Tujina

Nad Moskvo še vztraja strupen smog

Moskva, 18. 08. 2010 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA/Reuters
Komentarji
1

Visoke temperature so v Rusiji znova dosegle rekordne vrednosti. V okolici Moskve ogenj divja na manjšem območju kot pred enim dnevom, še vedno pa gorijo štirje gozdni požari.

Število gozdnih požarov v Rusiji se je danes znatno zmanjšalo, vendar nad Moskvo še vztraja strupen smog. Koncentracije ogljikovega oksida in drugih škodljivih plinov v zraku tudi danes presegajo dovoljene vrednosti. Temperature so od začetka avgusta že desetič dosegle že prav rekordne vrednosti, saj se je živo srebro danes povzpelo na več kot 32,5 stopinje Celzija.

Rusija
Rusija FOTO: Reuters

Ruski znanstveniki menijo, da naj bi od začetka julija zaradi vročine umrlo več tisoč prebivalcev Moskve. Število žrtev pa bi se lahko v avgustu še povečalo. Raziskovalec in ekolog Ruske akademije znanosti Boris Revich je dejal, da je julija letos glede na enako obdobje lanskega leta umrlo 5840 več prebivalcev Moskve. Velika večina smrti naj bi bila povezana prav z vročino. Podatki o žrtvah v avgustu bodo znani šele semptembra.

Meteorološki center v Moskvi je poudaril, da so na današnji dan leta 2008 izmerili 31,2 stopinje Celzija. Meteorologi poudarjajo, da so visoke temperature v zadnjih nekaj dneh upadle, kar lahko predstavlja morebiten konec vročinskega vala.

Velik del Moskve in ducat ruskih mest je tudi v torek prekril smog, so pa bile ravni strupenih plinov mnogo nižje kot v začetku meseca, ko je bilo v ruski prestolnici najhuje. Zdravniki in različni strokovnjaki so poudarili, da je bila raven onesnaženja tako visoka in nevarna, kot če bi na dan pokadili več zavojčkov cigaret.

Ogenj se umirja

Rusija
Rusija FOTO: Reuters

Po navedbah ruskega ministrstva za izredne razmere v okolici Moskve ogenj danes divja na pol manjšem območju kot v torek, še vedno pa gorijo štirje gozdni požari in pet šotnih gorišč.

Tudi drugje po Rusiji se je površina ozemelj, na katerih še pustošijo požari, zmanjšala za okoli 10 odstotkov, na 20.000 hektarov. Kot poudarjajo na ministrstvu, je to desetkrat manjše območje kot pred tednom dni, ko so bili požari v Rusiji na vrhuncu.

Hudi požari, ki jih je zakrivila najhujša vročina v Rusiji v zadnjih 130 letih, so neposredno terjali 50 človeških življenj, uničenih je bilo več kot 2000 domov. Samo v Moskvi je bila zaradi vročine in smoga smrtnost dvakrat višja od običajne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
18. 08. 2010 18.36
Kot Sodnni dan !Tisti ki verujete in imate Milost vedenja v sebi,molite da ih bo to gorje čimmanj prizadelo.Želim si tudi da bomo vsi ljudje spoznali svoje zmote in da bomo kmalu spoznali nauk tega spodnjega sveta ,kjer vlada Zakon setve in žetve. Ljubezen,Mir in Sočutje naj pride vsakemu živemu Bitju na tem Planetu !Go:SupremeMasterTV.com/SOS ! ..