Tujina

Na vrtino namestili tesnejši pokrov

Ljubljana, 13. 07. 2010 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Je najhujše mimo? Z novim, tesnejšim pokrovom na vrtini naj bi si Mehiški zaliv končno malce opomogel. To je sicer samo začasna rešitev, ki pa naj bi preprečila izlivanje do devet milijonov litrov nafte dnevno.

Nov pokrov nad vrtino v Mehiškem zalivu
Nov pokrov nad vrtino v Mehiškem zalivu FOTO: Reuters

Delavcem britanske naftne družbe BP je v ponedeljek zvečer uspelo s pomočjo robotov namestiti nov tesnejši pokrov na vrtino, iz katere že od 20. aprila bruha nafta. S tem pokrovom, ki je zamenjal starega, naj bi jim uspelo pobrati vso iztekajočo nafto. Dokončna rešitev je sicer še vedno nova vrtina, ki naj bi jo končali do sredine avgusta.

Po ocenah ameriške administracije se je iz vrtine na dnu Mehiškega zaliva do ponedeljka izteklo skupaj od 337 do 666 milijonov litrov nafte. Na dan je izteče med 5,7 in 9,5 milijona litrov. Star pokrov, ki so ga sneli v soboto, je uspel pobrati le okoli 3,8 milijona litrov nafte dnevno.

Celotna občutljiva operacija nameščanja novega pokrova je trajala tri dni. Najprej so odstranili star pokrov in tako povečali iztekanje nafte, nato pa ves dan počasi s podvodnimi roboti spuščali na dno zapleteno 5,5 metra visoko in skoraj 80 ton težko napravo. Gre za nekakšen sistem cevi in ventilov, ki ga bodo naslednji dan ali dva še preizkušali, da ugotovijo, ali bo deloval brez nevarnosti nove eksplozije. Nafta naj bi sicer še vedno uhajala, vendar pa naj bi jo BP sedaj uspel vso pobrati, še preden se izlije v morje.

Nad vrtino je sicer v ponedeljek začela delovati ladja za zbiranje nafte z imenom "Helix Producer", ki bo s površine morja pobrala 3,8 milijona litrov nafte dnevno.

Prav tako v ponedeljek je administracija predsednika ZDA Baracka Obame zaobšla odločitev sodnika iz New Orleansa, ki je pred tedni zavrnil možnost prepovedi vrtanja za nafto na morskem dnu. Vlada je enostavno izdala nov moratorij na vrtanje, tokrat z veljavnostjo do 30. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
13. 07. 2010 17.37
eh ameriji, zasvinjali ste CEL SVET!
mamica55***
13. 07. 2010 13.29
sej mamo mi tud vlado, ki dela, rešuje, poskuša, se smehlja, gobca po celem svetu, da bi pa doma kej naredl, dejte no . . . denar pa odteka v malhe prvorazrednih lopovov !
pika poka ježek
13. 07. 2010 13.13
Najprej so odstaranili star pokrov, nato pa začeli spuščati novega. Zakaj pa niso najprej spustili novega dol, odstranili starega in takoj zatem namestili novega. Tako bi ocean bil onesnažen s kar nekaj milijoni litrov nafte manj.
pika poka ježek
13. 07. 2010 13.11
Kako pa se tisti kitovski supertanker obnese???
hint
13. 07. 2010 10.59
Če naftarji niso sposobni zaustavit takšnih izlivanj bi morali prepovedat tovrtno vrtanje v morsko dno.
Uroš Slabe
13. 07. 2010 10.39
najhuje se sele zacenja mal po netu poglejte zaliv napol mrtev olje v zalivskem toku ind