Tujina

Nagrajenčev sedež bo prazen

Oslo, 09. 12. 2010 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Protestniki so pred kitajskim veleposlaništvom v Oslu zahtevali izpustitev dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Šjaoboja, ki mu oblasti ne dovolijo na podelitev. Zadnji, ki je tako ravnal, je bil Adolf Hitler.

Protesti v podporo Liu Šjaoboju v Oslu
Protesti v podporo Liu Šjaoboju v Oslu FOTO: Reuters
54-letni pisatelj in oporečnik Liu Šjaobo je bil konec leta 2009 obsojen na 11 zapora zaradi spodkopavanja državne ureditve, ker je bil soavtor Listine 08, v kateri so zahtevali politične reforme in več pravic na Kitajskem. Norveški odbor za podelitev nagrade mu je izkazal priznanje "za dolg in nenasilen boj za temeljne človekove pravice na Kitajskem".

Pred kitajskim veleposlaništvom v Oslu se je zbralo več sto protestnikov, ki so zahtevali, da Kitajska izpusti Nobelovega nagrajenca za mir Liu Šjaoboja. Hkrati so želeli veleposlaniku predati tudi peticijo z okoli 100.000 podpisov za izpustitev Liuja in ostalih političnih zapornikov, a jih je policija ustavila pred vrati veleposlaništva.

Protestniki so se zbrali na predvečer podelitve Nobelove nagrade za mir, ki bi jo moral prejeti Liu, a bo namesto njega na slovesnosti le prazen sedež. Nagrade v njegovem imenu ne bo mogla prevzeti niti njegova žena Liu Šja, saj so jo kitajske oblasti po razglasitvi soproga za nagrajenca zaprle v hišni pripor.

To bo prvič po letu 1936, da Nobelovec za mir ne bo mogel prevzeti nagrade; tedaj je namreč Adolf Hitler preprečil, da bi nagrado prevzel nemški pacifist Carl von Ossietzky.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
10. 12. 2010 08.02
Vse na mlin naših velikih prijateljev ZDA. Največja rak rana in gniloba današnje dobe. Le da jim naši politiki in EU kar naprej nekam lezejo. Potrebno bi jih bilo povsem izločit. Pa bi doživeli svetovni mir.
samajajca
10. 12. 2010 06.35
se naj pa bush gor usede
Slovanec
09. 12. 2010 23.24
Ja in če ga ne spustijo ?! Zadni je bil hitler k je prepreču komu? Sej je leta 1914 on dobil Nobelovo nagrado za mir, pa še bi se spornih ljudi med prejemniki našlo ( Henry Kissinger, Aktisari, Obama....) Ta Nobelova nagrada ( za mir ) je ena velka blamaža pa sprenevedanje in rušenje oz. napadanje drugače mislečih režimov...
darvil
09. 12. 2010 23.23
tudi Osama Bin Laden bi dobil nobelovo nagrado za mir če nebi izstopil iz teroristične organizacije CIA-e,katero nadzoruje še bolj vplivna ameriška politična elita katero zopet nadzorujo ameriški multimiljonarji.Na žalost izneveril svoje delodajalce ter se hudo zameril američanom. Pa dje je prav zaprav nor ,kdo se spreneveda?Savdska Arabija je glavna podpornica Al-kaide,prav zaprav ustanoviteljica te domnevno teroristične organizacije,istočasno pa je ameriška zaveznica. No ja Dimitrija Rupelj trdi da on razume novo svetovno politično ureditev ,v resnici pa ne razume niti tega da samega sebe ne razume.
darvil
09. 12. 2010 23.11
tudi Osama Bin Laden bi dobil nobelovo nagrado za mir če se nebi uprl in izstopil iz teroristične organizacije CIA-e katero kontrolira še močnejša teroristična tolpa sestavljena iz ameriških političnih elit ,seveda iste nadzorujejo nasledniki hitlerjeve politike ,toda ne v interesu Nemčije ampak amreriških multimiljonarjev.
darvil
09. 12. 2010 22.51
In kdo ima več političnih zapornikov,Kitajska ali AMERIKA? Amerika takšen proces izvaja bolj hinavsko,podtalno ,skratka zahrbtno.Kaj pa je Guantanamo...mogoče turistična luksuzna destinacija,tajni zapori po vsem svetu ,tudi v Sloveniji. CUBA je popoln zločinski akt ZDA,namreč cela nacija je v političnem zaporu,enako je s Severno korejo ,Vijetnam, sto miljonsko Iransko nacijo hočejo spraviti v politični zapor.Srbija je recimo evropski politični disident, Slovenija je politični ujetnik... Ja vsi našteti so borci za mir in svobodo ,samo oni namesto nobelove nagrade dobijo bombe,rakete od ameriških zločinskih humanistov.
Desno
09. 12. 2010 22.47
kitajska, iran, sirija,,,afganistan, irak, somaljija, severna koreja indija itddddddddddd zlo tega sveta
User300173
09. 12. 2010 22.46
Zgodovina se ponavlja.
mc_burek@email.si
09. 12. 2010 22.45
amerikanci niso 0 bolš, ravno tako EU, kaj se bunijo, ko pa depeše in odziv kaže resnično sliko