Tujina

Na zahodu poplave, na vzhodu sneg

Los Angeles/Moskva, 30. 12. 2010 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se na vzhodu ZDA po snežnem viharju poskušajo spet postaviti na noge, se na zahodu države soočajo z najbolj deževnim decembrom po letu 1889.

V Kaliforniji se soočajo z najbolj mokrim decembrom od leta 1889, zaradi česar so tla v Južni Kaliforniji nevarno namočena, kar povzroča veliko nevarnost za zemeljske plazove in dodatne poplave v naslednjih nekaj mesecih.

Poplave v Kaliforniji
Poplave v Kaliforniji FOTO: Reuters

Na nekaterih območjih je samo v zadnjih dveh tednih padlo več kot 35 cm dežja, oblasti pa opozarjajo, da bi se količine lahko v januarju in februarju še povečale, saj takrat v Južni Kaliforniji najbolj dežuje v celem letu. ''Pride do točke, ko dež sploh ne pronica v zemljo, ampak ostane na tleh,'' je povedal predstavnik losangeleškega oddelka za javna dela. ''Veliko prebivalcev ima napačen vtis, da enkrat, ko bo posijalo sonce, bo vse dobro. Vendar to ni res. Zemlja pod površjem namreč potrebuje mesece, da se popolnoma posuši,'' poudarja.

Čeprav podatkov o škodi ni, kalifornijske oblasti pozorno spremljajo dogajanje v okrožju San Bernardino, kjer so evakuirali prebivalce iz okoli 50 hiš.

Na severu Kalifornije pa je zaradi dežja in močnega vetra umrla ženska, ki je kampirala s svojo sedemletno vnukinjo v naravnem rezervatu v okolici San Francisca. Veter je namreč podrl več kot 30-metrski hrast, ki je padel na njun šotor in pod seboj pokopal žensko, medtem ko deklica, ki je bila tudi v šotoru, ni bila poškodovana. Dekličin oče in njegov sin sta bila v sosednjem šotoru, ko sta slišala krike in padec drevesa. S škarjami sta nato prerezala šotor in iz njega potegnila deklico, za žensko pa je bilo prepozno.

Snežno neurje v ZDA
Snežno neurje v ZDA FOTO: Reuters

Na vzhodni obali ZDA pa potniki še vedno čakajo, da se vrnejo domov. Potem ko je območje zajel snežni vihar, so odpovedali številne lete, včeraj pa so na treh glavnih letališčih letala že vzletala in pristajala. O odpovedi letov so poročali le redko, kljub vsemu pa zamude ostajajo. ''V vrsti smo čakali okoli dve uri in pol, potem pa smo zamudili let,'' je povedala potnica. Oblasti pa opozarjajo, da bi lahko trajalo več dni, da bi vsi potniki, ki so ostali ujeti na letališčih, poleteli proti želeni destinaciji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
31. 12. 2010 15.44
Shinybling88="klimatske spremembe je bolj primeren izraz, sam se ne ve ali je po krivdi človeka ali narave same ..dokler se pa ne ve natančno, pa o tem ni treba debatirat..." Oboje se prpleta, zato ni kaj več debatirat, da je in še človek svoje pripeva je itak še preveč jasno, ne vem zakaj se dvonožec, ki se ima za ... aploh še čudi posledicam ... nekdo je rekel, ko je zrl na ta svet, ... kdaj bodo končno dojeli.
hendikep
30. 12. 2010 20.23
so se začele priprave na hudičev ples.
anaheim812
30. 12. 2010 20.09
@ a330 klimatske spremembe je bolj primeren izraz, sam se ne ve ali je po krivdi človeka ali narave same ..dokler se pa ne ve natančno, pa o tem ni treba debatirat...
mitjasen
30. 12. 2010 13.47
Globalno ohlajanje ,ne segrevanje. Prihaja nova ledena doba... Prvo se stalijo ledeniki,teža vode pritiska na plošče,začnejo bruhat vulkani ,potresi , ohladi se.Nastane nova ledena doba.
a330
30. 12. 2010 12.08
in potem še vedno najdeš ljudi ko mislijo da je globalno segrevanje laž:S še takšne stvari jih ne streznejo