Tujina

Nadaljevanje nasilja v Pakistanu

Islamabad, 25. 02. 2008 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

16-letni napadalec se je razstrelil pri vojaškem vozilu v Pakistanu. Med ubitimi je tudi eden od vodilnih vojaških zdravnikov.

Samomorilski napadalec se je v pakistanskem mestu Rawalpindi razstrelil pri vojaškem vozilu in ubil enega od vodilnih vojaških zdravnikov, dva pripadnika njegovega osebja in pet mimoidočih, več kot 12 ljudi je ranjenih. Napad se je zgodil teden dni po volitvah, ki so minile večinoma mirno, in je prvi napad izven nemirnega severozahoda države po volitvah.

V eksploziji v Rawalpindiju je bil ubit eden od visokih vojaških funkcionarjev.
V eksploziji v Rawalpindiju je bil ubit eden od visokih vojaških funkcionarjev. FOTO: Reuters

Do eksplozije je prišlo na eni najbolj prometnih ulic v mestu. Samomorilec je po vsej verjetnosti čakal ob cestišču. Ko se je približalo vojaško vozilo in se ustavilo zaradi rdeče luči na semaforju, je sprožil bombo. "Vidim koščke človeškega mesa, ki so raztreseni po cesti, in štiri poškodovana vozila," je poročala ena od prič.

V Pakistanu je vedno več napadov na vojaške funkcionarje.
V Pakistanu je vedno več napadov na vojaške funkcionarje. FOTO: Reuters

V napadu so ubili generalpodpolkovnika Muštaka Ahmeda Bajga, njegovega voznika in varnostnika. V mestu Rawalpindi je sedež poveljstva pakistanske vojske, zato je bilo od sredine lanskega leta tam več napadov na vojsko in varnostne agencije. V Rawalpindiju so 27. decembra lani umorili tudi nekdanjo pakistansko opozicijsko voditeljico Benazir Buto in več kot 20 njenih podpornikov, ko je zapuščala predvolilni shod.

Od lanskega julija celotno državo pretresa naslije.
Od lanskega julija celotno državo pretresa naslije. FOTO: Reuters

Celotno državo je zajel val nasilja in samomorilskih napadov, potem ko so lanskega julija čete vdrle v poslopje radikalne mošeje v prestolnici Islamabad. Vlada za napade obtožuje skrajneže, povezane z Al Kajdo, ki delujejo iz odmaknjenega goratega predela ob meji z Afganistanom in si želijo destabilizirati državo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.