Tujina

Načrtovalec napadov naj bi bil že za zapahi

Ankara, 13. 05. 2013 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bombni napad, ki je v kraju ob turško-sirski meji zahteval 46 življenj, naj bi bil delo levičarskih skrajnežev iz Turčije. Devet ljudi je za zapahi, iz vlade pa je pricurljala vest, da je med njimi tudi načrtovalec napadov. So sodelovali s sirsko obveščevalno službo?

Bombni napad v Turčiji
Bombni napad v Turčiji FOTO: Reuters
V eksploziji dveh avtomobilov bomb v od sirske meje le nekaj kilometrov oddaljenem kraju je bilo v soboto ubitih najmanj 46 ljudi, okoli 140 je bilo ranjenih.

Dvojni bombni napad v turškem mestu Reyhanli ob meji s Sirijo so izvedli levičarski skrajneži, pišejo turški mediji. Deveterica osumljencev, ki so jo aretirali v nedeljo, naj bi pripadala levičarskima skupinama Revolucionarna narodna osvobodilna stranka-fronta (DHKP-C) in skupini Turška narodna osvobodilna stranka-fronta (THKP-C), ki se je od prve odcepila. Turška vlada jima očita, da sta napad izvedli v dogovoru s sirsko tajno službo.

Vseh devet je turških državljanov, je povedal namestnik premierja Besir Atalay. Dejanje naj bi vsaj delno že priznali. Notranji minister Muamer Güler pa je dejal, da je med aretiranimi tudi načrtovalec napada.

V Damasku so očitke Turčije o vpletenosti v napad zavrnili. Turčija je trdna podpornica sirske opozicije in naj bi tudi oboroževala upornike, poleg tega pa je že večkrat pozvala sirskega predsednika Bašarja al Asada k odstopu.

Bombni napad v Turčiji
Bombni napad v Turčiji FOTO: Reuters

Cilj DHKP-C je z revolucionarnim prevratom zrušiti vladajoči sistem v Turčiji in ga nadomestiti s komunističnim sistemom z marksistično-leninistično usmeritvijo. Skupina je v Turčiji izvedla že vrsto napadov, med drugim je samomorilski napadalec iz njenih vrst februarja letos izvedel napad na ameriško veleposlaništvo v Ankari in pri tem ubil turškega varnostnika.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
13. 05. 2013 19.05
+1
Komunistični islamisti to pa je kombinacija!
rissp
13. 05. 2013 19.01
-1
In da ne govorimo o tem, da zakaj bi bila sirska vlada tako samomorilsko neumna, da bi šla napasti tujo državo (za katero vsi vemo da komaj čaka da bi lahko napadla Sirijo) medtem ko imajo doma dovolj resne probleme. In ravno sedaj, ko jim gre v spopadih z fanatičnimi plačanci vedno bolje. Aja, jim je dolgčas, ker končno uspevajo na frontah in so si iz samega dolgčasa poskusili zanetiti vojno s Turčijo (ki ima neprimerno močnejšo vojsko)? Zadnjič niso odgovorili niti na napad Izraela (ki je brez povoda napadel suvereno državo in s tem kršil vsa pravila in zakone), saj točno vedo da ZDA,Izrael in prirepnice komaj čakajo da bi imeli izgovor za dokončno uničenje Sirije.. Zakaj bi torej kar tako kot strela iz jasnega napadli obmejno vasico (kjer strateško ne pridobijo ničesar, le Turčiji s tem dajo povod za okupacijo itd.)? Preveč prozorne so že postale pokvarjene finte tistih, ki hočejo uničiti Sirijo (in so prej že uničili Irak, Libijo, Afganistan, itd.itd.itd.)...
rissp
13. 05. 2013 18.53
-1
Aha. Zdaj bodo "ubili 2 muhi na en mah". Že desetletja se trudijo "uničiti levičarske skrajneže" (KDS,itd.) , ampak ker bi jim trenutno ustrezal še izgovor na napad na Sirijo in še bolj odkrito oboroževanje plačanih skrajnežev v Siriji, so "levičarski skranježi to storili v sodelovanju s Sirsko oblastjo"...Čudno da ti dve nepovezani skupini niso sodelovali še s kakšno,ki bi se je turška vlada rada znebila , npr.z Armenci,itd.