Tujina

Nad Fukušimo z jedrskim orožjem?

Honolulu, 30. 03. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jedrski fizik pravi, da zalivanje reaktorjev v Fukušimi z betonom ni smiselno, saj bi prišlo le še do novih eksplozij. Edina rešitev je v tem, da v reaktorje odvržejo atomske bombe, a tudi ta možnost je slaba.

Strokovnjak za jedrsko fiziko Tom Burnett opozarja, da bo černobilska katastrofa videti pravi palček v primerjavi s tem, kar se bo zgodilo, če staljene sredice reaktorjev  iz japonske elektrarne Fukušima pridejo do podtalne vode.

Zalivanje z betonom naj ne bi bila dobra rešitev.
Zalivanje z betonom naj ne bi bila dobra rešitev. FOTO: Reuters

Nesreča namreč poteka v nasprotni smeri kot v Černobilu. Tam je prišlo do eksplozije, ki je zaustavila reakcije, v Fukušimi pa so reakcije vse večje. Če se tali sredica tretjega reaktorja, potem je beton pod njim videti kot lava. Ker Fukušima ni daleč od podtalnih voda, pa obstaja možnost, da ta vrela masa jedrskega materiala pride do vode.

Kot pojasnjuje fizik, v tem primeru voda ne bo ohladila staljenega materiala, temveč bo prišlo do hude eksplozije. Ne bo šlo za jedrsko eksplozijo, bo pa vseeno tako močna, da bo zajela ostale reaktorje in gorivne palice v jedrski elektrarni.

Burnett poudarja, da zalivanje kritičnih reaktorjev z betonom nima smisla. Beton bo le eksplodiral in sprostil še več jedrske snovi. Beton se bo stopil in težave bodo še večje. Po njegovih navedbah je edini način, da se situacija razreši, ta, da v vsakem reaktorju razstrelijo 10-kilotonsko fizijsko napravo oziroma atomsko bombo in upajo, da s tem sredice uparijo. Kar pa je tudi, kot sam priznava, dokaj slaba rešitev.

Se bodo problema lotili z jedrskim orožjem.
Se bodo problema lotili z jedrskim orožjem. FOTO: Reuters

Jedrsko taljenje je reakcija, ki poganja samo sebe. Nič je ne more zaustaviti, razen če se zaustavi samo reakcijo. To pa bi zahtevalo jedrsko orožje. Pravzaprav bi potrebovali po eno jedrsko konico v vsakem reaktorju, samo da bi zaustavili, kar se dogaja zdaj.

Japonska vlada po njegovih besedah skriva dejstvo, da ima že skoraj teden dni jedrsko nesrečo sedme stopnje. Japonci še vedno pravijo, da bodo v nekaj dneh ali tednih počistili posledice nesreče. To pa ni res, pravi fizik, tega ne morejo narediti. ''Na tem območju ne bo nihče živel še desetletja ali celo stoletja,'' je še zapisal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
31. 03. 2011 11.06
@ Hasanagič Olga: Ah daj no. Kaj pa tistih par 100 jedrskih preizkusov ZDA in tistih par 100 preizkusov Rusov? Ena umazana varianta termonuklearne bombe je v zrak spustila vec kontaminacije kot pa bi v najslabsem primeru lahko ta jedrska elektrarna. Edina razlika je, da se je slednje zgodilo na zelo poseljenem obmocju. Ampak ne mi kvasit o radioaktivni celotni polobli, ce se sredica ne upari. Dejstvo je, da so jedrski preizkusi med 1945 in 1965 spustili v ozracje in na zemljo toliko radiaktivnega materiala, kot si ga ne znamo predstavljat. Pa o tem ni niti govora oz. se noben niti ne vprasa. Vsi samo v nebo dvigajo tole nesreco. Ze res da bodo ubogi japonci imeli se velike tezave zaradi tega, ampak globalno gledano ta nesreca NI NIC ! Tudi gledano z vidika zemlje to ni nic, niti ta potres niti cunami. Zemlja se bo vedno pobrala, evolucija gre naprej. Ce bo clovestvo pa je druga pesmica. Izumrtja celotnega zivljenja so bila stalnica na Zemlji. Vedno pa nastane novo zivljenje, ker je to pac potek.
DavidxXx
30. 03. 2011 22.05
Dejstvo je, da mediji zavajajo ljudstvo v imenu demokracije! Še sploh pa ko gre za katastrofe, da ne govorimo o številkah... Tam ne bo več pogojev za življenje v radiusu 50-150km od središča v naslednjih štirih ali petih let. Tamkajšnje živali bodo izginila oz. poginila zaradi radioaktivnih posledic. Tam več ne bo življenja in to je dejstvo. Ko bo problem "rešen" bodo pa postavili opozorila (table, ipd.) radioaktivnosti. In dejstvo je, da tam nimajo nobenega nadzora nad tem kaj se dogaja čeprav mediji menijo drugače (CNN) ... samo, da ne bo panika. To bo neprecenljiva posledica človeštva.
MERDE-AVE-MERDE
30. 03. 2011 22.01
Baje je primerljivo s Črnobilom
Proo
30. 03. 2011 21.46
ja bravo ane dol z jederskimi elektrarnami...!
jozes12
30. 03. 2011 19.53
pa je šla referenca ...admin skrbi za vse, da je čisto kot solza :)
jozes12
30. 03. 2011 19.12
Rerefenca tega članka * Gospo... ni jedrski strokovnjak.... Tudi opis kaj se dogaja pod reaktorjem je za lase privlečen. Beton je definitivno v trdnem stanju, in sredica je skoraj 100% v reaktorju. Do taljenje sredice je prišlo tudi v ameriški elektrarni 3 mile island, pa staljena sredica ni prišla izven reaktorske posode. Torej ni prišla do betona...kar je še vedno daleč od zemlje....ali kakšne vode pod njo Taljenje sredice ni posledica jedrske verižne reakcije, ki sicer poteka med obratovanjem reaktorja ampak je posledica radioaktivnega razpada, kar je povsem drugačna jedrska reakcija. To ni fisija, kot pravi omenjeni dr. Burnett! Kitajski sindrom je bil pa film,...ne pa realnost Zanimivo, da nisem našel nobenega pametnega zadetka za Tom Burnett Ph.D. Earth Sciences and Physics, kot pa samo o Fukushimi?! Če ima kdo voljo...naj poišče kako referenco o tem doktorju. Če sploh obstaja, mora biti kar nekaj referenc o njegovem znanstvenem delu.
Madyy
30. 03. 2011 17.05
RE.. Vse se je začelo z tisto pravljico in sluzastimi frisi jedrskih strokovnjakov na TV ki so razlagali, Trobentali in srali o zeleni, okolju in človeku prijazni ekonomsko najcenejši el. energiji...nadaljevalo se je z otom treh milj....potem Černobilom končalo pa z daleč največjo katastrofo na svetu Fukushimo.. . To bo explozija Stoletja in onesnaženje zemlje stotisočletja... Potem pa bodo nadaljevali imeli smo zeleno, okolju prijazno, poceni in do človeka humano jedrsko energijo.sedaj smo pa v jami in kurimo korenine...
spet-jest
30. 03. 2011 16.55
kolk stane karta za luno? hočm emigrirat!
mbtk123
30. 03. 2011 16.48
ENO VPRAŠANJE IMAM ali kdo ve kdaj se vse to sploh začelo datum začetka teh potresov? hvala
purja kolt
30. 03. 2011 16.37
klin z klinom. hmm... ta varianta je možna. samo , če se sredica ne upari, bo radiaktivno vse v preseku severne poloble. ampak saj tako in tako bo , samo bo bolj počasi trajalo.
jozes12
30. 03. 2011 16.07
prouhudababa30.03.2011, 12:045 Japonski agregati so se uspešno zagnali po potresu. Po cunamiju pa ne več, ker jim je odplaknilo rezervoarje za gorivo. NEK ima eno napajanje preko TE Brestanica. Hkrati pa ima tudi 2 dizel generatorja, to pomeni, da ima NEK za isto nalogo tri različne neodvisne vire napajanja. Za napajanje je dovolj le en od teh treh virov. Se pa pripravljajo na vgradnjo tudi tretjega dizel generatorja.
nosferatu
30. 03. 2011 15.45
"Nevem če je res ampak govori se da silicijevi čipi razpadajo ob visoki radiaciji... tko da predvidevam da roboti nebi prišli v poštev." Sem pobrskal malo in je dejansko res - roboti oz. elektronske naprave z navadnimi silicijevimi čipi pri visoki ionizirajoči radiaciji zelo hitro nehajo delovati, saj radiacija zbrka elektrone, kar privede do napetostnega šuma ter visokih napetostnih nihanj.. Za delovanje v takih okoljih je treba vse potrebne čipe že vnaprej izdelati na poseben način (poguglajte "radiation hardening"), kar je pa precej drag in zahteven proces; zato praviloma nimajo na voljo robotov za take zadeve.
jozes12
30. 03. 2011 15.33
Mah, to so spet novinarske cvetke.... Kako bi lahko bila atomska bomba koristna?! Ta članek je samo natolcevanje. Največjo škodo delajo neprofesionalni novinarji, dokaz za to, je ta posnetek. Nobenega vira....glede ideje pa škoda besed.
Ramzess
30. 03. 2011 14.43
Pri moji veri, pa ni nevem kakšna, ... človeška neumnost res nima meja, res ne. Ti ljudje sploh ne vedo kaj počnejo, ... z atomsko bombo, ... tako bo skoda še samo večja, in kdo ve kakšne posledice lahko to še ima, saj sploh nihče ne ve kaj se dogaja v podzemlju Japonske, bi jo res radi potopili ... očitno so v ozadju interesi, ki nam niso znani, ... nekdo bi res rad kao zbrisal vse dokaze ali kaj skril. Sprint="petmar="To je zelo dobro napisano in odlična prispodoba, da izobrazba ne pomeni tudi pameti."" Definitivno res, se strinjam. Aaron-Heydar="Aja, pa še to. POZOR! Aktiviranje dveh atomskih bomb na lokaciji kjer je v 14 dneh po glavnem potresu bilo še več kot 800 manjših potresov, ni ravno najboljša rešitev. V tem primeru bi lahko tvegali, da se večji del japonske zapelje naravnost v ocean. Vemo, da je Japonska en velik vulkan... ali ne?" Saj to tudi jaz pravim, zelo nepremišljeni so, ne upoštevajo tega kar ne vidijo, ne vedo, navsezadnje lahko potopijo celo Japonsko, ki je vulkansko otočje... potem se bodo napovedi res usresničile. Po toči zvoniti je prepozno.
Madyy
30. 03. 2011 14.20
Amerike in Evrope ne zanima ta za človeštvo največja jedrska katastrofa namreč nimajo časa ker kradejo nafto v Libiji....tudi že je ogroženo 6.5 milijarde zemljanov.. ?????..........
tony
30. 03. 2011 13.14
Kaj pa vse fisijske in fuzijske bombe, ki so jih pometale po svetu jedrske države. Kam pa so šli ti radioaktivni delci? Problem je le v tem, da za vse te jedrske poizkuse ne vemo za to tragedijo na Japonskem pa.
DarhVader
30. 03. 2011 12.56
če nebi fokušimo zgradili tik ob obali bi bilo vse ok...Japnoska bi morala vedeti, da živijo na zelo potresnem območju in bojo cunamiji...pa vseeno zgradijo nuklearko tik ob obali... če nebi bilo cunamija bi bilo ok, pomožni generatorji so delovali samo jih je cunami zalil...
atitov
30. 03. 2011 12.40
Nevem če je res ampak govori se da silicijevi čipi razpadajo ob visoki radiaciji... tko da predvidevam da roboti nebi prišli v poštev. Razn kakih ruskih z elektronkami?? Kar pa se tiče agregatov ... na vsakem grabišču jih je pet vsaj. Da voda kroži ga je treba zvezat samo na motor črpalke... Moje skromno mnenje..
prouhudababa
30. 03. 2011 12.04
Največji problem je v tem, da tovrstne katastrofe nihče ni niti približno predvideval. Zanašalo se je na agregate (ki baje niti niso bili najbolje vzdrževani?), ki naj bi proizvajali potrebno energijo za poganjanje hladilnih sistemov. Od trenutka, ko ti agregati niso vžgali, ker jih je zalil cunami, so se znašli v situaciji, ki jo ni predvideval noben krizni scenarij. Od tam dalje se zgolj še improvizira. Vprašanje je, če niso tudi na Japonskem imeli rezervni dovod elektrike iz omrežja, pa je bil ta uničen od potresa. Tu se pa tudi meni poraja vprašanje naše nuklearke, če se ta zanaša na TE Brestanica, da bi ji dovajala energijo za delovanje, če bi daljnovode poškodoval potres. Na Japonskem je trajalo cel teden, da so pripeljali elektriko do elektrarne. Dvomim, da bi pri nas bili hitrejši s popravilom daljnovoda? Pri vsem tem, me tudi preseneča, da na Japonskem niso bili v stanju do elektrarne pripeljati novih generatorjev, ki bi si jih nekje sposodili. Resda nimam pojma kako velike zverine so to, vendar če pomislim, da je vsaka dizelska lokomotiva ogromen generator, se v bistvu alternativ nebi smelo manjkati?
skodelica kave
30. 03. 2011 11.54
zanima me le kam se bodo preselili kitajci pa japonci po tej katastrofi???