Tujina

Naftni madež ob sredozemski obali Španije

Barcelona, 23. 12. 2010 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ob sredozemski obali Španije je z naftne ploščadi v morje izteklo od 120 do 180 ton surove nafte. Ker so vremenske razmere ugodne, bodo oblasti madež usmerile na odprto morje, kjer ga bo lažje očistiti.

(slika je simbolična)
(slika je simbolična) FOTO: Reuters

Sredozemsko obalo Španije v bližini mesta Tarragona ogroža naftni madež, ki je nastal ob izlitju nafte z naftne ploščadi v lasti španskega koncerna Repsol. Kot poročajo španski mediji, je v morje doslej izteklo od 120 do 180 ton surove nafte. Naftni madež s površino okoli 19 kvadratnih kilometrov je od obale oddaljen približno 24 kilometrov.

Španske oblasti ne morejo zagotoviti, da naftni madež ne bo dosegel obale, poudarjajo pa, da so vremenske razmere za zdaj ugodne. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ga nameravajo oblasti usmeriti na odprto morje, kjer ga bo lažje očistiti. Pri čiščenju nafte s površja sodeluje več ladij.

Nevladna okoljska organizacija Greenpeace zahteva, naj oblasti Repsolu zaradi izlitja nafte prepovejo vzpostavitev novih naftnih ploščadi v Sredozemlju, načrtovane za prihodnje leto.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
24. 12. 2010 17.38
+1
Kako čistijo naftne madeže, poenostavljena varjanta: Prepojijo jih s kemičnim sredstvom corexit. Corexit ostane izredno toksičen še desetletja, onesnažuje morsko dno in ubije vse na svoji poti, saj se kemično veže z nafto in tako ustvari cementno podlago, ki še desetletja sprošča strupe v okolje. Ker ima vsaj 50 % kemičnih sestavin Corexita oznako zaupno, druge sestavine niso znane. Podjetje BP je v Mehiškem zalivu uporabilo milijone litrov raztopila Corexit 9500 (kemično sredstvo za zajezitev nafte), da bi prikrili resnične razsežnosti razlitja. In kot da samo razlitje ni dovolj tragično, je Corexit 9500 kar štirikrat bolj strupen od same nafte. Za primerjavo; nafta v okolju je strupena pri 11 delcev na milijon, Corexit 9500 pa že pri 2.61 delca na milijon. Če ga zmešamo s surovo nafto, se njegova toksičnost poveča za 11 krat! Zelo problematična je tudi njegova reaktivnost na toploto, saj s segrevanjem vode v Zalivu, potekajo molekularne spremembe raztopila iz tekočine v plinasto stanje. Te strupene pline vsrkajo oblaki, ki nato strupeno mešanico v obliki dežja raznesejo na stotine, če ne tisoče metrov stran od kraja nesreče. Po toksikologinji dr. Susan Shaw, ki je ustanoviteljica in direktorica Raziskovalnega inštituta za morsko okolje, uporabljeno razpršilo »povzroča razkroj rdečih krvničk in notranje krvavenje…obenem pa nafti omogoča vdor v sleherni organ in celico v telesu«.
Zehek
24. 12. 2010 12.16
Kot je ježek napisal.... -.-'
pika poka ježek
24. 12. 2010 11.27
Kako bodo madež usmerili na odprto morje? To je tako kot da bi Savo usmerili navzgor. Morskih tokov se namreč ne da preusmeriti, enako kot rečnih ne.
SramnaUs
23. 12. 2010 23.34
si jedla sir? si jedla, si dobla?jas tebe fprašam,..