Tujina

ANIMACIJA: Ciklon Pam pustoši po novozelandskem otočju

Wellington, 13. 03. 2015 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novozelandsko otočje Vanuatu je zajel izredno močan ciklon. Piha do 270 km/h, posamezni sunki vetra pa dosegajo celo 340 km/h. Ogroženih je več poseljenih otokov, poročajo pa celo o nekaj smrtnih žrtvah.

Ciklon spremljajo močni vetrovi, ki dosegajo povprečne hitrosti do 270 km/h.
Ciklon spremljajo močni vetrovi, ki dosegajo povprečne hitrosti do 270 km/h. FOTO: Reuters Video
Izredno močan ciklon Pam je zajel otoke arhipelaga Vanuatu v Tihem oceanu. Čeprav so sprva predvidevali, da se bo izognil otokom, je ciklon nepričakovano spremenil smer in ogroža več poseljenih območij.

Ciklon, ki je dosegel najnevarnejšo peto kategorijo, spremljajo vetrovi s povprečno hitrostjo od 250 do 270 km/h, s sunki tja do 340 km/h. Središče ciklona je potovalo preko otokov, na katerih živi več tisoč ljudi, zdaj pa se bliža otoku Efate, kjer je tudi Port Vila, glavno mesto otočja Vanuatu.

Urad Združenih narodov za humanitarne zadeve celo poroča, da je ciklon zahteval nekaj smrtnih žrtev na otokih na severovzhodnem delu otočja.

Otočje Vanuatu ima sicer 267 tisoč prebivalcev, ki živijo na več kot 65 otokih. Glavno mesto Port Vila pa ima približno 47 tisoč prebivalcev. Oblasti otočja Vanuatu so izdale rdeči alarm še preden je ciklon udaril in več deset tisoč prebivalcev preselili na varno. Ljudi pozivajo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, dokler ciklon ne mine. V krajih, ki jih ta še ni dosegel, pa mnogi skušajo zavarovati stavbe z deskami in vrečami peska.

V Port Vili se ljudje pripravljajo na ciklon in skušajo zavarovati steklene površine.
V Port Vili se ljudje pripravljajo na ciklon in skušajo zavarovati steklene površine. FOTO: Reuters Video

Oblasti se bojijo, da bi lahko ciklon uničil domove, sprožil plazove in poplavil obalo. Mnogi ljudje v odročnejših otokih namreč živijo v slabih gradnjah in barakah, zato so ti najbolj ogroženi. Njihovi domovi ne bodo mogli kljubovati tako močnim vetrovom, je opozorila predstavnica Unicefa, Alice Clements.

Ciklon je sicer že uničil nekaj domov in povzročil precej škode na drugih otokih v Tihem oceanu, najbolj v Kiribatiju in Salomonovih otokih.

Pam naj bi po otokih potoval še ves vikend in do ponedeljka dosegel sever Nove Zelandije. Tamkajšnji meteorologi pa so ciklon Pam že označili za najmočnejšega v južnem Tihem oceanu v zadnjih 40 letih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolesek
13. 03. 2015 19.35
+3
Od kdaj pa je Vanuato del Nove Zelandije? No, nisem vedel. Zgleda da premalo spremljam 24 kur, da bi se kaj naucil. Katastrofa, oziroma sramota brez primere.
Kimberley-Echo
13. 03. 2015 19.09
+3
Vanuatu je republika, ki nima nobene zveze z Novo Zelandijo.
slovenc59
13. 03. 2015 17.23
+4
Katastrofa. Ubogi ljudje !