Tujina

'Najboljša tehnologija na svetu v rokah naftne industrije'

Washigton, 31. 05. 2010 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Do avgusta se bo v Mehiški zaliv izteklo med 200 in 400 milijonov litrov nafte, možnosti, da bi iztekanje ustavili prej, pa je vse manj. Vojska ne okoliši: Nimamo tako dobre tehnologije kot naftna industrija.

Britanska naftna družba BP nadaljuje s prizadevanji za ustavitev iztekanja nafte v Mehiškem zalivu, vendar pa po petih neuspešnih poskusih postaja vse bolj verjetno, da bo nafta iztekala še vse do avgusta, ko bodo izkopali eno oziroma dve rezervni vrtini.

Nafta v Mehiškem zalivu - 1
Nafta v Mehiškem zalivu - 1 FOTO: Reuters

Po ocenah strokovnjakov in ameriške vlade se bo do 1. avgusta v morje Mehiškega zaliva izteklo med 193 in 401 milijonov litrov nafte, kar bo še povečalo že tako ali tako največjo tovrstno okoljsko katastrofo v zgodovini ZDA, ki povzroča tudi hudo gospodarsko škodo in pa politično škodo za predsednika ZDA Baracka Obamo.

Iztekanje se lahko še poveča

BP sedaj skuša odrezati počeno cev na preprečevalniku izbruha, to je napravi nad vrtino, ki 20. aprila ob eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon ni opravila svojega dela. Na cev bodo potem skušali namestiti nov ventil, skozi katerega bo napeljana cev v tanker, ki bo na površju zbiral iztekajočo nafto.

Vendar pa menda ventil tudi v najboljšem primeru ne bo popolnoma zaprl iztekanja. V najslabšem primeru se bo iztekanje nafte povečalo za 20 odstotkov, če BP ne bo uspelo namestiti ventila in bodo imeli odrezano cev. Trenutno izteka na dan med 2 do 3 milijona litrov nafte.

'Najboljša tehnologija na svetu je v rokah naftne industrije'

Nafta v Mehiškem zalivu - 2
Nafta v Mehiškem zalivu - 2 FOTO: Reuters

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske admiral Mike Mullen je danes za televizijo ABC naravnost priznal, da vojska nima na voljo tako dobrih tehnoloških zmogljivosti kot BP. S tem je odgovoril na vprašanje, zakaj vlada oziroma vojska ne prevzameta prizadevanja za ustavitev iztekanje nafte. "Najboljša tehnologija na svetu je v rokah naftne industrije," je nemoč vlade priznal Mullen.

Naftni madeži tudi pod vodno gladino

Naftni madež na površini Mehiškega zaliva je dosegel obalo otokov ob Louisiani in zamaščene ptice so že vsakdanji pojav. Vendar pa poleg madeža na površju morje ogrožajo tudi podvodni madeži. Znanstveniki z ameriških univerz trdijo, da so opazili več takšnih madežev do 100 metrov pod gladino, ki so veliki po več kilometrov.

Ti podvodni madeži ogrožajo življenje v vodi, od kitov pa vse do planktona. Ameriška tiskovna agencija AP navaja besede znanstvenika z državne univerze Louisiane Jamesa Cowana, da imajo dovolj dokazov iz različnih virov o obstoju podvodnih madežev. Vendar pa je generalni direktor BP Tony Hayward to odločno zanikal. Povedal je, da je nafta za polovico lažja od vode in bo vedno šla na površje.

Velika neznanka so tudi okoljske posledice zaradi kemičnih razprševalcev nafte, ki jih BP brizga na dnu v vrtino. Doslej so spustili v morje okrog 3,5 milijona litrov teh snovi. Nafto napadajo tudi mikrobi, ki se zaradi velikih količin nafte zelo razmnožujejo in potem v morju zadušijo ostalo življenje. V torek se poleg tega uradno začenja letošnja orkanska sezona, ki bo po napovedih znanstvenikov hujša od lanske. Močan veter bo naftne madeže z valovi pognal daleč naokoli po morju in tudi daleč na kopno.

Katastrofalne posledice tudi za gospodarstvo

Doslej najhujša naftna katastrofa v Mehiškem zalivu se je zgodila leta 1979, ko je ob polotoku Jukatan razneslo mehiško naftno ploščad Ixtoc I. Takrat se je v morje izteklo 530 milijonov litrov nafte, vendar pa je bila vrtina v plitkih vodah, kar je obseg nesreče nekoliko omejilo. Vrtina BP je 1500 metrov globoko in nafta gre na vse konce.

Naftni madeži se sedaj približujejo tudi obali Alabame. Države ob Mehiškem zalivu si močno prizadevajo za omejitev posledic katastrofe. Rastejo šotorska naselja za ljudi, ki že ali pa še bodo odstranjevali madeže ob obali in na morju. Mississippi, Alabama in Florida sicer vabijo turiste na svoje plaže, ki jih nafta še ni dosegla, in turistična industrija ustrezno spušča cene.

Danes se je uradno začela letošnja kopalna sezona z odprtjem plaž in kopališč, vendar bo ta v zalivu klavrna. Hudo je tudi ribičem. Zvezna vlada je za ribarjenje zaprla 25 odstotkov morja v Mehiškem zalivu, kar bo imelo hude posledice za 6,5 milijarde dolarjev na leto vredno industrijo.

Posledice so hude tudi za glavnega krivca nesreče, podjetja BP, ki je doslej porabilo že milijardo dolarjev za poskuse zamašitve luknje na dnu morja in plačilo odškodnin. Na borzi je šlo zaradi pocenitve vrednosti delnic BP doslej v nič okoli 42 milijard dolarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LoretdeMar
01. 06. 2010 14.16
+1
In potem bi še kdo o nekih okoljskih taksau ter kvotah CO2. Sramota. in norčevanje iz Narave.
cirenij
01. 06. 2010 09.44
Dobro, da se kaj takega ni zgodilo Rusom. Bi bil cel kraval. Za Američane je pa to povsem normalno. Zato pa naj velesile raje poskrbijo za Zemljo, potem pa lezejo v vesolje. Ko bomo gor, bomo tako videli kako izgleda.
MERDE-AVE-MERDE
01. 06. 2010 08.57
V filmu 'Knowing' posnetem leta 2009 je v istem zalivu ista stvar. Naftna ploščad explodira, smrtne žrtve, ogromen izliv nafte.
dani039
01. 06. 2010 03.39
Ne samo lep....zaenkrat tudi edini, ki ga imamo.... Tud na Bolhi se nič zanimivega ne prodaja... pomankanje planetov!
User398398
01. 06. 2010 02.35
ljudje bomo uničili zemljo!!! Pa tako lep planet je!
Jure Kacicnik
01. 06. 2010 02.22
pa ma da propadejo, glih tko kot vsakak druga firma, če bi naredila tako veliko - dejansko svetovno svinjarijo - in kdo je direktor, ker ta bi pa moral v dosmrtni zapor ali pa do smrti zastonj odstranjevat posledice svojega neodgovornega dela - seveda glavni lastniki pa z njim - ampak ne v demokraciji, to bi se laho zgodilo samo v kakšnem totalitarnem sistemu, tukaj pa bosta na koncu dobila še medaljo, ker sta nas rešila, a ni to bolj demokratično
levaki-tajkuni
01. 06. 2010 01.58
Vojska ne razvija tehnologijo vrtanja v zemljo. Ima samo bombe ki raznesejo nekaj metrov debele sloje in pa viruse ter bakterije. In to je samo ena naftna ploščad. Kaj pa ostalih tisoč?? Isto kot černobil. Šele sedaj se bodo predramili
LordOfWar
01. 06. 2010 01.44
Baba neolikana...hotu je se nekaj povedat na koncu ona pa hvala lepa in adijo lol :D
Audy
31. 05. 2010 23.51
Če vojska pravi da nima, jim ne verjemte, v razvojnih labih so vsaj 50-100 let pred nam dostopno tehnologijo. Ne vem pa zakaj bi vojska morala imet tehnologijo za blokiranje črpanja nafte, edino če detonirajo jedrsko bombo zraven vrtine.
veselo-na-delo
31. 05. 2010 23.46
Oni bodo še nekaj časa počakali da se bo vse izpraznilo in potem bodo flikali, da ne bo voda vdirala v vrtino,tko verjetno to zgleda?. Me pa prav zanima od kod jim beseda najboljša tehnologija v rokah naftne industrije. Če bi bilo to tako bi že zdavnaj bilo vse porihtano!"
ninja.subversion
31. 05. 2010 23.46
OMG ! sej ne najdem besed z katerimi bi opisal to grozo !!! čutim pa jezo ki se nabira v meni
pre_mar@hotmail.com
31. 05. 2010 23.39
In vse to zaradi malomarnosti in pohlepa ... nemesto, da bi takoj reagirali par dni prej, ko so vedeli, da je okvarjen sistem za preprečevanje tega, so kar ignorirali.
AlternativeFacts
31. 05. 2010 23.30
"Vojska ne okoliši: Nimamo tako dobre tehnologije kot naftna industrija." - Kje ste pobrali "okoliši"?Drugače pa, tudi naftarji nimajo tehnologije, zato pa se jim dogaja to izlitje.Mogoče bi jim Slovenija prodala čudo 22.stoletja: KAPALJKE. Seveda z navodili za uporabo.
Misija1
31. 05. 2010 23.24
Sej to je to, ce bi kaksen znanstevnik hipoteticno iznasel baterijo ki bi drzala recimo hipoteticno par 1000 km brez novepolnitve, ne bi bil dolgo ziv. Njegov izum bi pobrala kaksna tajna sluzba, njega pa odstranla s tega sveta, na tiho seveda. Ti lobiji so mocni, gre za stotine milijard $ na leto. Dokler bo nafta tu, do takrat se ne bo kaj dosti spremenilo v korist elektricni energiji. Dejstvo je namrec da ze sedaj obstaja tehnologija s katero bi lahko avtomobili naredili 1000 km in vec brez polnjenja, samo dostopna je le vojski.
99dado99
31. 05. 2010 22.46
@bluestar še dobr da dela zdej Renault el. avto, sm bomo vidt kako bo. Upajmo da se obdrži, če ne bo spet naftna industrija nakazala neko vsoto in avtov čudežno ne bo!
mpotec86
31. 05. 2010 22.43
zmer je blo treba črpat nafto pa delat da si jo dubu, zdj k pa sama pride pa ni nobenmu prou. kar je je. nej obrnejo zadevo sebi v prid kolikor lahko pa jo probajo poberat iz vode
tinetone
31. 05. 2010 22.37
no na koncu bo BP bankrotiral vrtina pa se bo izpraznila... brez zamašitve seveda
bluestar
31. 05. 2010 22.22
Žalostno, pa vseeno poučno, kakšno moč imajo še vedno naftni lobiji. Če američani ne bi uničili svojih električnih vozil Saturn narejenih pred mnogimi leti, bi bila ta tehnilogija danes izpoponjena in nared za uporabo. Samo nekateri nočejo izpustiti moči in nadzora iz svojih rok. Še vsak še tako neosvojljiv imperij v zgodovini se je sesul sam vase.
jppj
31. 05. 2010 22.18
definitivno ima naftna industrija najboljšo tehnologijio vendar je to kot da bi reku da v formuli ena imajo najboljšo tehnologijo vbrizga v motor tako da naslednjič bodite drugi in napišite bolj zavajajoč naslov ˝onesnaževalcev˝