Tujina

'Naj gredo v Srbijo tisti, ki jih to moti'

Zagreb, 20. 11. 2011 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ravnatelj osnovne šole v Zagrebu je na zid šole obesil plakat s podobama generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, ki sta bila v Haagu obsojena zaradi vojnih zločinov. Šlo naj bi za način, kako otrokom približati novejšo hrvaško zgodovino.

Ravnatelj je plakat s haškima obsojencema na šoli obesil ob dvajsetletnici padca Vukovarja.
Ravnatelj je plakat s haškima obsojencema na šoli obesil ob dvajsetletnici padca Vukovarja. FOTO: Reuters

Inšpekcija, pristojna za izobraževanje, bo zahtevala zagovor Krešimira Mihajlovića, ravnatelja zagrebške osnovne šole Petar Zrinski, poroča današnji Jutarnji list. Ta je namreč na zid šole obesil plakat podpore hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču, ki sta bila pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu obsojena zaradi vojnih zločinov.

''To je popolnoma neprimerno. V času, ki sem ga preživel v tej službi, še nisem videl kaj takega. Najverjetneje mu bomo na šolo poslali inšpekcijo,'' je izjavil Željko Juraj z Ministrstva za znanost in izobraževanje.

Ravnatelj šole pa ne vidi nič spornega v plakatu haških obsojencev, pod katerim piše ''Hrvaški mučeniki'' in ''Od zmage preko resnice do pravice''. Pravi, da je plakat odlično vzgojno sredstvo in da je na zidu zato, da bi se otrokom približala novejša hrvaška zgodovina.

''Živimo v Republiki Hrvaški, to je hrvaška država in hrvaška šola. Ravnateljeva dolžnost je, da otroke uči o vojni in ljubezni do domovine. Če te slike koga motijo, naj gre živet v Srbijo,'' pravi ravnatelj in se retorično vpraša, čigave slike bi moral obesiti. ''Morda Mileta Martića ali Veselina Šljivančanina?''

Mile Martić je bil predsednik in notranji minister samozvane Republike srbske krajine, Šljivančanin pa polkovnik vojske JLA, ki je vodil napad na Vukovar. Mesto je v roke JLA padlo 18. novembra pred dvajsetimi leti, Martić in Šljivančanin pa sta bila zaradi različnih zločinov obsojena v Haagu.

Prav tako pa tudi Markač in Gotovina. Mihajlović pravi, da se zločini dogajajo v vsaki vojni, da pa njegovo dejanje ni stvar politike, temveč ljubezni do domovine. ''Zakaj bi morali molčati in se sramovati zaradi svoje preteklosti,'' se sprašuje Mihajlović.

Načelnica Mestnega urada za izobraževanje Božica Šimleša pravi, da se dobro ve, kaj se lahko in kaj se ne sme izobesiti v ali na šolsko poslopje. ''Njegove izjave, da naj tisti, ki jih to moti, odidejo v Srbijo, ne bi komentirala. To je neprimerno. Mi na žalost ne moremo narediti nič, da bi ga sankcionirali,'' besede Šimleševe navaja Jutarnji list.

Takole so Zagrebčani spremljali izrek razsodbe hrvaškim generalom.
Takole so Zagrebčani spremljali izrek razsodbe hrvaškim generalom. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni