Tujina

Naj varčujejo le tisti, ki že zdaj nimajo?

Rim, 15. 09. 2011 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji se nadaljujejo protesti proti varčevalnim ukrepom. Največje breme novih ukrepov bodo nosili navadni državljani, italijanski parlamentarci pa bodo za zdaj ostali najbolje plačani v Evropi.

Več kot 8000 italijanskih županov je danes po vsej državi protestiralo proti varčevalnemu paketu, ki so ga poslanci potrdili v sredo zvečer. Mnogi so za nekaj časa zaprli občinske stavbe in vodenje mesta predali lokalnim predstavnikom vlade, da bi tako simbolično prikazali učinke varčevanja.

Rimski župan Gianni Alemanno je slikovito pojasnil, da se zna zgoditi, da bodo meščani ostali brez tramvaja in mestnega avtobusa ali pa bodo morali za vozovnice plačevati vsaj dvakrat toliko kot danes.

Župan Benetk Giorgio Orsoni je potožil, da bo zaradi krčenja sredstev, ki ga predvideva varčevalni paket, vsak Benečan ob za 327 evrov storitev.

Tako so včeraj proti varčevalnim ukrepom protestirali v Rimu.
Tako so včeraj proti varčevalnim ukrepom protestirali v Rimu. FOTO: Reuters
V vasi s 600 prebivalci južno od Rima so se odločili razglasiti neodvisnost od Italije in zdaj preučujejo pravne možnosti, kako bi lahko postali kneževina z lastno valuto. Nad evrom so očitno razočarani.

Varčevalni paket, ki skupaj predvideva za slabih 55 milijard evrov finančnih učinkov do leta 2013, bo občinam, pokrajinam in deželam v tem obdobju proračune skrčil za nekaj več kot devet milijard evrov. Poleg tega namerava vlada s spremembami ustave odpraviti pokrajine, ki predstavljajo vezni člen med občinami in deželami. A vprašanje je, koliko je predlog sploh uresničljiv, saj zahteva dvakratno glasovanje tako v senatu kot poslanski zbornici, pa čeprav ima vlada v obeh domovih večino.

Plat zvona bijejo tudi v največjem industrijskem združenju v državi Confindustrii. Gospodarstvo bo po njihovih izračunih letos zabeležilo 0,7-odstotno rast, kar je za 0,2 odstotne točke manj od prvotnih napovedi, prihodnje leto pa 0,2-odstotno, namesto 1,1-odstotno. Kot glavni razlog za upočasnitev rasti navajajo šok terapijo varčevalnega paketa.

Po izračunih ekonomistov industrijskega združenja naj bi varčevalni paket negativno vplival tudi na blaginjo državljanov. K izgubljenemu desetletju – Italija v zadnjih desetih letih pravzaprav ni zabeležila gospodarske rasti – bo paket dodal še tri leta stagnacije, pravijo in pojasnjujejo, da bo bruto domači proizvod na prebivalca prihodnje leto na ravni leta 1997.

Opozarjajo tudi, da se bo davčni primež zaradi višjih davčnih obveznosti, ki jih predvideva varčevalni paket, z letošnjih 42,8 odstotka prihodnje leto zvišal na rekordnih 44,1 odstotka. Doslej je davčni primež rekordnih 43,7 odstotka dosegel leta 1997.

Ali so se tudi poslanci v teh kriznih časih vsaj simbolično odpovedali kakšnemu privilegiju?

Pred parlamentom
Pred parlamentom FOTO: Reuters

Za zdaj ne. Šele v naslednjem mandatu, predvidoma čez dve leti, naj bi začeli poslanske plače usklajevati z evropskim povprečjem. Trenutno italijanski poslanci in senatorji dobivajo okoli 13 tisoč evrov na mesec, k čemur je treba prišteti še številne ugodnosti. Parlamentarcev je kar 945. Čeprav so med pripravami varčevalnih ukrepov omenjali tudi zmanjšanje tega števila, bo treba najprej spremeniti ustavo, kar bo trajalo najmanj dobro leto. Tudi zato je eden od poslancev hitro postal tarča razjarjenih protestnikov pred parlamentom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
16. 09. 2011 12.11
Ja tako je v tej "demokraciji", bogati naj imajo vedno več, drugače pa udri po siromaku ... Žalostno kako je zabredel ta planet; ni mu več pomoči! Ta dekadentni sistem lahko reši samo kakšen "vesoljn potop", v katerem bi pocrkale vse te skorumpirane meglomanske bogate prostozidarske Svinje!!! Ta trenutni dekadentni sistem pelje samo v samouničenje. Treba je nekako "izbrisati" vse, in čisto vse začeti čisto, čisto znova!!!
crnkamn
16. 09. 2011 03.49
sdespoto: bravo italija, bravo!!!! vi si vsaj upate, v Sloveniji tega nebomo nikdar videli pa čeprav bi nas bičali. slovensk narod je zelo strpen glede tega kako ga ropajo. pa tud ne zgane se, kot se zganejo na balkanu kjer majo mitinge in proteste za vsak brezvezn primer, ampak ko bo enkrat pocil film, verjem, da bomo sli do karibov ce bo treba in prvlekel vse ki bodo tja zbezal nazaj da se jim sodi v imenu ljudstva!
vezuv
15. 09. 2011 22.08
Slovenski politiki / parlamentarci in ministri se zgledujejo po Italijanih. Žal pa nižji sloj, kakor tudi naši župani si ne upajo vzet za vzor svoje rojake v Italiji. :-(
Turgensis
15. 09. 2011 21.25
in kako bodo funkcionirali z svojo valuto, bo ta vas imala dovolj močno gospodarstvo in posledično valuto, ali pa jih bo en voditelj oropal vsega premoženja, ker njihova valuta napram drugim ne bo vredna nič??
vetrolov
15. 09. 2011 21.22
+1
vsaka podobnost s slovensko vlado je zlonamerna.
Krimsky
15. 09. 2011 20.57
Vas s 600 prebivalci in lastno valuto? ♥ ♥ ♥ Bodočnost! ♥ ♥ ♥ (saj bi odtipkal 600 srčkov pa me že boli prst)
LuckyBastardo
15. 09. 2011 20.26
bravo italija, bravo!!!! vi si vsaj upate, v Sloveniji tega nebomo nikdar videli pa čeprav bi nas bičali