Tujina

'Načrt Papandreuja je zmedel ljudi'

Peking/Washington/Bruselj, 02. 11. 2011 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po napovedi o razpisu referenduma o pomoči Grčiji je svet območje evra pozval, naj dogovor implementira čim prej. "Če bodo Grki izvedli referendum, bo to tako, kot da bi vrgli bombo na finančne trge," je napoved komentiral guverner tajvanske centralne banke.

Potem ko je grški premier George Papandreu v ponedeljek napovedal razpis referenduma o dogovoru za celovito rešitev evra, ki so ga voditelji EU dosegli 27. oktobra, kritike na račun Aten dežujejo z vseh koncev sveta. Svet ob tem območje evra poziva, naj dogovor implementira čim prej.

Uradni govorec kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je danes dejal, da Peking upošteva referendumsko napoved Grčije, da pa upa, da se bo Evropa držala načrta in bo izvedla napovedane ukrepe za rešitev skupne evropske valute. Poleg tega je Hong znova opozoril na pripravljenost Kitajske na pomoč območju evra. "Kitajska je pripravljena preučiti možnosti za sodelovanje v boju zoper dolžniško krizo," je dejal in dodal, da bo država nadaljevala velike naložbe na trg EU.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Da morajo države z evrom čim prej implementirati dogovor, sprejet na vrhu 27. oktobra, je po novici, ki je v ponedeljek prišla iz Aten in pretresla kapitalske trge, dejal tudi uradni govorec ameriškega predsednika Baracka Obame Jay Carney. "Dejstvo je, da ima območje evra dovolj zmogljivosti za spopad s krizo, za izhod iz nje pa mora nujno implementirati zelo pomembne rešitve, ki so jih voditelji sprejeli minuli teden," je dodal.

Načrt Papandreuja za izvedbo referenduma, ki ga je danes podprla tudi grška vlada, je "zmedel ljudi", se je na dogajanje odzval japonski finančni minister Jun Azumi. Kot je spomnil, referendum ni bil del predhodnega dogovora. Z "zmedo" je tudi predstavnik japonske vlade namignil na paniko, ki je v torek zajela kapitalske trge. Borze po svetu so namreč zaznale krepke padce.

Sicer pa je japonski premier Jošihiko Noda danes zatrdil, da je Japonska pripravljena okrepiti pomoč državam z evrom in sicer tako, da bi okrepila nakupe obveznic, izdanih s strani začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF). Dežela vzhajajočega sonca je sicer januarja in junija odkupila 20 odstotkov izdanih obveznic, ki jih je sklad izdal s ciljem zagotoviti posojilna sredstva Irski in Portugalski. Tokio je za dolžniške vrednostne papirje odštel 2,7 milijarde evrov.

Indijski premier Manmohan Singh je medtem poudaril, da je kriza območja evra glavni vir zaskrbljenosti za svetovno gospodarstvo. Po njegovih besedah sta vrhova EU in območje evra minuli teden pomagali obnoviti zaupanje vlagateljev, vendar bodo morali evropski voditelji narediti še več. "Sprejeti bo treba težke odločitve, in to hitro," je navedel.

"Če bodo Grki izvedli referendum, bo to tako, kot da bi vrgli bombo na finančne trge," je napoved grškega predsednika vlade komentiral guverner tajvanske centralne banke Perng Fai-nan.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Prvi odzivi so po pričakovanjih prišli iz EU. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta v skupni izjavi izpostavila, da imata polno zaupanje v Grčijo, "da bo spoštovala sprejeti dogovor".

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je menil, da bi lahko padec referenduma sprožil bankrot Aten. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v torek povedal, da je referendum "presenetil celo Evropo". Po njegovem mnenju so ukrepi, sprejeti na vrhu, edini, ki lahko rešijo Grčijo. Glede tega, da na pogajanjih pred vrhoma s strani Grčije niso bili obveščeni o tej možnosti, so bili kritični tudi drugi evropski voditelji.

Dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize.

Ob prispevku iz javnih sredstev v višini 130 milijard evrov in privolitvi bank v 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic se bo grško dolžniško breme s 160 odstotkov do 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Članice območja evra in Mednarodni denarni sklad (IMF) bodo Grčiji v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov do leta 2014 zagotovili novih 100 milijard evrov pomoči iz javnih sredstev iz sklada za zaščito evra (EFSF), vključno z dokapitalizacijo grških bank, poleg tega pa bo javni sektor prispeval še 30 milijard evrov v zameno za privolitev bank v odpis vrednosti grškega dolga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcel Korošec
03. 11. 2011 10.50
Voditelji EU nočejo priznati do so napačno ukrepala na krizo v Grčiji !
pynch
03. 11. 2011 09.05
naj izvedejo referendum. potem, bi se tudi mi na referendumu odločali o tem, ali naj prispevamo v ta in naslednje pakete eu pomoči. če grčija lahko spreminja pogodbo jo valjda lahko tudi mi?!
Bojan Skof
03. 11. 2011 04.34
mislijo da bom o delali zanjih!
Bojan Skof
03. 11. 2011 04.33
to so sultani!!!
Bojan Skof
03. 11. 2011 04.32
eu naj vrnejo denar z obresti pa grejo venn iz evropske unije . POTEM PA EMBARGO naret na grčijo trgovinsko ,turistično ker imajo ponaret denar! takoj pokažite kaj je evropa!
tony_abcde@yahoo.com
02. 11. 2011 22.57
Če bi se šli teorijo zarote bi lahko celo to rekli, da je bil cilj dobiti denar iz denarnic davkoplačevalcev EU in ga pripeljati v banke upnice. Zdaj pa gre lahko Grčija v bankrot, države ji bodo že nekako odpisale dolgove. Kaj pa je to par sto EUR na prebivalca. Važno, da so banke rešene. Glavni akterji bodo pa dobili tudi kakšne lepe nagrade za svoj trud. Morda je bil to cilj reševanja? Ali pa Grčija zdaj z referendumom samo izsiljuje, da bi dobila še boljše pogoje pri naslednji tranši in se ji nebi bilo potrebno zavezati k varčevanju?
jafalical
02. 11. 2011 19.53
Zmedel, zmedel! Kaj jim ni dal referendum že veliko prej? Zdaj, k se je gospoda nakradla,zdaj k se skupaj utapljajo (gospoda niti ne, ti ne vedo kako bi se izkrcal iz teh sranj), k ne vedo kako bi folk preslepil, zdaj so pa dal da ljudje odločajo, kaj pa dolgovi, ki so jih naredil do zdaj?
yarrick
02. 11. 2011 16.57
theta 02.11.2011, 14:39 ko se že strinjamo da gre denar za bailoute velikih evropskih bank; ZAKAJ zaboga bi potem MI( oz kdorkoli izven držav zavoženih bank) plačeval karkoli? Ni naša obveznost da rešujemo tuje banke iz prezadolženosti.Ali pač? Smo videli da bi francozi še kako z veseljem uporabili EFSF za reševanjebank, dočim bi za ostale sekotje ČUDEŽNO zmanjkako denarja v skladu..
tony_abcde@yahoo.com
02. 11. 2011 16.30
Modri politiki so zdaj prevalili odgovornost na narod. Naj se narod odloči ali bo plačeval dolgove ali pa sledi bankrot. S tem bi si radi umili umazane roke. Saj bodo v tem v tem primeru vedno lahko pokazali s prstom na narod in rekli, ja narod se je tako odločil. Nihče se pa ne sprašuje kdo jih je pripeljal kjer so in jih zavajal ves ta čas. Narod bi moral sprejeti to situacijo, da je potrebno dolgove poplačati, vse politike in ostalo kompanijo, ki so to zakuhali pa lepo poloviti in zapreti za rešetke za vsaj 30 let na enega izmed otokov in zaseči vse premoženje.
artifakt
02. 11. 2011 16.26
razpad eu, edina možna rešitev za razsužnjitev ljudstva... denar je fikcija, tako kot lastnina...
tony_abcde@yahoo.com
02. 11. 2011 16.20
To da se Grčija sama odloča ali sprejeti "pomoč" ali ne je njena legitimna pravica in stvar suverenosti. Ali je to moralno in etično je pa druga zgodba. Narod si tega ni sam zakuhal ampak nekdo, ki jim je 20 let sadil rožice in vzdrževal socialni mir z visokim standardom, v zameno pa dobival glasove. Vključitev Grčije v EURo območje je približno tako kot poroka z osebo, ki bi prikrivala dolgove že od prej pa še naprej na skrivaj povečevala dolgove. Ko pridejo na dan dejstva počasi postanejo ti dolgovi skupni dolgovi in reševanje zakonca postane praktično reševanje samega sebe. Ker "modreci" v Bruslju niso konkretno preverjali koga sprejemajo v EUROo območje imamo to kar imamo. Kot vedno se izkaže, da so tam več ali manj preplačani birokrati, ki v zameno za kakšno nakazilo dvignejo rokco in podpišejo. Če bi imeli modre ljudi v Bruslju bi morali Grčijo izključiti iz EURo območja takoj, ko se je izkazalo da so ponarejali bonitetne ocene in poročila. Umetno ustvarjanje plačilne sposobnosti Grčije je omogočilo, da so se dolgovi še povišali (iz naslova davkoplačevalcev EU), nemške in francoske banke so na tak način nekaj denarja dobile, zdaj bi oni lepo bankrotirali in nikoli nič vrnili. lepo so živeli na kredit in denar zažrli. Očitno se je Slovaška najbolj modro odločila.
stanyo1
02. 11. 2011 15.34
Tako Amerika ruši Evropsko gospodarstvo
Danijel Fric
02. 11. 2011 15.07
Saj ni čudno da je EU v tako dobri kondiciji, saj za članstvo so že dobri vsi reveži vzhodne Evrope. Po članicah se vidi da v Uniji nekaj smrdi, za plačevanje v blagajno je dober vsak .
anjerd
02. 11. 2011 14.53
Pri vsem tem je najboljše to, da v Sloveniji nimajo kaj vzeti, so že tovariši vse pobasali.
loben
02. 11. 2011 14.49
Telebajski pa so sprejeli še Romunijo in Bolgarijo. Samo še hrvati, srbi, bosanci pa albanci še manjkajo v EU!
zulj001
02. 11. 2011 14.47
Prvi teden ,ko so se ugotovile nepravilnosti pri grkih ,so jih morali vreč iz euro območja,to bi bila najcenejša in najbolj učinkovita poteza za njih in tudi za ostale članice....Vse ostalo bo bistveno dražje. L.P.
caps1
02. 11. 2011 14.46
Gre samo za prelaganje odgovornosti na grške državljane! Grčija bo tako ali tako bankrotirala. In poleg francosko-nemških bank bodo ta kratko potegnili prebivalci Grčije. Boljše pa se je izgovarjat na ljudstvo, da so se na referendumu pač tako odločili, kot pa prevzeti odgovornost na pleče primera! V obeh primerih pa Grčija itak ne bo speljala zadeve; kljub 50% odpisa dolga in kljub kvazi nekih proti krznih ukrepov.. Jim ni pomoči… Zadeva je zavožena do totalke..
theta
02. 11. 2011 14.39
Odpri.oci nemci za dokapitalizacijo bank ne bi dali prav nič več, kot zdaj dajejo za "pomoč"... vsa ta eurocorpnija rešuje insolventne francoze (in italijane).
112011
02. 11. 2011 14.39
in v ozadju so interesi _ _ _ _ _ _ (vam je znano "vislice"), hmmm...... o tem pa kdaj drugič!
theta
02. 11. 2011 14.37
Odpri.oci so še bolj socialno čuteči kot Janković...