00.13
ne kliknem na link pa da me koljete
izicom
19. 11. 2009 00.10
Avatar - 500 milijonov, to si lahko samo Cameron privošči
CevNorc
19. 11. 2009 00.02
Ma te dragi filmi so skor usi podn preveč efektov pa nobene zgodbe
Cofar
18. 11. 2009 23.50
uboga.pika ne bi se strnijal, da so ti filmi slabi! Je pa res, da lahko za precej manj denarja naredijo morda boljši film kot za precej veliko denarja! Vendar morate vedt, da so filmi narejeni za ljudi! Če nekdo dela film za 500 milijonov dolarjev verjetno ne dela filma, ki bo všeč samo njemu, ampak čim širši publiki! Kajti če ni publike v kinu je film in ustvarjalci filma obsojena na propad! Avatr naj bi bil najdražji! Vidi se, da je James Cameron očitno dobro zaslužil s Titanikom, da si lahko zdej to špoga :)
uboga.pika
18. 11. 2009 23.11
Vsi tej filmi,so seveda znanstvene fantastike.Polno efektov,polno denarja.In po pravici povedano,polno denarja,nobene zgodbe. Titanik,zanimiva zadnja ura in nič več.Spiderman,slab prenos iz stripov na filmsko platno,King Kong iz leta 2005,reciklaža brez duše,Pirati s Karibov (ni važno kateri del)pravljica za otroke (čeprav Johnny Depp kot po navadi,edini dorasel svoji vlogi,se zna prilagodit in je edina svetla točka trilogije),X-Men pa izgleda kot neka "parada ponosa" polna kostimov. Raje glejte drame in trilerje.Kjer je potrebno uporabljat tudi vse ostale čute in seveda glavo.
damirg@email.si
18. 11. 2009 21.11
tem operaterjem na 24kur je malo dolgcajt, ka mi brišejo komentarje bv...
kavselj
18. 11. 2009 21.00
Haha in pol pobrišete moj komentar. Dejstvo ostaja, novinar ne zna uporabljat Googla. Avatar ma budget ~250 milijonov, najdražji trenutno so pa Pirati s Karibov 3 z okoli 300 milijoni :)
damirg@email.si
18. 11. 2009 20.38
ah tolk denarja, da reče v filmu da 1 kila kamna stane 20 mio usd. kamen, ki lebdi v zraku... ne vem če je še kdo opazil, sam zdi se mi butasto :p
yarrick
18. 11. 2009 20.30
avatar gor ali dol, tko se ne morejo iti. Sam obožujem sicer znanstveno fantastiko, a tole je pa že pretiravanje. Pa smo se zgražali ob terminatorju 2 in titaniku, ki sta stala 100 mio $ $ :S. Mar bi dali manj za film, pa nekaj denarja za gospodarstvo. Ali pa vsaj promovirali svoje produkte v filmu in s tem (delno) pomagali svoji industriji. Če lahko v rač in konzolne igre tlačijo reklame za vse vrste prizvajalcev tega in onega pa naj jih še v filme.
BaabyBitch_
18. 11. 2009 20.19
haha se strinjam s tabo Cobra_11
Messi90
18. 11. 2009 20.08
koncno dober clanek
Mailmanc
18. 11. 2009 18.34
kumj čakam avatar <3