Tujina

Janukovič neznano kje, Ukrajinci bi ga poslali pred Mednarodno kazensko sodišče

Kijev, 25. 02. 2014 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./Reuters/STA/N.Š.
Komentarji
734

Pomočnika odstavljenega ukrajinskega predsednika Janukoviča je nekdo ustrelil v nogo. Ni jasno, ali je bil Janukovič v času incidenta z njim. Ukrajinski parlament medtem želi, da Janukoviču sodijo na mednarodnem kazenskem sodišču.

Ukrajina - 22
Ukrajina - 22 FOTO: Reuters
EU in Rusija sta danes blažili napetosti glede razmer v Ukrajini - Rusija je zatrdila, da ne bo posredovala, Bruselj pa je poudaril pomen vezi med Ukrajino in Rusijo.

Rusija se je sprva na hitre politične spremembe v Ukrajini odzvala jezno - premier Dmitrij Medvedjev je odgovorne obtožil "oboroženega upora" - zunanji minister Sergej Lavrov pa je nato danes zatrdil, da Ukrajina ne bi smela biti primorana v izbiro med Rusijo in Zahodom.

"Potrdili smo svoje načelno stališče nevmešavanja v ukrajinske notranje zadeve," je še dejal v Moskvi in dodal, da si želijo, da bi bila Ukrajina del "evropske družine, v vseh pomenih besede".

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, je v Kijevu poskusila pomiriti napetosti. EU Kijevu nudi le podporo, ne želi pa se vmešavati, je zatrdila. "Tu smo, da bi pomagali," je zagotovila Ashtonova. Ukrajina po njenih besedah potrebuje stabilnost, pravo in red. "Močne vezi med Ukrajino in Rusijo se ne smejo skrhati," je še izpostavila.

Ashtonova se je v Kijevu srečala s predstavniki novega ukrajinskega vodstva, pa tudi z nekdanjo premierko Julijo Timošenko. Pred oltar, postavljen za ubite protivladne protestnike, je položila tudi rože.

Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je življenje v spopadih minulega tedna med protestniki in policijo izgubilo 82 oseb, ranjenih je bilo 724 ljudi. V bolnišnicah so sprejeli 489 oseb.

Opozicija za smrti krivi odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Parlament je danes z veliko večino izglasoval za resolucijo, ki poziva Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj zaradi zločinov nad protestniki sodi Janukoviču in nekaterim drugim nekdanjim visokim funkcionarjem. Kje se Janukovič nahaja, še vedno ni znano.

Nasilje je v Ukrajini izbruhnilo na vrhuncu več mesecev protestov, ki jih je sprožila Janukovičeva odločitev, da odstopi od podpisa pridružitvenega sporazuma z EU v zameno za tesnejše vezi z Rusijo. Sledil je plaz političnih sprememb, ki so med drugim vodile v odločitev parlamenta, da odstavi Janukoviča in za maj razpiše predčasne predsedniške volitve.

Rusija tem sicer še vedno nasprotuje in opozarja, da bi to pomenilo kršitev prejšnji teden sklenjenega dogovora med Janukovičem in opozicijo. Ta je po prevzemu oblasti s strani opozicije in odstavitvi predsednika v veliki meri izgubil pomen, a je Lavrov vztrajal, da bi ga morali spoštovati.

Kljub temu se je v Ukrajini pred volitvami že začela registracija kandidatov; potekala bo do 30. marca. Eden od vodij opozicije Vitalij Kličko je danes napovedal kandidaturo. Poleg njega je zaenkrat kandidaturo potrdil le še proruski guverner regije Harkov na vzhodu države.

Nove vlade Ukrajina medtem še vedno nima, čeprav naj bi jo glede na napovedi dobila že danes. Njeno oblikovanje so prestavili na četrtek. Uradnih kandidatov za premiera ni, kot morebitna kandidata pa omenjajo nekdanjega predsednika parlamenta in opozicijskega voditelja Arsenija Jacenjuka ter podjetnika in nekdanjega zunanjega in gospodarskega ministra Pjotra Porošenka.

Novo vlado v vsakem primeru čaka teko delo z izjemno slabo gospodarsko situacijo v državi. Ukrajina po navedbah začasnih oblasti potrebuje najmanj 35 milijard dolarjev (25,5 milijarde evrov) pomoči.

Ashtonova je finančno pomoč unije skoraj bankrotirani Ukrajini vezala na določene pogoje, med katerimi so oblikovanje prehodne vlade ter načrt razvoja gospodarstva, usklajen z mednarodnimi organizacijami.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn pa je v Strasbourgu podprl pripravo donatorske konference v pomoč Ukrajini, ob tem pa ponovil stališče EU, da je Ukrajino pripravljena finančno podpreti ob boku Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ko bo vzpostavljena polnokrvna vlada, ki se bo zavezala k izvedbi reform.

Kot je danes posvaril začasni predsednik Oleksandr Turčinov, državi poleg tega grozi tudi grožnja separatizma, katerega znaki naj bi se kazali v več delih države. Več rusko govorečih regij na vzhodu Ukrajine namreč vztrajno nasprotuje menjavi oblasti v Kijevu.

Protesti v Kijevu - 6
Protesti v Kijevu - 6 FOTO: Reuters

Načrt: poslali bomo ostrostrelce, vojake in policiste ter kruto zatrli proteste

V Janukovičevi rezidenci so našli tudi račune, ki kažejo, kako razkošno je živel. Na enem od računov je zapisano, da je bilo skoraj devet milijonov evrov izplačanih v gotovini. Tudi na drugih računih so zapisani milijonski zneski, ki so bili porabljeni za opremljanje rezidence.

Ukrajinski novinarji medtem pregledujejo dokumente, ki so jih našli v Janukovičevi rezidenci. Prve informacije o njihovi vsebini so že prišle v javnost. Najbolj odmeva dokument, v katerem je zapisan načrt obračuna s protestniki na Trgu neodvisnosti oziroma Majdanu. Načrt je opisan kot "strategija za nevtraliziranje ekstremnih aktivnosti udeležencev protestnih aktivnosti". Ostrostrelci bi obkolili protestnike in začeli streljati, na Majdan bi zapeljala vojaška vozila, prišlo pa bi tudi okoli 22.000 policistov. Akciji poimenovani Bumerang in Val bi bili del t. i. protiteroristične operacije, ki jo je ukrajinska državna varnostna služba (SBU) napovedala prejšnji teden.

Našli so tudi dokument, ki ga je novi vodja vojske podpisal Jurij Ilin podpisal le dan po tem, ko ga je Janukovič imenoval na čelo oboroženih sil. Pred skoraj tednom dni je Janukovič namreč odstavil Volodimirja Zamano, ta pa je pojasnil, da je brez položaja ostal, ker ni želel ukrepati proti ljudstvu. Ilin je podpisal dokument, v katerem je trem vojaškim enotam, ki so delovale na jugu in jugovzhodu Ukrajine, ukazal, naj pridejo v Kijev. V dokumentu je zapisano, da bodo vojaki v Kijevu vzpostavili kontrolne točke in pregledovali ljudi. Če nekdo ne bi imel osebnih dokumentov, bi ga lahko priprli. Vojaki bi prav tako omejili promet in imeli pravico vstopiti v zasebne domove, če bi sumili, da se tam skrivajo teroristi. V dokumentu piše še, da bodo vojaki nadaljnja navodila dobili, ko bodo prišli v Kijev.

Ti načrti so se Janukoviču podrli in v petek zvečer je zbežal iz Kijeva. Parlament mu je nato odvzel pooblastila, nove oblasti pa so izdale nalog za njegovo aretacijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (734)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
26. 02. 2014 13.51
+2
Bolj kot je revna in zadolžena država, bolj so pokvarjeni njihovi voditelji. To je vsem jasno. Tudi Slovenija je vedno bolj bedna in zadolžena, to nam lahko pove vse. Bogastvo nakradeno se kopiči okoli majhne peščice v enormnih količinah. Tega bogastva je toliko, da ga niti ne morejo prešteti, kaj šele uživati v tem. Okoli te nesramne količine bogastva, pa narod umira za lakoto. To je sodobni svet,demokracija, ............Pri nas je enako. Morali bi tako tudi pri nas urediti zadeve kot so jih v Ukrajini.
XT7
26. 02. 2014 11.28
+0
In s kom vse se, Oleh Yaroslavovych Tyahnybok, vodja neo-nacistične stranke Svoboda, smeji na "pomembnih" slikah? 1.Johnom McCainom, ameriškim senatorjem 2.Victorio Nuland, pomočnico ameriškega državnega tajnika 3.Catherino Ashton, kvazi EU zunanjo ministrico. Nekateri pa še kar, da ZDA in EU pudelj nista vpletena v dogajanje c-c-c..
XT7
26. 02. 2014 11.13
+1
Francoski publicist Thierry Meyssan: "Lahko Washington hkrati strmoglavi tri vlade? Da bi mu to uspelo, je predsednik Barack Obama mobiliziral tako rekoč celotni tim sveta za nacionalno varnost. Najprej svetovalko Susan Rice in veleposlanico pri OZN Samantho Power, ki sta mojstrici »demokratične« retorike. Več let se že usposabljata za specialistki za mešanje v notranje zadeve drugih držav pod pretvezo preprečiti pobijanje civilistov. Naslednji trije člani tima so Philip Gordon, ki je odgovoren za Bližnji vzhod in Severno Afriko, Karen Donfried, ki je odgovorna za Evropo in Evrazijo in Ricardo Zuniga, ki je odgovoren za Latinsko Ameriko. Philip Gordon (osebni prijatelj in tolmač nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja) je organiziral sabotažo sirske mirovne konference v Ženevi. Karen Donfried je dolga leta v Berlinu vodila Marshallov sklad, danes manipulira EU, da bi prikrila posredovanje Washingtona v Ukrajini. Ricardo Zuniga je mobiliziral venezuelsko skrajno levico, da bi strmoglavila predsednika Nicolasa Mandura, ki mu očitajo, da je stalinist. Scenarij ZDA ima v vseh treh državah enake osnove-vlade obtožiti, da pobijajo lastne državljane, nasprotnike režima predstaviti kot »demokrate«, uvesti sankcije za »morilce« in na koncu izvesti državni udar. Vedno se začne z demonstracijami, na katerih so pobiti borci za svobodo, nasprotni strani pa druga drugo obtožujeta krivde za pokol. Označevanje nasprotnikov za demokrate je enostavna retorična igra. V Siriji so to Takfiristi, ki jih podpira diktatorski režim Savdske Arabije, v Ukrajini nekaj predstavnikov, ki podpirajo približevanje EU in številni skrajneži. V Venezueli pa mladi trockisti iz dobrih družin, obdani z milicami podjetnikov. Povsod ZDA podpirajo prave in lažne lokalne nasprotnike režima".
Paradox
27. 02. 2014 09.28
+1
XT7
26. 02. 2014 11.10
+1
Kaj je ta, na novo samoustoličena revolucionarna naci vlada, nora. Sedaj so razpustili še Berkut. Vlada popolni kaos. ZDA in EU sedaj želita vplesti v pomoč tej nori naci vladi kar samo Rusijo. Nak, ne bo šlo. Rusija je že pred dnevi odpoklicala svojega veleposlanika nazaj domov in s tem jasno povedala, da se oni z nacisti ne bodo šli nobenih pogajanj in da t.i. "vlade" v Kijevu ne priznava. Jasno so vrgli vroč kostanj nazaj ZDA in EU, pa naj se sedaj sami igrata z nacisti. Uradni Washington in Bruselj pa o nacistih, noremu Bilyju, nacističnih plakatih polepljenih po Kijevu itn itn, niti ene same besede!
lenatina
26. 02. 2014 09.36
+2
Ampak še vedno nobenega komentarja s strani Washingtona in Bruslja glede ekstremistov, nacijev, ki so sedaj del nove "demokratične" oblasti. Včeraj je bil celo prispevek na RTV, kjer se je o tem jasno povedalo, pa nič. Krasna prihodnost se obeta Ukrajini...svetu pa tudi, ko se očitno porast neonacizma dopušča.
iGURT
26. 02. 2014 09.50
+4
V želji, da bi Ukrajino potegnili iz ruske interesne sfere, je uradni Washington z ekstremisti celo sklenil pakt. Ne prvič. Spomnimo se samo Latinske Amerike, kjer so paravojaške desničarske enote ob podpori Američanov pokončale na milijone ljudi, da bi iz Afganistana pregnali sovjetske vojake so financirali mudžahedine, iz katerih se je pozneje razvila Al Kajda, v Libiji in Siriji so financirali in urili džihadiste. Njihov ljubljenček v Rusiji je opozicijski voditelj Aleksej Navalni. --- Predvsem zaradi tega Ukrajini 25. let po razpadu Sovjetske zveze grozi razpad. Desni ekstremisti za demokracijo predstavljajo precej večjo grožnjo od Janukoviča in njegove klike.
Feinstein
26. 02. 2014 08.12
+2
Kaplar, Jansa vodi...nam se smeje..ti tarzan...
hotchilipoper
26. 02. 2014 07.42
+0
Le zakaj je pobegnil saj je bil pošten a ne?isto kot naši
torkov
26. 02. 2014 00.37
+2
In za spremembo pozitivna novica iz Zahodne Ukrajine: nekateri prebivalci Lvova v znak protesta nacističnih zakonov, ki jih sprejema nova oblast, se je odločilo, da bodo jutri govorili samo Rusko. Ena založba pa bo namerno natisnila knjige v ruščini. :)
XT7
25. 02. 2014 23.40
+4
Dobro analizo so pripravili na Advance, članek "Stečaj Ukrajine kot zanka okoli vratu naroda-zaradi nacionalistov v Kijevu in grozeče vojne, Gazprom računa na druge možnosti dobave plina".
lenatina
26. 02. 2014 09.16
+1
Čudno,da te niso še izbrisali.....ja res Advance se vsaj kakšna normalna analiza prebere!
XT7
25. 02. 2014 23.29
+9
Nič, Rusi bodo prepovedali uvoz izdelkov iz Ukrajine, mogoče to razširili še na države carinske unije in BRIC-a, zahtevali poplačilo dostavljenega plina....Preostale države BRIC pa se lahko obenem prav tako odločijo, da ne bodo dajale kredite Ukrajini. In tu pa potem nastopi IMF in propadli Zahod. Samo Zahod tega denarja nima, ker že sedaj pravijo, da bo, čeprav Yatsenjuk joka in stoka, 25 milijard dolarjev zadostovalo za t.i. "strukturne reforme" ali po domače povedano, da jih priklenejo na ketno zahoda, finančno uničijo in geostrateško izpostavijo kot ranjeno srno na pladnju, okolici. Ukrajina se bo potopila in slej kot prej prišla nazaj prositi Rusijo za varnost in denar...
dolejo
25. 02. 2014 23.49
-7
DeadBull
26. 02. 2014 08.55
+2
Ko pa Rusija konča svoj plinovod na Kitajsko pa ga bo lahko ustavljala po mili volji brez izpada dohodka.
.jest
25. 02. 2014 23.01
-8
Zopet bodo rusi pokleknili pred zahodom.
marvid5
25. 02. 2014 23.56
+0
Mislim,da ne,ker bi se zda preveč približale Rusiji.
torkov
26. 02. 2014 00.03
+5
Ne, ne .. pustili bodo, da ta vlada dela in da bo Evropo glava bolela, ko bodo uvideli kaj sta Merklova z Obamo zrihtala. Že zdaj so se oglasili iz najmanj treh evropskih držav - Madžarska, Poljska in Nizozemska - zaradi sprejemanja zakonov, ki mejijo na Nemške pred drugo svetovno vojno. Med drugim so prepovedali uporabo Ruščine. Kot edina država v Evropi so legalizirali neonacistično gibanje. Prepovedati nameravajo televizijske programe in časopise, ki po njihovem mnenju ne poročajo objektivno o stanju v državi. Razpisali so naloge za aretacijo nekaterih novinarjev. Zraven pa seveda pri glasovanju aktivno uporabljajo kartice poslancev, ki se v Kijevu ne udeležujejo sej in glasujejo namesto njih. :) Poleg tega se je včeraj oglasil ukrajinski veleposlanec v Turčiji, ki je priznal, da je v zadnjih treh mesecih imel navodilo dezinformirati javnost in vodstvo držav o dogajanju v Ukrajini. To priznanje je poslal na vsa ukrajinska veleposlaništva v Evropi in izjavil, da so imeli vsi podobna navodila. Tako bi moralo to dobiti tudi Ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji. Bi lahko 24ur preverila, če se že greste novinarje ... nato pa se tudi opravičili slovenski javnosti za zavajanje :)
lenatina
26. 02. 2014 09.18
+1
Maher od kje dobijaš vse te info? resno sprašujem, hvala!
XT7
25. 02. 2014 22.37
+7
Se še spomnite? 08.02.2010 ....Strasbourg: »Včerajšnje glasovanje je bil izrazit prikaz demokratičnih volitev. Volitve so bile zmaga za vse v Ukrajini. Za državne politične voditelje je zdaj čas, da poslušajo razsodbo ljudi in zagotovijo miroljuben in konstruktiven prehod oblasti,« je dejal João Soares, predsednik Parlamentarne skupščine OVSE in posebni koordinator kratkoročnih opazovalcev OVSE
dolejo
25. 02. 2014 23.40
+0
sasee
25. 02. 2014 22.32
-2
Zanimivo je, da mnogi od tistih, ki so t. i. vseslovenske ljudske vstaje prikazovali kot višek demokracije, zdaj dojemajo ukrajinske proteste kot grožnjo stabilnosti ali celo kot nekakšno zahodnjaško "imperialistično zaroto".
dolejo
25. 02. 2014 23.44
-2
levica ne izbira sredstev, resnica za njih ne obstaja, samo da se doseže cilj
zigasubic
26. 02. 2014 00.48
+1
S protesti misliš neonaciste z dvignjeno desnico ki streljajo na policijo?
...U.D.B.A...
25. 02. 2014 22.16
+10
a ona tajkunka TIMOŠENKOVA bo sedaj kar naenkrat čudežno ozdravela....
XT7
25. 02. 2014 22.28
+4
Seveda. Zdravnik ji je svetoval, da naj zaradi stresa nemudoma, takoj v petek odleti na Maldive in pomaga voditi revlucijo od tam preko AjPeda. Zdravljenje plača Loto Ukrajina. Kličko se pa v soboto pride dol potapljat. Moderni naci tajkunski revolucionarji press
bozicki
25. 02. 2014 22.40
+4
Potrebujejo jo na Tajskem, al pa v Venezueli. Tam ima CIA tudi svoje mirne protestnike.
dolejo
25. 02. 2014 23.43
-1
kdo je tajkun ? ali nisi videl bogatstvo Janukoviča ?
IQ007
25. 02. 2014 22.15
+3
separatisti so že prevzeli oblast in to na nelegalen način.sedaj bojo imeli boje za oblast med sabo.kličko pa predsednik.noro.
IQ007
25. 02. 2014 22.04
+4
še to.Kitajci so vložili tožbo zoper Ukrajine za 3 miljarde zelencev kolikor so jim dolžni.
dolejo
25. 02. 2014 23.46
-1
bodo Rusi plačali, ker so 80 let izkoriščali Ukrajino !
IQ007
25. 02. 2014 22.01
+5
res bi bilo za nekatere najboljše,da sploh ne pisarijo in talajo minuse, ker pišejo in minusirajo samo toliko,da se počutijo pomembne in od kod jim naenkrat takšno poznavanje Rusije.Bedniki.Raje pišite o tem,kako se v lvovu pobijajo med seboj.kmalu bo več ranjenih in mrtvih kot na majdanu.Vojska že poskusila vdreti v Krim vendar so jih po hitrem postopku odslovili.Danes so protestniki ustavili timošenklo in njenega pomočnika,katerega bi kmalu prebutali ona pa je iz avta cvilila slava ukrajini.Bedno.Še bolj bedno je to,da novinarji pišete;preden je Moskva ugotovila kaj se dogaja....Kaj mislite,da ste pametni.Rusi imajo trdne dokaze,da so ameriški snajperji streljali na policaje in protestnike iz ameriške ambasade. v glavnem še nikjer nisem zasledil nobenega komentarja od Putina in prav dvomim,da se preteguje da vzame telefon v roke,ko ga kliče husein in ga prosi za denar.Putin uživa v Sočiju.
marvid5
26. 02. 2014 00.01
+0
Pa še nekaj je zanimivo.Julija je stalno zahtevala premestitev v Nemčijo zaradi zdravja,zdaj pa se ji nikamor ne mudi ,ko bi lahko šla.
bozicki
25. 02. 2014 21.54
+3
Za dokaze v HAGU se Yanuku ni potrebno bati. Prav VSI govorijo v njegov prid. Materiala je VEČ KOT DOVOLJ. Bo pa zanimivo, kaj bo s krivci. Tudi njihovimi pomagači. Recimo novinarji, ki so NAMIRNO ZAVAJALI. Pri nas bo potrebno preveriti, če so morda to agenti tujih obveščevalnih služb. Čez nekaj časa pa bo YAMUK dobil NOBELOVO NAGRADO ZA MIR!!!! Nikjer drugje v ZAHODNI EVROPI nebi bili tako tolerantni. V Franciji so šli nad kmete z oklepniki in tanki, V Španiji pretepejo noseče ženske....
hotchilipoper
25. 02. 2014 21.35
+2
Jankovič neznano kje
bozicki
25. 02. 2014 21.55
+4
Janša tudi, saj ne dvigne pošte iz sodišča.
bozicki
25. 02. 2014 21.55
+4
Janez Janša, prvak SDS, obsojeni kriminalec!!!!
ebiga
25. 02. 2014 21.25
+4
Ruske oklepne enote so že na poti.............