Tujina

Na Wall Streetu vztrajajo že cel mesec

New York, 17. 10. 2011 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protesti pred največjo svetovno borzo potekajo že cel mesec. Akcija je začela odmevati tudi po svetu, oglasila pa se je celo Kitajska. Ta je podoben protest prepovedala, sicer pa meni, da bi se moral svet zavzemati za zdravo gospodarsko rast.

Natanko pred enim mesecem so protestniki zasedli trg Zuccatto pred najbolj znano svetovno borzo na Wall Streetu. Mediji so kar nekaj časa o njihovih dejanjih poročali precej skopo, ko pa se je izkazalo, da kar tako ne bodo odnehali, so jih tudi mediji začeli obravnavati precej resneje.

Protestniki menijo, da zastopajo 99 odstotkov ljudi, borijo pa se proti enemu odstotku najbogatejših, ki po njihovem mnenju glede na svoje bogastvo premalo prispevajo v skupno blagajno. Tako se protestniki predvsem zavzemajo za bolj enakopravno porazdelitev bogastva, hkrati pa nasprotujejo korporativnemu pohlepu. Med drugim jih je nagovoril tudi slovenski svetovno znani filozof Slavoj Žižek, ki je dejal, da ne gre za komuniste, temveč borce proti kapitalizmu.

Tako je akcija postala odmevna po vsem svetu, zato so minuli konec tedna različna gibanja organizirala shode v podporo protestnikom na Wall Streetu v kar 1.400 mestih. Med drugim so shodi potekali tudi v Kopru, Mariboru in Ljubljani.

Zanimivo je, da protestniki nimajo konkretnih ciljev oziroma zahtev. Razlog za to je, da ne želijo postati politično gibanje. Kljub temu nekateri menijo, da bi morali opredeliti konkretne zahteve, spet drugi pa menijo, da je bolje, da ljudje pridejo na plan zaradi svojih osebnih problemov in izkušenj ter se ne združujejo okoli razlogov, ki bi jim jih podali drugi.

Somišljeniki jih podpirajo tudi materialno

Tako se je z njimi poistovetilo že veliko ljudi, brezposelnih in zaposlenih. Predstavnik gibanja Okupirajmo Wall Street Bill Dobbs je dejal, da so različni donatorji prek njihove spletne strani ali kar na kraju protestov do zdaj darovali že 300.000 dolarjev. Denar imajo naložen v banki Amalgamated Bank, ki naj bi bila edina banka v ZDA v 100-odstotni lasti sindikatov.

Protest v New Yorku - 7
Protest v New Yorku - 7 FOTO: Reuters

V dar protestniki dobivajo tudi odeje, spalne vreče, konzerve hrane, higienske in medicinske pripomočke. Tako naj bi dobili tudi plavalna očala, ki naj bi jih obvarovala pred solzivcem.

Kot že omenjeno, so protesti v soboto potekali v številnih svetovnih mestih. Med drugim tudi v italijanski prestolnici, kjer pa se je peščica udeležencev zatekla k nasilju. Povzročili so za okoli dva milijona evrov škode, ranjenih je bilo 135 ljudi, 12 pa jih je policija aretirala.

Drugod so protesti potekali mirno. Malo manj mirno je bilo v New Yorku in Chicagu. V glavnem mestu zvezne države Illinois je policija prijela okoli 175 protestnikov, ki niso želeli zapustiti parka, v katerem so kampirali. V Arizoni so prijeli 100 ljudi, v Tusconu 53 in 46 v Phoenixu.

Kitajska: Svet bi se moral zganiti in zagotoviti zdravo rast

Danes se je na sobotne proteste po svetu odzvala tudi Kitajska. Zunanje ministrstvo ocenjuje, da so protesti razlog za refleksijo, ki pa bi morala biti usmerjena na zagotavljanje zdrave svetovne gospodarske rasti. "Opazili smo, da so mediji široko poročali o tem. Menimo, da se tu odpira veliko vprašanj, o katerih bi morali ljudje razmisliti," so zapisali. Vse lepo in prav, vendar so se spletni pozivi k organizaciji podobnih protestov na Kitajskem hitro ponesrečili. Kitajsko vodstvo namreč zelo ostro nastopa proti vsakršnim oblikam protestov v državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekin
18. 10. 2011 08.47
ne vem kdaj se je z mirnimi protesti še kaj rešil? just sayin -.-
nihce13
17. 10. 2011 19.10
mislim da ko se zgodi revolucije pride čas da pomogamo še našim kitajskim bratom in uničimo še tisto zadnjo elito ,ki je ravno tqako če ne še bolj pokvarjena od naše
nikhrast
17. 10. 2011 17.46
Malo bodo pokadili, pa kakšno flašo spili, dosegli pa nič, saj sploh ne moreš verjeti kako naivni so. Ostalih 99% pa čaka v vrstah pred Apple trgovinami da bi kupili ta nov iPhone. V Sloveniji naj gredo pred parlament in pritisnejo na vlado da privatizira banke, pravzaprav celo vrsto ostalih podjetij. Vlada lahko uvede nekatere regulacije kar se tiče bank, pa tudi spremeni davčni sistem, če so pa managerji pohlepni in si zaračunajo previsoke plače in bonuse, potem pa morejo delničarji pritisniti na nadzorne svete in upravo da bo manj pohlepa. Seveda pa delničarji zahtevamo tudi dober profit; če ima moj sindikat več kot 150 milijard dolarjev investicij za naše pokojnine v raznih finančnih institucij, potem je jasno da ne bom šel na te proteste in demonstracije.
maliButalec
17. 10. 2011 15.45
Ta komentar se nanaša na naše proteste. Če bi bil Ljubljančan, bi šel vsak dan po službi podpret demonstracije. Sem bil v soboto na demonstracijah v Mariboru in četudi nismo nič dosegli je pomembno nekaj vedeti: Tudi Rim se ni zgradil v enem dnevu. Najtežje je začeti. To, kar sedaj ti protestniki delajo, je le en mali korak, ki pa bo na dolgi rok prinesel velike spremembe. In ni važno, kje se protestira, važno je da se. In vsi, ki pametujete, da bi se morali preselit pred banko ali parlament, pojdite tja raje sami. Podpiram proteste in vem da ta trud (njihov) nebo zaman. In vsa čast za vso vstrajnost. Če bi danes bili protesti pred NKBM v Mariboru, bi zdaj bil tam in ne tukaj na forumu. So nas pa v soboto v Mariboru lepo Chemtrailali, to sem prvič v življenju doživel in seveda lepo slikal in tudi snemal. Sedaj to več ni teorija zarote, ampak teorija, ki drži v praksi. Zaključek: Vedno se začne z manjšimi protesti in potem, ljudje vse to stopnjujejo in ko naredijo naslednji korak in stopijo do odgovornih, kot v času fevdalizma, potem pa se tudi sistem menja. In ta današnji sistem se mora menjati.
KofiAnnan
17. 10. 2011 15.25
sej jih bo hmal zima pregnala , pa naše pr borzi tud
elll
17. 10. 2011 13.41
Na Wall Streetu vztrajajo že cel mesec in še dolgo bojo k ne bojo nič dosegli.