Tujina

Načrtovala teroristični napad na Danskem

Koebenhavn, 29. 05. 2012 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Danskem so prijeli brata, ki naj bi nameravala v državi izvesti teroristični napad. Nadzorovali so ju dlje časa in tako tudi izvedeli za njune načrte. Starejši je star 23 let, mlajši pa šele 18.

Aretacija
Aretacija FOTO: Thinkstock

Danske varnostne službe so zaradi načrtovanja terorističnega napada prijele brata somalijskega rodu, ki sta sicer danska državljana. Moška, stara 18 in 23 let, so prijeli v ponedeljek zvečer, enega v mestu Aarhus, drugega pa ob prihodu na letališče v Koebenhavnu.

Danska varnostna in obveščevalna služba je pojasnila, da so ju že dlje časa nadzorovali in tako odkrili, na kakšen način in s katero vrsto orožja sta nameravala napasti posamezne cilje. Podrobnosti o tem niso razkrili.

Eden od bratov naj bi se uril v kampu islamistične milice al Šabab, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Danska je tarča posameznih islamističnih terorističnih skupin, odkar je bil leta 2005 v časopisu Jyllands-Posten objavljen sklop karikatur muslimanskega preroka. Med njimi je bila tudi ena, ki je prikazovala preroka Mohameda z bombo v turbanu. V državi trenutno poteka sojenje štirim domnevnim islamistom, ki naj bi načrtovali napad na uredništvo tega časopisa, neki Somalijec pa je bil zaradi terorizma že obsojen na deset let zapora, potem ko je leta 2010 s sekiro in nožem vdrl na dom karikaturista Kurta Westergaarda.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fuckislam
29. 05. 2012 17.02
+7
admin, kaj se gres? Z mojim komentarjem nisem nikogar zalil, nisem siril sovraznega govora ter oslarij, ki jih imate v pravilniku! Rekel sem samo, da so nekje v Spaniji preprecili gradnjo damije s tem, da so po tleh polili svinsko kri. Kaj je tu spornega???
Jimi1
29. 05. 2012 10.49
+13
Kaj je bilo potrebno Evropi, da so si to črno islamistično skupnost navlekli v svoja nederja... 2 generacija priseljencev pa se gre vojno proti narodom, ki so jih sprejeli in jih rešili Afriške bede....
walter2
29. 05. 2012 08.41
+26
Somalijskega rodu,Danska država jim ponudi človeka dostojno življenje a oni jim vračajo na tak način.
Mi?o Milijaševi?
29. 05. 2012 13.52
-3
Vprašanje je koliko je sploh kaj resnice,saj veš da morajo nekaj prikazat pred Američani.