Tujina

Talibani: Obsojamo napade na nedolžne šolarke

Kunduz, 25. 04. 2010 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tokrat naj bi talibani udarili v neki dekliški šoli. Številne šolarke so zbolele, tamkajšnje oblasti pa prepričane, da je za njihovo bolezen kriv strupen plin. Talibani naj bi tako pokazali, kaj si mislijo o izobraževanju žensk. Talibani pa zavračajo odgovornost.

Zdravniki so sporočili, da so danes na zdravljenje sprejeli še 13 deklic, ki so se šolale v neki šoli v Kunduzu. Vse hospitalizirane deklice imajo enake simptome. Talibani so vpletenost v incidente zavrnili. Tiskovni predstavnik predsednika Hamida Karzaija pa je dejal, da talibani širijo strah med prebivalci. "Tisti, ki preprečujejo deklicam, da hodijo v šole, so sovražniki Afganistana in blagostanja," je poudaril. Predstavnik talibanov pa je dejal: "Ostro obsojamo tovrstne napade na nedolžne šolarke."

Afganistanske ženske se morajo vsak dan, vsako uro in vsako minuto boriti za svoje pravice. Med njimi je tudi pravica do izobraževanja. Njihovi nasprotniki so talibani, ki ostro nasprotujejo izobraževanju žensk. Pri tem ne izbirajo sredstev. Strupeni plini, kisline, bombe, naboji …

Zastrupili 48 deklic in nekaj učiteljev

V afganistanskem mestu Kunduz naj bi se s plinom zastrupilo 48 deklic in nekaj učiteljev, poročajo tuji mediji. Vsi so se počutili izredno slabotno, nato pa so sledile hude bolečine in bruhanje. Žrtve so sprejeli v bolnišnico, kjer že opravljajo dodatne preiskave, ki bodo pokazale, ali je vzrok nenadne bolezni plin.

"Bila sem v učilnici, ko sem zaznala nenavaden vonj. Videla sem, da so ljudje padali v nezavest. Nato sem odprla oči in bila sem v bolnišnici,“ je dejala 12-letnica.

Šolarke so bile žrtve napadov že v preteklosti.
Šolarke so bile žrtve napadov že v preteklosti. FOTO: Reuters

Predstavniki bolnišnice so sporočili, da so številne deklice še naprej v zelo slabem zdravstvenem stanju. Bruhajo, so omotične in trpijo hude krče. Lokalne oblasti so prepričane, da gre še za enega v vrsti napadov, ki jih izvajajo talibani. Do podobnega napada na neko šolo v Kunduzu je prišlo že v preteklem tednu.

Talibani so v času svojega uradnega vladanja med letoma 1996 in 2001 prepovedali izobraževanje deklic in žensk. Zadnja leta so dekliške šole tarče številnih napadov. Na območjih, ki jih imajo pod popolnim nadzorom talibani, so dekliške šole prepovedane. Kljub temu so se v preteklosti nekateri učitelji in deklice odločili, da se ne bodo pustili ustrahovati. Poučevanje se je začelo, končalo pa se je tragično. Talibani so deklice napadali s kislino, učiteljem so grozili …

Talibani napadajo šolarke tudi s kislino, ki povzroči hude opekline.
Talibani napadajo šolarke tudi s kislino, ki povzroči hude opekline. FOTO: Reuters

12-letnica, ki je danes doživela napad s strupenim plinom, pa se želi vrniti v šolske klopi. "Upam, da mi bo oče to dovolil. Strah me je. Moja starša sta bila zelo zaskrbljena. Oče mi je dejal, da sem se ogromno naučila, toda ne vem, ali mi bo dovolil, da po tem napadu nadaljujem šolanje,“ je dejala deklica.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
26. 04. 2010 02.58
Odpri.oci Vendar... SI SIGURNA, DA SO TO STORILI TALIBANI ???? . Samo malce poglej v preteklost.... USA ubijejo svojega predsednika JFK (ker je hotel končati vojno), USA same zrušijo dvojčka (rabijo izgovor za napad na Afganistan in Irak), USA si izmislijo orožje za množično uničevanje (izgovor za napad na Irak), USA načrtno pravocirajo Iran (pripravljajo teren za napad na Iran)...... /// JFK naj bi dal ubiti KGB ,poglej si malo arhive KGB ,GRU in SVR ,zelo zanimivo. Preberi si tudi trditve od Iona Pacepe v zvezi z orozjem za mnozicno unicevanje ,mislis da ga obvescevalne sluzbe nebi mogle podtakniti ce bi vedeli ,da ga Irak nima ,torej ga je nekdo pred napadom leta 2003 umaknil ipd. Odpri OCI ,nikar ne verjemi eni resnici ,sestej vse in deli na pol!
Osvald
25. 04. 2010 21.16
makki-2 kje so dobili plin :)) zmešaš dve enostavni čistili solno kislino in belilno sredstvo (varekina) in nastane klorov bojni strup enostavno samo vedet je treba , pa ne poskušat tega doma ;)
makki-2
25. 04. 2010 18.26
mene zanima od kod so dobili plin ,,,,,KAKŠNE BEDARIJE .če bi talibani imeli tako orožje bi ga uporabili vAmerikii ............
Odpri.oci
25. 04. 2010 15.07
In ravno Hamid Karzai bo tapravi, da zagovarja pravice Afganistancev.... . Še sami Američani se ga zadnje čase izogibajo, ker se je izkazalo, da je glavni "opiski baron".... "Ovaja" makova polja svojih konkurentov, svoja pa uspešno skriva....
Odpri.oci
25. 04. 2010 14.54
@nagual 25.04.2010, 12:47 15 "Pa saj niso normalni. Pa to človek že težko verjame, kdaj bodo ti telebani ugotovili da smo enakovredni ne glede na spol?!? Bolj debilnih, krutih in nečloveških metod se niti ne morejo spomnit. Žensk se ni treba bat, imamo jih radi:)" . Se povsem strinjam.... . Vendar... SI SIGURNA, DA SO TO STORILI TALIBANI ???? . Samo malce poglej v preteklost.... USA ubijejo svojega predsednika JFK (ker je hotel končati vojno), USA same zrušijo dvojčka (rabijo izgovor za napad na Afganistan in Irak), USA si izmislijo orožje za množično uničevanje (izgovor za napad na Irak), USA načrtno pravocirajo Iran (pripravljajo teren za napad na Iran)...... . Se ne bi prav nič čudil, če je ta "napad" delo USA, ker vse več držav vidi resnico o tej vojni in nameravajo odpoklicati svoje vojake (Slovenija je tu izjema... Jelušičeva bi jih poslala še več)....
Nad.oblaki
25. 04. 2010 14.46
Zanimivo kakšna dvoličnost, vsi obsojate v tem članku te fanatične teroriste... a ko gre za uspešno akcijo Ameriške vojske nad njimi pa zopet drugačno mišljenje, kako so hudobni Američani in NATO...
Jezek_SS_032
25. 04. 2010 14.16
Evo ... orožje za množično uničevanje ... USA sam po gasu ...
Kritik1011
25. 04. 2010 13.50
zahojeni muslimani ,,,,,
Laporcan
25. 04. 2010 13.41
In potem se sprašujemo, zakaj ženske niso enakopravne moškim.....saj tudi ne morejo biti, če jih talibani zatirajo že v kali, in četudi bi lahko kaj pokazale, razvile potencial, jim to onemogočajo....je pa seveda treba ločit med muslimani in pa talibani....muslimani živijo v svoji veri vendar se prilagajajo vsem drugim družbam in pogledom, medtem ko pa talibani živijo že kot njihovo samo ime pove....kot telebani v nekih ortodoksnih zagrenjenih pogledih.....taki se ne bodo nikoli razvili in tudi ne bodo pripomogli, da se bi lahko kdaj muslimanska vera sprejemala kot povsem običajno tako kot vse druge vere po svetu. Res žalostno!
Osvald
25. 04. 2010 13.06
še razlog več da ostanejo naši vojaki tam.
Cobra007
25. 04. 2010 13.06
@cedni_grega tale tvoj komentar je plod zelooo nezdravega in neinteligentnega razuma!!!
Audy
25. 04. 2010 13.04
Čudi me da še niso izumrli, ko tako grdo ravnajo z ženskami.
nagual
25. 04. 2010 12.47
Pa saj niso normalni. Pa to človek že težko verjame, kdaj bodo ti telebani ugotovili da smo enakovredni ne glede na spol?!? Bolj debilnih, krutih in nečloveških metod se niti ne morejo spomnit. Žensk se ni treba bat, imamo jih radi:)
taurus90
25. 04. 2010 12.27
heh, zanimivo, kako se moški bojijo ženske moči. s tem k bi jim dal izobrazbo bi jim dal svobodo in moč.
bigich
25. 04. 2010 12.20
Kot musliman pravim, da to kar delajo talibani ni prav in bodo za to kaznovani. Vprasanje je ce to niso storili demoni pod krinko da so talibani ali pa zionosticni agenti. Ne morem verjet vsega kar preberem.