Tujina

'Na žalost moramo pozabiti na Evropo s 27 članicami'

Pariz/Berlin/Peking, 09. 11. 2011 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je pozval k Evropi dveh hitrosti, Nemci govorijo o globokih strukturnih spremembah in skupini držav evrske avantgarde, šefinja IMF pa o ''izgubljenem desetletju'' za svetovno ekonomijo.

Potem ko so zahtevani donosi na italijanske desetletne obveznice presegli še vzdržno mejo 7 odstotkov, kar odraža zaskrbljenost vlagateljev, da utegnejo izgubiti naloženi denar, je francoski predsednik Nicolas Sarkozy pozval k Evropi dveh hitrosti.

Evropa dveh hitrosti pomeni trdno povezano in odzivnejšo povezavo držav evroobmočja in ohlapnejše povezane države, ki nimajo skupne valute. Vprašanje je le, kaj bi bilo v tem primeru z obstoječimi pogodbami EU in kakšni bi bili odnosi med hitro ter počasno Evropo.
Evropa dveh hitrosti pomeni trdno povezano in odzivnejšo povezavo držav evroobmočja in ohlapnejše povezane države, ki nimajo skupne valute. Vprašanje je le, kaj bi bilo v tem primeru z obstoječimi pogodbami EU in kakšni bi bili odnosi med hitro ter počasno Evropo. FOTO: Reuters

V tej bi članice evroobmočja pospešeno poglabljale medsebojne vezi, medtem ko bi bila rastoča skupina držav, ki nimajo evropske valute, ohlapnejše povezana. Gre za signal, da utegnejo biti nekatere države evroobmočja prisiljene opustiti skupno valuto, saj bi lahko v nasprotnem primeru propadel projekt skupne evropske valute.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes dejala, da ''politična skupnost, ki ne glede na to, kaj se dogaja po svetu, razlaga, da ne more spremeniti svojih pogodbenih temeljev, nima možnosti za preživetje''. Dejala je, da so potrebne globoke strukturne reforme samih temeljev evropskega projekta.

Fischer
Fischer FOTO: Reuters
Z njo se strinja tudi Joschka Fischer, ki je v intervjuju za nemški časnik Die Zeit dejal, da ''moramo na žalost pozabiti na EU s 27 članicami''. Pozval je k ''avantgardi'' tesno povezanih 17 držav, ki so sprejele evro. ''Preprosto ne vidim, kako bi se 27 držav lahko kdaj koli dogovorilo o kakršnih kolih pomembnejših reformah,'' je dejal Fischer, ki pravi, da bo evropski kontinent preživel brez evra, da pa utegne propasti kot politični in kulturni projekt.

Fischer, ki je kot nemški zunanji minister med letoma 1998 in 2005 trdno stal za evropskim projektom, je dodal, da Evropa vedno bolj postaja ''transferna unija'', v kateri bogatejše države iz težav rešujejo manj premožne države. ''Vsakdo, ki to zanika, laže sam sebi,'' pravi.

Predsednik Sveta Evrope Herman Van Rompuy pa nasprotno zagovarja ohranitev v evroobmočju vseh držav, ki so prevzele evro. ''Namen je ohraniti evroobmočje z vsemi članicami na krovu,'' je Van Rompuy dejal na srečanju s švicarsko zunanjo ministrico Micheline Calmy-Rey.

Šefinja Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je na finančnem forumu v Pekingu dejala, da utegne evropska dolžniška kriza svetovno ekonomijo pahniti v ''izgubljeno desetletje''. ''Če ne bomo pogumno ukrepali, če ne bomo ukrepali skupaj, obstaja tveganje, da bo svetovno gospodarstvo strmoglavilo v spiralo negotovosti, finančne nestabilnosti in potencialnega zloma globalnega povpraševanja … obstaja tveganje tega, čemur nekateri komentatorji že pravijo izgubljeno desetletje.''

Christine Lagarde je na čelo Mednarodnega denarnega sklada stopila po odstopu Dominiqua Strauss-Kahna.
Christine Lagarde je na čelo Mednarodnega denarnega sklada stopila po odstopu Dominiqua Strauss-Kahna. FOTO: Reuters

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
10. 11. 2011 20.14
Zanimivo: Nstradamus je pisal v svojih prerokbah o 12 plus pet.Torej 17 in ne 27.
Danijel Fric
10. 11. 2011 13.42
Z lahkoto so naše pametnjakoviče speljali na led, zanima me kakšne gume bomo rabili, da pridemo z njega, najbrž nikoli. Evropa nas je dobila v šah, kot tudi ostale novoprišleke, sedaj se bo pa začel čas žetve za gospode iz Bruslja, na drugi strani pa porast revščine. Tako nekako pripravljata načrt Mrklova in Šarkuzi. Zgubili bomo še tisti mali ego, kismo ga imeli. Po mojem čimprej od ognja, da ne zgorimo !!!!!!!
enasmrklja
10. 11. 2011 11.06
Jimi1 09.11.2011, 22:33 48 Spoznanje, ki kmalu sledi.... Poceni smo prodali in zaprli obrate za lastno samooskrbo, zastojnzaprli in izvozili podjetja v 3 svet, se zakreditirali in dali poroštva za Grčijo, zaklali svoje kmetistvo, jeklarsko in ostalo težko industrijo, zaprli obutveno, tekstilno in kovinskopredelovalno industrijo in na koncu ostali brez vsega... Jokanja vredno spoznanje na pogorišču nekoč obetujoče države ! JA, resnica je pač takšna. In jokanje nam ne bo nič pomagalo. No ja, nekateri pa so posegli v naše žepe in se sedaj ne tresejo zaradi prihajajoče se KRIZE. Bravo Dimičeva in bravo Hildica in oni v Rdečem Križu in... preveč za naštevat Pol pa še Slovenija donira usklajenost časa v Bosno??? namesto, da bi ta ogromen znesek vlagala v obnovo kmetijstva....
Gibson80
10. 11. 2011 10.40
Al pa če ponovno obudimo Jugoslavijo!
kolcamož
10. 11. 2011 09.42
in za tako ugotovitev so rabl.20 let,to smo vedl takoj ob razpadu LEPIH DRŽAVIC,žal mi je še enkrat se nebi odločil za samostojnost v taki obliki
LXG
10. 11. 2011 09.31
Kje je logika da strpaš skupaj države kjer je povprečna plača 250e in na drugi strani države kjer dobijo ljudje v povprečju okoli 2000evrov?
yarrick
10. 11. 2011 09.06
Prekmurje Slovenija 09.11.2011, 22:07 hahaha, tole so zate PRAVE države evrope? a ni italija tik pred bankroto? a nimata španija in portugalska ravno tako hudih finančnih težav? kaj pa anglija, katere BDP-zadolžitev je blizu 90% ? kaj pa francija katere uzadolžitev glede na BDP je okoli 80% in je njen zunanji dolg okoli 7 BILJONOV evrov?! Take države so zate JEDRO EVROPE? Ker če so, bo evropa tako in tako propadla, pač bodo balkanske države mal pospešile celoten proces... @bobocat 09.11.2011, 21:5 Bank of america o zelo zelo kmalu pod vodo,wells fargo ji sledi, pša tudi JP morgan chase ima hude probleme zaradi hipotekarnih kreditov ;), tko da upam da padejo čimprej. @LexLuthor 09.11.2011, 21:06 hja, JA in NE. Odvisno kak daleč bodo prignali upoštevanje Codex alimentariusa. Sicer v evropi tega še nitoliko, steguje pa lovke Monsanto preko DUPont firme tudi po evropi.A si kdaj bral kaj o GMO ali pa o TERMINATOR semenih? če govoriva o slednjh naj ti povem, da je tako seme uporabno ZGOLJ ENKRAT, ker ko dozori in napravi seme, to seme NI VEČ uporabno za naslednji posevek.Tako bodo imeli EKSKLUZIVNO pravico nad hrano in bodo korporacije preko trgovin odločale koliko se bo sploh posejalo žitaric in s tem direktno vplivale na to kolk bo hrane v obtoku.Potem je tu še rBGH, ki ga dajejo govedu, da ima več mleka oz da se hitreje redi, čeprv so učinki na dolgi rok zelo zelo slabi( za govedo in človeka).. Tko da..mogoče če boš imel skrit vrt nekej v hiši in State of the art filtracijski sistem, ki bo preprečeval mešanje GSO in naravnih semen.
scipio
10. 11. 2011 08.47
mnogo vas je tukaj, ki kar mencate od navdušenja, da bi bili vsi skupaj čimprej ven in zunaj iz te EU pa le kje bi bili potem? nikjer drugje ZNOVA (kot 70 let XX.stoletja) v naročju velikosrbske čaršije v kleščah balkanskih mafij in pod kontrolo njihovih napolnaturaliziranih lokalnih eksponentov, ki se jim stalno kolca, da bi se kaj takega lahko zgodilo in to čimprej. dober tek vam vsem želim!
bluevanila6
27. 11. 2011 13.50
da se zbudi malo saj sam naštevaš to kar se že lep čas dogaja. Monopolizacijo je treba razdret sedaj ko še nimajo vsega v lasti.
eljaske
10. 11. 2011 08.23
Blabla..in bogati bodo naprej bogati,reveži pa še naprej reveži!!!
tron3
10. 11. 2011 08.09
In kaj je najbolj tragično, da bodo naši politiki v tem času predvolilnem imeli polna usta Evrope in naše perspektive v tej organizaciji, kot da še jim ni jasno, da EU razpada in te *naj bi vollili?
tron3
10. 11. 2011 08.06
Jim je le kapnal, da je CIA imela prav, da bo EU razpadla, na dva dela, leta 2014, he,he.....
nada88
10. 11. 2011 08.04
EU JE ENO VELIKO *.................
Feels_good_man
10. 11. 2011 08.01
cirenij
10. 11. 2011 07.42
Teh naših poslancev in uradnikov v Bruslju je toliko, da se mi ježijo lasje. Tudi moj sosed, ki nikakor ni prosperiral, imel je pa očeta v neki firmi, je tam kao nek drago plačan uradnik, čeprav je zafural vse kar je možno Še vedno po vezah, ne po sposobnostih. Toliko. Peterle in njemu podobni, ki so na račun delavca napravuili velike denacionalizacijske napake, so pa danes tiho. Izgleda, da jim nekaj 1000 EU plače ustreza. V prejšnjem sistemu so bili samo birokrati, po svojih dejanskih sposobnostih.
scipio
10. 11. 2011 07.15
tu imate zdaj tisti DE-FR vlak o katerem je ves čas deklamiral Pahor. nekateri verjetno mislite, da imamo rezerviran SLO sedež v salonu 1. razreda. torej naprej z našimi norostmi. klinc pa reforme. kaj nam pa morejo!?
daj-daj
10. 11. 2011 07.12
Hoteli so narediti unijo po vzoru ZDA, vendar je to že v osnovi zgrešeno, v ZDA imajo na št. prebivalcev veliko manj politikov. In če pogledamo že naše EU poslance in še tiste, ki so dobili dobre službe v EU (Cvikl, seveda še drugi),ki se martinčkajo tam za dober denar in podobne imajo tudi druge države, se Evropi ne more dobro pisat. In če pogledamo, kako zapletajo in zapletajo zakone, da nihče več ne ve, kaj je prav in kaj ne, potem je EU res obsojena na propad. Po zakonih bi se lahko zgledovali po Ameriki, ki ima veliko manj zakonov in te enostavno napisane, da jih razume vsak laik, v Evropi jih pa še pravniki ne razumejo. Že politika v kmetijstvu je zgrešena..
plastik
10. 11. 2011 03.40
Sedajšnja evropska skupnost je enaka bivši Avstroogarski.Pa veste,kaj je bilo leta 1914.
Dr.Rugelj
10. 11. 2011 02.34
Vse skupaj je ena velika farsa s katero za nos vlečejo vse nas male ljudi. Mene zanima le sledeče - če evro propade oz.propadejo zaradi davka banke - ali bom še moral odplačevati kredit ??..in če , v kateri valuti , če evro propade ??..hmmm
LovecNaKomuniste
10. 11. 2011 01.08
OK Evropa in vse odtalo gre *.... Torej kdaj za boga, se bo potem sesul nepremičninski trg v Sloveniji?
BitterMan
10. 11. 2011 00.29
No pa bo američanom uspelo razbiti konkurenco dolarja.