Tujina

Požar še ni pod nadzorom

Tučepi, 14. 07. 2008 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaškim gasilcem je uspelo zaustaviti širjenje požara v smeri Makarske, a zdaj plameni počasi širijo proti jugovzhodu. Zajel naj bi več kot 100 hektarjev gozda.

Hrvaška se je že lansko leto spopadala s požari.
Hrvaška se je že lansko leto spopadala s požari. FOTO: POP TV

Hrvaški gasilci so ob 6.47 dobili obvestilo o požaru na hribovitem območju med Makarsko in Tučepi. Lokalna gasilska društva so se združila in začela gasiti požar, na pomoč pa so jim priskočili tudi štirje kanaderji in dodatna gasilska vozila, ki jih je skupno 40. Vzrok požara še ni znan, po neuradnih podatkih pa naj bi zajel 100 hektarjev gozda, uradno pa je po prvih ugotovitvah izgorelo 25 hektarjev.

Uspelo jim je zaustaviti širjenje požara proti Makarski, zdaj pa se požar počasi širi na jugovzhod. Požar je bil sicer ponekod od hiš oddaljen le 200 metrov, a so gasilci uspeli zavarovati naseljenja območja. Kot poroča Radio Dalmacija, si je eden izmed gasilcev pri gašenju zlomil roko. "Gasimo bočne dele, ampak požar, ki gre proti vrhu, nam povzroča težave. Ko bo prišla še zračna pomoč, bomo rešili tudi ta problem, a s svojim delom moramo nadaljevati," je dejal pomočnik glavnega gasilskega poveljnika Tomislav Vuko. Dodal je, da še čakajo preostale enote, ki so namenjene na kraj dogajanja, takrat pa pričakuje, da bodo dokončno lahko pogasili požar.

Glavni gasilski poveljnik Mladen Jurin je kot najbolj ogroženo požarno področje sicer označil skrajni jug Dubrovniško-neretvanske županije. Tako se tudi največ gasilskih enot zadržuje na tem območju.

Že včeraj je bila v gasilskem centru na Prevalci in v Dubrovniku na obisku podpredsednica hrvaške vlade Đurđa Adlešič, ki je poudarila, da Hrvaška ne sme dovoliti novih tragedij v požarih, hkrati pa je poudarila, da je letos na voljo dvakrat več gasilcev kot lani.

Zaradi tragedije na Kornatih so Hrvati letos še posebej previdni.
Zaradi tragedije na Kornatih so Hrvati letos še posebej previdni. FOTO: dnevnik.hr

Hrvati so namreč letos posebej previdni, saj je še kako živ spomin na tragedijo, ki se je lansko leto zgodila na Kornatih. Takrat je pri gašenju požara umrlo 12 gasilcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za_ra
14. 07. 2008 23.09
Ojej,nas tepe toča,Hrvate pa požari, zgleda da smo se oboji zamerili bogu!
delavec99
14. 07. 2008 12.43
sigurno so domorodci pekli vola...
HoS
14. 07. 2008 12.30
Ah kaj veš najverjetneje pa je kdo vrgel čik....
wajduc
14. 07. 2008 10.46
Vzrok požara ?