Tujina

Načrtovali nov teroristični napad na New York

New York, 21. 05. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štirje moški so v New Yorku načrtovali nov teroristični napad. Pred sinagogo so želeli podtakniti eksploziv, prav tako pa so načrtovali še uničenje ameriških vojaških letal.

V Ameriki so včeraj aretirali štiri moške, ki naj bi načrtovali bombni napad na sinagogo in judovski center v New Yorku. Oblasti so sporočile, da so osumljenci načrtovali tudi uničenje vojaških letal.

(simbolična fotografija)
(simbolična fotografija) FOTO: Reuters

V sporočilu za javnost je ameriški advokat za južno okrožje New Yorka Lev Dassin sporočil, da so osumljence ovadili, ker so v bližini sinagoge v okrožju Riverdale želeli podtakniti eksploziv. Moške pa so ovadili tudi zato, ker so z raketami želeli uničiti vojaška letala na letališču Stewart v New Yorku. ''Obtoženi so načrtovali teroristični napad,'' je povedal Dassin.

Moške, šlo naj bi za Jamesa Cromitieja, Davida Williamsa, Onto Williamsa in Laguerreja Payena, so aretirali potem, ko so kupili rakete in eksploziv. Akcijo so uspešno izvedli agenti FBI in drugih agencij.

Preiskava proti četverici teroristov se je začela že junija lani, ko je agent FBI dobil namig, da želijo izvesti teroristični napad. FBI jim je vrinil tajnega sodelavca, ki jim je priskrbel eksploziv in metalce raket vrste stinger. Eksploziv in orožje je prišlo od FBI in ni delovalo.

''Čeprav so bile bombe, ki so jih poskušali namestiti včeraj, ponaredek, to kaže, da gre za najnovejši poskus napada in da so grožnje New Yorku vse preveč resnične,'' je v poročilu zapisal newyorški župan Michael Bloomberg.

Vse od 11. septembra 2001, ko so teroristi uničili World Trade Center in ubili skoraj 3000 ljudi, je New York v stalni pripravljenosti.

Junija lani je Cromitie namreč povedal špiclju FBI, da so njegovi starši živeli v Afganistanu in da je zelo jezen, ker je v vojni v Afganistanu in Pakistanu pod streli ameriških vojakov umrlo toliko muslimanov. Cromitie je še povedal, da bo odšel v nebesa, če bo umrl kot mučenik ter da želi ''nekaj narediti Ameriki'', je povedal špicelj. Julija lani je povedal, da se želi pridružiti teroristični pakistanski skupini v Washingtonu. Oktobra se je Cromitie z drugimi možmi začel nenehno srečevati in načrtovati napad. Aprila so si za svojo tarčo izbrali sinagogo in judovski center.

Osumljenci so se včeraj zvečer pripeljali v Riverdale z avtomobilom, polnim lažnega eksploziva. Policijska vozila so jim blokirala pot, do zob oboroženi agenti FBI pa so na avtomobilu zlomili šipe in vklenili potnike. Zaprli so jih na jugu Manhattna.

Peter King, republikanec iz New Yorka, je povedal, da so vsi štirje moški muslimani, rojeni v ZDA, eden se je rodil afganistanskim prednikom, preostali trije pa so se spreobrnili v zaporu. Kot so še sporočili, vsi osumljenci živijo v Newburghu v New Yorku.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
22. 05. 2009 19.15
živ nefretete ah kje pa,saj izpitno obdobje šele prihaja(cel junij) ,pač se mi ni dalo komentirati ,človek se vsega naveliča ,če je preveč. Aja pa tako lepi dnevi kot so maja in lepe noči,pa sem raje malo odhajal ven,pa še precej študentskih žurov je prav maja,kdo pa ma čas potem takem biti na forumu? : ) LP
Bolivar
22. 05. 2009 01.59
Je že prav ,da so jih zaprli!
Bolivar
22. 05. 2009 01.59
yeyi.white Nasilje se ne rešuje z nasiljem!
nefretete
21. 05. 2009 22.55
ja, zogby, živio! a si že vse izpite naredil, ko te tako dolgo ni na spregled?
zogby
21. 05. 2009 22.47
Kaj pa vem,mogoče je vse skupi podtaknjeno,ampak nevem kateri človek bi šel prostovoljno zaradi tega v zapor? Ker te gospodje bodo povsem verjetno do konca življenja v zaporu! Možno pa je ,da so sebe v nekaj letih umsko spremenili ali pa imajo kako fiksno idejo,kaj je prav in kaj ne in so se odločili to narediti,državni organi pregona so pa to izvohali in jim še pomagali ,da so prišli do lažnega orožja ter jih na podlagi namena prijeli. Tudi v Sloveniji je taka praksa policije,mnogokrat pod krinko sodelujejo v tajnih operacijah pri prodaji z drogo ali belim blagom in celo dovolijo ,da se kupčija zgodi,kajti ko se že nekaj "prepovedanega" zgodi ,šele takrat jih lahko obtožijo,ker drugače ni dokazov!
Sadjar
21. 05. 2009 14.14
Zgleda da majo Američani pa res že dovolj židov.
JanZiska
21. 05. 2009 11.03
Amel505 tudi slovenske missice imajo vse slovenska imena...
Presskiller
21. 05. 2009 10.55
Krneki planirajo tak dolgo pol jih pa odkrijejo zakaj kr ne gre čez ulico pa vrže bombo
Amel505
21. 05. 2009 10.41
jezek teta se bolj si glup kt sem si mislo...vids da imajo osumljeni ameriska torej KATOLISKA imena budalo jedno
Aaron-Heydar
21. 05. 2009 10.11
Američani so teroristi. Vsi že vemo kako deluje njihova politika. PRR: problem-reakcija-rešitev! PROBLEM: Teroristični napadi, 11tega septembra 2001, so bili orkestrirani preko Jezuitov in iluminatov. Kot orodje so uporabili obveščevalne službe, pod njihovo kontrolo, kot sta FBI in FEMA. REAKCIJA: Javnosti je bila vržena kost, uradna zgodba po kateri je glavni krivec »Bin Laden«. Te informacije so v eter spravile medijske hiše pod neposredno kontrolo Jezuitov in Iluminatov. Reakcija v očeh javnosti sta bila strah in groza. Ljudje so bili iz sebe in so od veljakov zahtevali, da naredijo nekaj, da preprečijo nove napade. REŠITEV: Kot rešitev so nam ponudili invazijo v arabski svet, uničenje ameriške ustave, kratenje civilnih svoboščin in izjemno povečanje kontrole in nadzora v imenu vsesplošne varnosti.
fmarty@email.si
21. 05. 2009 09.59
jernej71121.05.2009, 08:59-9 sinagoga naj je, sploh pa eni trdite da so sami vse zrežirali prav tako pa obtožujete muslimane,,,,odločite se že.. pa še nekaj sploh veste kaj pomeni beseda "musliman" ??? na žalost 3/4 muslimanov NE VE kaj je to musliman.
fmarty@email.si
21. 05. 2009 09.58
sej te američani niso nč bolš od muslimanskih teroristov....že od nekdaj
jezek_teka_teka
21. 05. 2009 09.51
Mater so nesposobni teli muslimani še enega exploziva ne morjo podstavit, vedno jih dobijo ... lol Zdaj pa v Guantanamo pa mal roke zvijat ... hehhe ...
cistak
21. 05. 2009 09.42
ka vi ne znate brat imen in priimku...nikjer ni nobenga imena ki bi se vsaj mal približu imenom bližnjega vzhoda...tile so ziher uzel kredit pr njih pa so ugotovil da so take obresti, da bojo odplačal dva kredita :D
ajrolaf
21. 05. 2009 09.29
-Skynet- kateri verski voditelj je bil to? ogromno teh belih zahodnjakov je muslimanov...:) ne bluzi...
ajrolaf
21. 05. 2009 09.25
to so židi spet nekaj zakuhali ker obama hoče naredit mir z muslimani...a vi butli še kuj verjamete da muslimane vera uči da se razstreljujejo in ubijajo nedolžne. na svetu je 1,5 milijard muslimanov... če bi vsi bili tak f.... kot pravijo mediji in eni od vas mislite, bi amerika pa evropa zdaj bili v plamenih. Po padcu komunizma si je zahodni svet(beri vojaška industrija in banke) moral poiskati novo grožnjo in židi so skupaj z neokonzervativci v ameriki lepo zrihtali to novo grožnjo. Ostanek sveta pa jim sledi ko slepci...
Nad.oblaki
21. 05. 2009 09.25
Jooseef_f.: nekoč je njihov verski voditelj rekel: "več, kot boste pobili belih zahodnjakov, več boste imeli devic v raju." Samo problem pri teh teroristih je, da ne nasedajo temu samo revni iz ulic, ampak tudi visoko izobraženi ljudje.
Jooseef_f.
21. 05. 2009 09.10
ziher muslimani, sam muslimani so teroristi pa samomorilci, js res ne vem kaka vera je to... Ubi sebe pa še čim več drugih zravn js tega ne kapiram
primorc123
21. 05. 2009 09.02
točno tko , ljudi moraš vedno u strahu držat,pa so pridni in se nič ne pritožujejo haha .. tko delajo diktatorji
Jernej Kos 1
21. 05. 2009 08.59
sinagoga naj je, sploh pa eni trdite da so sami vse zrežirali prav tako pa obtožujete muslimane,,,,odločite se že.. pa še nekaj sploh veste kaj pomeni beseda "musliman" ???