Tujina

'Naj gre na psihiatrijo'

Zagreb, 23. 10. 2008 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik Mesić bo moral plačati 9670 evrov odvetniku zaradi duševnih bolečin, ki mu jih je prizadejal zaradi žalitve.

Mesić bo moral plačati tudi 5500 kun (760 evrov) za stroške sojenja.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić bo moral plačati 70.000 kun (9670 evrov) francoskem odvetniku Ivanu Jurašinoviću zaradi duševnih bolečin, ki mu jih je prizadejal zaradi žalitve, je po poročanju hrvaških spletnih portalov danes razsodilo zagrebško občinsko sodišče. Mesićev odvetnik je že napovedal pritožbo.

"Priporočil bi (Jurašinoviću), da ko pride v Zagreb, obišče Vrapče, kjer lahko ponudijo takšnim ljudem učinkovito pomoč. To je sijajna priložnost, ne bo ga veliko stalo, hrvaški zdravniki pa so sila učinkoviti," je sporna Mesićeva izjava novinarjem iz leta 2006. V zagrebški mestni občini Vrapče je sicer osrednja psihiatrična ustanova na Hrvaškem.

mesić in volitve
mesić in volitve FOTO: Reuters

Mesića v okviru tega primera niso povabili na sodišče, ker je sodnik ocenil, da njegova izjava ni potrebna. Hrvaški predsednik je po današnji sodbi izjavil, da ne bo komentiral nepravnomočne sodbe. "Tega nočem komentirati. Nikoli se ne odzivam na prvostopenjske sodbe. Sicer pa gre za sijajnega odvetnika, ki ga ne želim znova užaliti, saj je prekrasen človek," je odgovoril Mesić na vprašanje novinarjev, ko se je udeležil znanstvenega srečanja ekonomistov v Zagrebu. Medtem je njegov odvetnik Čedo Prodanović že napovedal pritožbo.

Jurašinović je na prejšnjem naroku povedal, da ga je omenjena Mesićeva izjava užalila, mu oskrunila ugled v Franciji in ga zaznamovala kot "norega odvetnika". Dodal je, da je Mesićevo izjavo doživel kot grožnjo, ker je bil na Hrvaškem na oblasti komunistični režim, v katerem so "pošiljali ljudi v norišnice, da bi se jih znebili". Mladi francoski odvetnik je ocenil, da se razmere na Hrvaškem niso spremenile.

Do spora med Mesićem in francoskim odvetnikom je sicer prišlo zaradi nekdanjega trgovca z orožjem in Jurašinovićevega klienta Marijana Tomulića. Jurašinović je v kazenski ovadbi v Tomulićevem imenu proti domnevnemu sostorilcu umora člana hrvaškega kriminalnega kroga med ostalim zapisal, da je Mesić "svojevrsten politični boter naročniku umora Hrvoja Petrača". Na to je predsednik odgovoril z omenjeno izjavo. Obenem je dejal, da je Tomulić "kriminalec svetovnega slovesa".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
24. 10. 2008 17.03
Še ni šel? Sklicuje nekakšne Varnostne svete.
Ker je Mesič redna stranka v teh Vrabčah je pač mislil da bi se mu oni pridružil da ne bi bil tam osamljen.Hahahahaaa
yapi
23. 10. 2008 19.22
to žaljo vsepouprek. ni čudn. usi bi ga mogl tožt, tut joško joras k ga je mesić označu za čudaka. kot politik si en sme dovolt žalt ljudi. pa nej gre za klošarja do biljonerja.
klemzzy
23. 10. 2008 18.53
haha kr nei plača =)
SNS
23. 10. 2008 18.39
Jelinčič je car
mathia
23. 10. 2008 18.34
No vidite kak namšemu Jelinčilču gre fajn.. Ko pa Stipe takle direktno pove, evo ti 9 jurjov po žepu... :-D
fantodfare
23. 10. 2008 17.27
Tudi Meškotu ne bi škodla zakakšen mesec. Da se mal odpočije. Od stresa.
saatanavittu
23. 10. 2008 17.02
patetičen komentar.
Gurt
23. 10. 2008 16.21
LOL, ja saj kakšni pa naj bojo hrvatarji, če ga pa že predsednik tkole biksa.