Tujina

FOTO in VIDEO: Ob srečanju Putina in Trumpa dogovor o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije

Hamburg, 07. 07. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vladimir Putin in Donald Trump sta se na svojem prvem srečanju ob robu vrha G20 v Hamburgu dogovorila o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije. Trump naj bi večkrat načel temo o Putinovem vpletanju v ameriške predsedniške volitve lani, kar pa je ruski predsednik zanikal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srečanje Putin - Trump
    02:25
    Iz 24UR: Srečanje Putin - Trump
  • Iz 24UR ZVEČER: Domen Kos o srečanju Trumpa in Putina
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Domen Kos o srečanju Trumpa in Putina

V Hamburgu se odvija dvodnevno srečanje državnih voditeljev razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Poteka v znamenju razhajanj med številnimi državami in ZDA zlasti glede podnebnih sprememb in trgovine ter ob strogih varnostnih ukrepih zaradi protestov protiglobalistov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je uvodoma pozvala h kompromisom pri različnih stališčih, ne da bi pri tem žrtvovali svoja načela. Poudarila je, da je bistven čas, saj se svet sooča s številnimi izzivi. Izrazila je tudi upanje, da bo vrh prispeval k reševanju perečih težav v svetu. "Vemo, da čas priganja, zato lahko najdemo rešitve samo, če smo pripravljeni na kompromise in se približati drug drugemu, ne da bi se pri tem preveč upognili," je še dejala.

Ameriški predsednik Donald Trump je bil prvi govornik na prvem delovnem zasedanju vrha G20 na temo gospodarstva in trgovine. Kot so ob tem v Hamburgu dejali nekateri diplomati, je svoj govor izkoristil za lastno hvalo. Med drugim je poročal, kako dobro gre ameriškemu gospodarstvu, odkar je predsednik ZDA. Dotaknil se je tudi severnokorejskega raketnega poskusa, čeprav to sploh ni bila tema zasedanja.

Po Trumpu je spregovoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki se je po navedbah diplomatskih virov jasno ogradil od ameriškega predsednika in se v imenu EU zavzel za odprto, mulilaterarno trgovino ter spregovoril o v četrtek doseženem dogovoru med EU in Japonsko o trgovinskem sporazumu.

Voditelji najmočnejših držav v Hamburgu razpravljajo o različnih temah.
Voditelji najmočnejših držav v Hamburgu razpravljajo o različnih temah. FOTO: AP

Udeleženca vrha je iz Vatikanu nagovoril tudi papež Frančišek in jih pozval, naj absolutno prednost namenijo težavam revnim in marginaliziranim skupinam ter si prizadevajo za končanje vojn po svetu. "Absolutno prednost je treba nameniti revnim, beguncem, trpečim, evakuiranim in izključenim, ne glede na njihovo narodnost, raso, vero in kulturo. Prav tako je treba zavrniti vse oborožene konflikte," je Merklovi kot gostiteljici vrha zapisal sveti oče.

Papež je udeležence vrha tudi pozval, naj se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo kot predstavniki dveh tretjin svetovnega prebivalstva in 80 odstotkov globalnega gospodarstva. "Države in ljudje, ki imajo na svetovnopolitičnem odru najmanj teže, so prav tisti, ki najbolj trpijo za usodnimi posledicami gospodarske krize, za katero so komajda ali pa sploh ne odgovorni," je še opozoril.

Trump in Putin na še enkrat daljšem pogovoru od predvidenega

Ob robu zasedanja skupine G20 sta se na prvem dvostranskem srečanju sešla predsednika ZDA in Rusije, Trump in Vladimir Putin. Pogovarjala sta se več kot dve uri, zaradi česar se je zakasnil tudi njun prihod na večerni del vrha v hamburški Elbphilharmonie.

"Z ameriškim predsednikom sva imela zelo dolg pogovor, ker sva morala obdelati veliko različnih tem, med drugim krizo v Ukrajini in Siriji, pa tudi nekaj bilateralnih težav. Zavzela sva se tudi za boj proti terorizmu in kibernetičnemu kriminalu," je po srečanju dejal Putin.

Do prvega srečanja med predsednikoma ZDA in Rusije je prišlo v obdobju, ko je Trumpov tabor pod drobnogledom oblasti in javnosti glede morebitnih povezav s Kremljem med volilno kampanjo, obenem pa so odnosi med državama po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim na najnižji ravni od hladne vojne.

Kot je sporočil ameriški državni sekretar Rex Tillerson, sta se predsednika dogovorila o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije, ki bo začela veljati v nedeljo, vanjo pa bo vključena tudi Jordanija. Tillerson je ob tem dejal, da gre za pomembno regijo v Siriji. "To je naš prvi uspeh," je še dejal in izrazil upanje, da bodo prekinitev spopadov kasneje razširili na druge predele Sirije.

Dogovor je potrdil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in napovedal, da bo prekinitev ognja začela veljati v nedeljo opoldne po lokalnem času v provincah Dara, Kunejtra in Svejda. Kot je ob tem po poročanju ruske televizije Sputnik še pojasnil Lavrov, so v jordanski prestolnici Aman danes ruski, ameriški in jordanski strokovnjaki dosegli dogovor o vzpostavitvi deeskalacijskega območja. Dodal je še, da bosta Rusija in ZDA jamčili, da bodo vse strani spoštovale prekinitev, za varnost okrog omenjenega območja pa bo ob koordinaciji z ZDA in Jordanijo skrbela ruska vojaška policija.

Glede prihodnosti sirskega predsednika Bašarja al Asada je ponovil stališče ZDA, da za Washington v politični prihodnosti Sirije ni mesta za družino Asad. Priznal je, da še ni sprejeta odločitev, kako naj bi potekala morebitna predaja oblasti in odstop Asada.

Kot je še dejal ameriški državni sekretar, je ruski predsednik danes v Hamburgu zanikal kakršnokoli vpletanje v ameriške predsedniške volitve lani. Trump je večkrat z njim načel to temo, je še dejal. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je današnje pogovore na to temo označil kot "zelo robustne in dolge".

Lavrov je ob tem pojasnil, da je Trump sprejel Putinovo zanikanje vpletenosti v ameriške predsedniške volitve, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Potrdil je, da sta se predsednika obeh držav osredotočila na konkretne zadeve, pogovori pa so potrdili, da ju vodijo nacionalni interesi. Kot je še dodal, sta se Putin in Trump tudi dogovorila o vzpostavitvi posebne rusko-ameriške delovne skupine, ki se bo ukvarjala z varnostjo na svetovnem spletu. Dogovorila sta se tudi o pospešitvi imenovanja novih veleposlanikov. Prav tako sta zunanjima ministroma obeh držav naložila, da poglobita dialog o vseh vprašanjih, vključno s Severno Korejo

Tillerson je glede pogovorov med obema predsednikoma še dejal, da so bili ti v znamenju pozitivne kemije. "Naj dve uri in 15 minut označim kot zelo konstruktivno srečanje, oba voditelja, bi rekel, da sta se zelo hitro povezala," je še dejal Tillerson. Dodal je, da je bila med obema "zelo očitna pozitivna kemija".

Putin in Trump sta govorila še enkrat dlje od predvidenega časa.
Putin in Trump sta govorila še enkrat dlje od predvidenega časa. FOTO: AP

Pozivi k svobodni trgovini

Na vrhu G20 je bilo sicer danes slišati pozive k svobodni svetovni trgovini. Države skupine Brics (Rusija, Brazilija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) so se tako zavzele za uravnoteženo in odrto svetovno gospodarstvu in proti protekcionizmu.

Kot je razvidno iz njihove skupne izjave, države Bricsa tudi pozivajo mednarodno skupnost k uresničitvi pariškega podnebnega sporazuma.

Kot pojasnjuje nemška agencija dpa, so ob prvem srečanju Putina in Trumpa v Hamburgu obelodanili v tajnosti dosežen dogovor. Pot zanj je bila tlakovana v minulih dneh. Med drugim naj bi se o prekinitvi ognja ruski predsednik po telefonu pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Po poročanju medijev naj bi pri prekinitvi ognja sodeloval tudi Izrael.

Putin je poudaril, da imajo omejitve v trgovini in na finančnem področju pogosto politično ozadje in so namenjene izključitvi tekmecev. Trump na drugi strani stavi na gospodarski nacionalizem in je tudi napovedal izstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. Kot je razvidno iz osnutka izjave, ki so ga pridobile nekatere tuje tiskovne agencije, se bodo svetovni voditelji na vrhu G20 ogradili od Trumpovega skeptičnega stališča do podnebnih sprememb.

V izjavi naj bi ostali voditelji skupine razvitih in hitro razvijajočih se držav poudarili, da pariškega podnebnega sporazuma ni mogoče preklicati, da imajo obveznosti do sporazuma in da sprejemajo na znanje odločitev Washingtona o izstopu iz sporazuma.

Pozivi k novim sankcijam proti Severni Koreji

Razpravo je zaznamovala tudi Severna Koreja. Po prvem severnokorejskem preizkusu medcelinske rakete ta teden so se predsedniki ZDA, Japonske in Južne Koreje, Trump, Shinzo Abe in Mun Jae-in, zavzeli za nove sankcije proti Severni Koreji in nedavni raketni preizkus ocenili kot "veliko poslabšanje razmer".

Skupina G20 združuje članice skupine G7 - Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Veliko Britanijo in ZDA - s Kitajsko, Indijo, Rusijo, Argentino, Avstralijo, Brazilijo, Indonezijo, Mehiko, Savdsko Arabijo, Južno Afriko, Južno Korejo, Turčijo in EU. Države predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine.

Preizkus krši več resolucij Varnostne sveta Združenih narodov in predstavlja naraščajočo grožnjo trem državam in drugim državam, so zapisali v skupni izjavi po srečanju. Zavzeli so se tudi za optimalni pritisk na Severno Korejo in poudarili, da ne bodo nikoli pristali na to, da bi Severna Koreja imela jedrsko orožje.

Severnokorejske sosede so tudi pozvali, naj si še naprej prizadevajo prepričati severnokorejski režim, da se odpove izzivanjem. Prav tako bi morali izposlovati, da se Pjongjang odpove svojemu raketnemu in jedrskemu programu.

Dve veliki sosedi, Kitajske in Rusije, v izjavi poimensko niso navedli. Je pa ruski predsednik Putin poudaril, da je glede severnokorejske krize pomembno ohraniti trezno glavo. Zavzel se je tudi za pragmatični pristop do Pjongjanga.

Mun je ob tem dejal, da bi Severna Koreja morala spoznati, da jedrsko orožje in rakete ne bodo nikoli garant njenega obstoja. Najboljša pot bi po njegovem bila, da se Pjongjang vrne za pogajalsko mizo. Ponovil je, da je severnokorejski jedrski program globalna grožnja.

Zaradi protestov prestavljen damski program

Vrh G20 spremljajo tudi nasilni protesti. Zaradi zaostrenih varnostnih razmer so organizatorji na drugo lokacijo prestavili t. i. damski program, v katerem sodelujejo partnerke in partnerji svetovnih voditeljev.

Program, ki ga gosti soprog nemške kanclerke Joachim Sauer, bi se moral začeti v centru za preučevanje podnebnih spremembe, a so organizatorji v zadnjem trenutku spremenili njegovo lokacijo in ga prestavili v Hotel Kempinski.

Soproge in soprogi svetovnih voditeljev so se tako danes odpeljali na izlet z ladjico, si ogledali zgodovinsko mestno hišo ter se udeležili koncerta v novi hamburški koncertni dvorani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (574)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marijan Ton?i? 1
08. 07. 2017 18.38
KAKŠNE PAMETNE KOMENTATORJE BEREMO SPODAJ, ISTOČASNO PA IMAMO MINIMALNO PLAČO ZA NE PREŽIVETI, DA NE GOVORIMO O POKOJNINI PA STROKOVNOSTI V ZDRAVSTVU, ŠOLSTVU IN ŠE MARSIKJE. ČUDNO, DA NAS NI V SKUPINI G20 ALI PA CELO V G7???
Nightyfly
08. 07. 2017 13.22
+0
fljfo 07.07.2017 21:15:27 -1 3 4 SDS ne more biti domoljubna stranka....Kako lahko o ljubezni do domovine nam predava nekdo, ki je romal v Jajce in prisegal Beogradu?!?!*************** to ste dobro napisal ,samo je besedna/pomenska past . Ni to problem ,da je kdo prisegel v Beogradu ,ker je bil takrat narod patriotski .... problem je v tem ,da je bil to komunist s figo v zepu , v bistvu deloval proti drzavi in se ob prvi priliki preoblekel v najbolj crne cunje -cape . Judezeve cape ,ki jih se sedaj nosi in smrdijo po olju ter masti s katerima se maze orozje .Je tako ?
Ana Sols
08. 07. 2017 12.16
+1
js putina ne podpiram, zame je kapitalist, desničar :) saj lepo sodelujeta s Trumpom. Oba politika sta skrajno neprimerna kanditada za svojo državo in skrajna v svojem delovanju, razmišljanju, obnašanju. Kvečjemu smešita svojo državo. Vse težave pa bi morali vsi reševati skupaj, ne pa da onadva odločata o spremembah v svetu.
Nightyfly
08. 07. 2017 13.23
+0
ana , Putin ,ali vam je vsec ali ne ,ima doma vsaj 80% podporo . Kdo jo ima na zahodu ?
Nightyfly
08. 07. 2017 13.25
+0
Zelel sem samo reci , da je to stvar Rusov in ne nas ,da sodimo kaj je njim vsec ali ne .Ko se bodo Rusi zaceli vtikati v slovenske zadeve tudi vam ne bo vsec .Je tako ?
Ana Sols
08. 07. 2017 15.22
+1
tiste Ruse ki jih jaz poznam, jim ni všeč :)
Kollerik
08. 07. 2017 17.28
Kollerik
08. 07. 2017 17.28
pa v francoske (denarna pomoč lepenki npr.)
Kollerik
08. 07. 2017 17.29
pa v nemške in nasploh v vseevropske (razbije EU je tako putinova, kot Trumpova mokra želja)
Kollerik
08. 07. 2017 17.30
in ja... iz te 80 % podpore so verjetno izvzeti vsi tisti novinarji, ki jih več ni....
sre?a3
08. 07. 2017 11.09
+2
Gospod Putin in gospod Trump sta globoko zatopljena v debato. Pa vpraša Putin Trumpa : Kaj bova naredila z S.Korejo...Trump mu pa odvrne : Ti vrzi bombo na njih, pa bo...Putin pa mu reče: To pa ne bo šlo, od njih imam koristi in še iz sporazuma me bodo vrgli ven....Trump jezno reče : Pa kaj potem, če te vržejo ven....Putin z sklonjeno glavo odgovori : Saj ne, da mi je mar za podnebje, ampak veze bom izgubil...pa ti vrzi bombo....Trump ogorčeno odvrne : To pa ne, bodo rekli, da se ZDA vtikajo v druge države....Po nekaj minutah tišine, se Trumpu zasvetijo oči in reče : Kaj pa če najini obveščevalni službi poskrbita, da si začneta groziti ISIS in S. Koreja....Putinu se razleze nasmešek na obrazu in reče : Bravo...tako se boš rešil obeh na en mah...Trump se zasmeje in reče : pa ne samo to...še begunsko krizo bom rešil s tem, ker se bodo begunci lahko vrnili domov....Putin pa mu zamišljen odgovori : Samo tam ne bo za živeti zaradi radioaktivnosti....Trump se razjezi in reče : s tem naj se pa protestniki ukvarjajo namesto da protestirajo in uničujejo !
resslovenka
08. 07. 2017 08.33
+3
Lol. Česa vsega ne beremo v postih...hahahaha. Tema srečanje Putin-Trump in glej ga zlomka, na lepem vtaknete vmes še Jankoviča. Sem se nasmejala do solz. Ma res ljubi slovenci, res ste mega. Pa še leve, desne vseh barv vtaknete vmes. A vam res ni jasno, da svetovne velesile krmarijo ta svet? Takih kot smo mi ne upoštevajo kaj dosti. Naše zdrahe jih ne zanimajo. Teritorialno je svet razdeljen. To je visoka politika. Če razumete ali ne. Kateri velesili smo bolj naklonjeni? Kdo ve?
komarec
08. 07. 2017 08.47
+1
Najbolj jasno je da je tu gor mega zabava.
nikhrast
08. 07. 2017 08.11
-6
Vsaj enkrat se strinjam s Trumpom ko mu je Putinu pođteno povedal da dela samo zgago po svetu, v Siriji, v Ukrajini, v vzhodni Evropi se ga vsi bojijo in ga sovražijo.
krtofl
08. 07. 2017 08.34
+6
ne vem zakaj lažeš....zgago dela usa ne rusija......
komarec
08. 07. 2017 08.55
+2
nikhrast, kdaj in kje si ti to slišal? Je bilo transparentno kako
redfox
07. 07. 2017 22.55
+6
Poglejte položaje rok pri rokovanju Putina in Donalda pa boste videli kdo je glavni. Roka spodaj pomeni podrejeni položaj.
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.56
+9
Neumnost. To je isto kot ko daš ženski prednost. Drugim je Trump pokazal nadvlado tako, sedaj je pa Trump vsemu svetu pokazal da Putina spoštuje. Vljudnost in spoštovanje niti slučajno nima veze s podrejenostjo. Močni ljudje sposobni, se med sabo spoštujejo., Ne glede na siceršnjo opredeljenost. Ne spoštujejo pa malih bleferjev.
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.58
-3
Putin si je s tem uvoženim američanom čevlje očistil.
komarec
08. 07. 2017 08.11
+2
Treba je le priznati, da ga je Trump parkrat prijel za roko kar je malček sluzasto, podobno je počel naš Borči. Se pa vidi rešpekt, tu si ni upal trompetar odrivati kot Črnogorca.
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.47
+5
Čudno, da danes svečkarji nič ne tolčejo po Putinu.
sid33
07. 07. 2017 22.51
+1
Putin je že večkrat rekel, da bo sodeloval samo z desnimi politiki, tak da je čudno zakaj se mu levaki še kar slinite...
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.51
+1
Ker mislijo da bodo lahko pobegnili k njemu ko pride na oblast v SLO poštena vlada. A Putin jih bo poslal direkt v Sibirijo v Gulage.
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.56
+3
Pahor in Cerar sta desna politika? Čudno, da potem po njiju pljuvate. Kaže, da ste ornk usekani, da kot t. i. desničarji oziroma sektaši pljuvate po desničarjih.
nikhrast
08. 07. 2017 08.13
+0
komarec
08. 07. 2017 08.15
+2
Mega100
08. 07. 2017 10.07
+0
Pahor in Cerar desna...haha....srebrni si spet na drogah.
Ana Sols
08. 07. 2017 12.13
+2
js putina ne podpiram, zame je kapitalist, desničar :) saj lepo sodelujeta s Trumpom. Oba politika sta skrajno neprimerna kanditada za svojo državo in skrajna v svojem delovanju, razmišljanju, obnašanju. Kvečjemu smešita svojo državo. Vse težave pa bi morali vsi reševati skupaj, ne pa da onadva odločata o spremembah v svetu.
Kollerik
08. 07. 2017 17.31
Nja bo Putin kar če, pelje zdraharstvo po EU, lih tako kot njegov velik prijatelj iz one strani luže.
Bruhalnica24
07. 07. 2017 22.44
+2
Haha, Rusi so porazili Ameriške plačance...
sid33
07. 07. 2017 22.46
-1
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.48
+2
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.09
+12
Putin bo tega ameriškega kekca lepo in elegantno prizemljil.
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.14
+0
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.21
+3
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.24
+4
Spomni si kaj si včeraj napisal ob članku o streljanju v Poreču in kaj jaz pa boš vedel kateri piše resnico. Med drugim sem že zadnje tri volitve za predsenika vlade pravilno napovedal v nasprotju tebe.
trumpet2018
07. 07. 2017 22.24
+1
kolikor sem videl posnetke, sta že velika kamerada, v eni uri sta pošlihtala Sirijo, cmerović bi pa rabil trimesečni razmislek, pa še potem ne bi napravil nič, zato pa tega bleferja hrvati peljejo žejnega preko vode.
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.25
+5
trumpet2018
07. 07. 2017 22.26
-3
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.40
-5
Rdečieksot je kot vrana ki kraka isto ne glede na to kaj se pametni med sabo pogovarjajo. Patološki lažnivec ki ima laž v genomu pali na južnem Balkanu, tu pa je to kot prdec zajca v vetru. Zato pa so mu še vse stranke za katere je navijal pogorele in izginile s scene.
sid33
07. 07. 2017 22.41
-3
Vidim, da je ostareli komun spet v akciji...
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.49
+3
Belčki ne se repenčit in pljuvati sebi v ksiht, ker ste brez tega preveč b utasti.
sid33
07. 07. 2017 22.58
+0
To je res, poznam par takih ostarelih komunov, vsi so kroniki, ali zdravljeni alkoholiki in čist vsi so totalni težaki, tak, da si kar predstavljam kako zgleda ta naš stari komun...
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.59
+2
Kaj je to komun? Spet ne razumem jezika od tam daleč dol pod južno srbsko mejo.
komarec
08. 07. 2017 09.00
+2
komarec
08. 07. 2017 09.02
+2
Gajica pa še to, če imaš ti probleme z materjo ne kaži s prstom na druge v prepričanju, da so enaki.
Ana Sols
08. 07. 2017 12.18
+3
trumpet, lepo prosim kako lahko Cerar reši težave v Siriji? Mogoče tebe pošlje tja?
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 21.34
+0
Psi lajajo (in hvalijo jankovića), karavana gre naprej. Ko boste vi pometli pred svojim pragom najprej (recimo z jankovićem), se oglasite še za ostale.
krtofl
07. 07. 2017 21.54
+3
pa kje si zdaj jankoviča privleku...GOVORA JE O SREČANJU PUTIN trump
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 21.56
+5
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.02
+2
Prilepi post kjer kdo hvali Jankoviča stonickni. Mislim na Jankoviča kot osebnost ne župana. Predvidevam, da si s tem Jankovičem ljudi dregnil češ poglejte jih kako podpirajo dejanja Jankoviča kar pa ni res.
trumpet2018
07. 07. 2017 22.05
+3
vse je povezano , tisti ki zagovarjate Jankoviča, v večini pljuvate po Trumpu. primer sta možganska trusta korintos in medo :) Zokija so že pospravili v arhiv, to je nekaj kar se ni nikoli zgodilo, kot bi rekli hrvati
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.06
+2
Mimogrede Jankovič ni predstavnik Slovenske državne oblasti ampak občinske in naj oni rešujejo z njim. Torej ne lajaj vedno v polno luno. Pa še ena posebnost. Zaradi Jankoviča ni nihče norel s svečami v rokah po ulicah kot svečkarji zato drugih ne primerjajte s sabo.
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.12
-2
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.12
+2
@rdečieksot: Janković nam je nastavil Bratuškovo in sedaj uničuje Ljubljano. Istočasno pa poziva k rdeči revoluciji v kateri bi dosedanja mafija dobila neomejena pooblastila.
trumpet2018
07. 07. 2017 22.15
-1
srebrni, obćine spadajo med državne organe, se pravi to so podaljšane lovke državne mafije, če malo poenostavim. malo si prebrskaj ustavo. to ni balinarsko društvo zgornji duplek
krtofl
07. 07. 2017 22.26
+2
žaba...v mlaki je mutna voda zato ne vem če vidita kaj piše na mokrem papirju...
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.27
+1
Ne mlati prazno slamo kot vedno ampak prilepi dokaz svoje trditve za kar sem te prosil stem, da nekoga obtožuješ in to pisce komentarjev na tej strani kar ti ne bo težko dokazati.
krtofl
07. 07. 2017 22.27
+4
gajica...Alenka je odlični opravla delo...odgnala trojko in zaprla janeza janšo...
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.29
+3
krtofel- izdajalci naše domovine so jezni na njo, ker jim je prekrižala načrte za predajo naše države tujcem kar so hoteli, ko so želeli trojko pri nas.
krtofl
07. 07. 2017 22.36
+4
vem vem...in sedaj je na vrsti plan dva...luka in krka...ampak tu si bodo zobe polomli...
BildiTheEmperor
07. 07. 2017 22.44
-2
srebrnibreg
07. 07. 2017 22.45
-1
Ne dva priseljenca o njuni domovini ampak o domovini svojega zgagarskega idola. Kar nazaj dol se lahko vrneta, ker vama očitno pri nas ni všeč.
Ana Sols
08. 07. 2017 12.20
+2
Tema o Jankoviću? Jaz v celem članku nisem prebrala nič o njem. Mogoče pa se motim?
LuckyBastardo
07. 07. 2017 21.25
+5
Bo erdogan ostal brez besed, igra ključni faktor v vojni z Asadom. Kar naenkrat je nehal izsiljevati, zakaj?
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.24
kok že praujo : )) demokracija je k 2 wolka pa puran glasujejo kaj bo za božično wečerjo : ))) swoboda oz. liberty je pa k 2 wolka pa oborožen puran z brzostrelko glasujejo kaj bo za wečerjo :_ )))
Brakedirt
07. 07. 2017 21.25
+2
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.27
Brakedirt
07. 07. 2017 21.28
+1
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.34
+3
to je bolj prispodoba o demokraciji pa swobodi : ))) janšisti so bolj za diktaturo k stalin pa fidel castro itd: )))
Aven
07. 07. 2017 21.18
+7
Iz matematičnega stališča je demokracija - preprosto VEČINA. Večina v Siriji želi Assada na oblasti. Torej - če želimo podpreti demokracijo - moramo podpreti poštene volitve in če na teh volitvah zmaga Assad - bo torej Assad predstavnik Sircev. Će pa podpiramo manjšino -> lahko vodi v podpiramo terorizem ali podpiramo diktaturo manjšine nad večino. Kadar koli podpiramo manjšino - se sčasoma obrne v nasilje.
sid33
07. 07. 2017 22.48
-3
Kako pa veš, da večina asada podpira, a si na 24.k prebral...
Ana Sols
08. 07. 2017 12.22
+2
sid33, ti nam povej, ki si o vsej stvari bolj obveščen? Če meniš da novice na 24 ur niso relevantne, potem jih ne beri.
saturnsky23 saturnsky23
07. 07. 2017 21.08
-3
CyberWorm. zdej ko pride desna opcija, bodo pobirali podarjena državljanstva kot orehe.korintosu 23set pa zaplenijo v 24setih.Nič ne bo kapnilo več od izbrisa.
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.10
+1
nwm spet kje widiš desno opcijo : )) wrjetn maš priwide : ))) sds je še najbolj podobna komunistični partiji : )))
kameltrajbar
07. 07. 2017 21.13
+1
Brakedirt
07. 07. 2017 21.13
+2
sveckar,z 12% ne boste prisli nikamor,cas je da se zbudite.
fljfo
07. 07. 2017 21.15
+0
SDS ne more biti domoljubna stranka....Kako lahko o ljubezni do domovine nam predava nekdo, ki je romal v Jajce in prisegal Beogradu?!?!
fljfo
07. 07. 2017 21.16
+4
Žal imamo Jugokomuniste tako na levi kot na "kao" desni strani....
Brakedirt
07. 07. 2017 21.19
+2
tale kao je zelo primeren.sicer je pa cas da pride na sceno v slo tudi prava desnica,ne pa neki izdajalci
fljfo
07. 07. 2017 21.20
+1
Sami izdajalci na vseh skrajnostih....lakaji Beograda in Berlina
krtofl
07. 07. 2017 21.56
+1
Kollerik
08. 07. 2017 17.24
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.03
+6
sam to more bit res kriza pr janšistih pa z shizofreno paranojo : ))) greš w mesto pa te na wsakmu wogalu opazujejo komunisti : ))) greš na per pa je kelnar udbaš : )) greš na wc doma pa je kučan w školjki pol greš w hosto pa te začnejo preganjat partizančki pa marsh hahah
kameltrajbar
07. 07. 2017 21.09
+7
..pol mu pa še žena reče da ma "rdečo"..............)))))))))))
Brakedirt
07. 07. 2017 21.10
+4
to nakladajo samo zato da bi prisli na oblast. ko jih pa vprasas zakaj niso stvari porihtali med njihovo diktaturo so pa tiho al pa obrnejo temo.
CyberWorm90
07. 07. 2017 21.11
+2
komir10
07. 07. 2017 21.57
Al83
07. 07. 2017 20.53
+14
LOL, Putin se je ves čas smejal, ta dva bosta še kolega. Dobro, da niso izvolil hilari, ker bi mel že 3 svetovno
NiVzdevka76
07. 07. 2017 20.56
NiVzdevka76
07. 07. 2017 20.35
+2
Najbrž so se častili med sabo.... Kwa mam jest s tem?
BigBoss
07. 07. 2017 20.30
+10
Kaj pa najpomembnejša tema migracije??? Se nič ne pogovarjajo? Kako jih bodo ustavili??
BigBoss
07. 07. 2017 20.31
+2
Prej pri poročilih so rekli, da v italiji blizu meje z Slovenije živijo salafisti ampaqk jih imajo kao naši pod kontrolo je rekel Šefic.
Uporabnik113189
07. 07. 2017 20.29
+2
Ne vem kako ostali, sam pa menim, da gredo dogodki svojo pot, tako kot pri poplavah. vsi se trudijo z vrečami, ampak voda kljub vsemu priteče povsod, dokler se gladina ne izravna. Pričakujem vsako leto ostrejše proteste, vsako leto hujšo krizo..Hkrati pa bo razvoj imperializma zahteva do G20 dva bistvena sklepa. Prvi, da zagotovi veljavo mednarodnega prava in mednarodnih sodišč, kar bo zagotovilo, da bodo multinacionalke uspešno premagovale ovire, ki jih sedaj postavljajo posamezne države. In drugi sklep bo, da se mora mednarodna trgovina širiti, da se protekcionizem posameznih trgov ne sme izvajati.. Ko bo prišlo do tako hudega izkoriščanja, da množice tega ne bodo več zmogle, bo nastal spopad. To bo trajalo več let..
DonDonDan
07. 07. 2017 20.42
+0
Kje si ti ostal s svojo logiko, tam nekje v 70 letih prejš.stoletja ! Zdej so problemi čist drugi! Nared' si update !
HorstWiesel
07. 07. 2017 20.45
+0
curabuc, jaz mislim da ima klasik prav. Kje drugje so po tvoje problemi?
Uporabnik113189
07. 07. 2017 20.50
+3
Mednarodne korporacije potrebujejo samo to, odprte trge in ustrezno pravno podlago, s katero lahko povozijo vlade držav, upor državljanov..Sčasoma bodo ti "razviti" potrebovali tudi neko administrativno telo, podobno kot EU komisjo, da bo s korenčkom in palico uvajalo standarde. Ko bodo množice obubožanih vse to spoznale, bo šele čas za spremembe..
Frane Šajn
07. 07. 2017 21.24
+2
cura buc bo pa ja vedel saj mu še vedno šumi v glavi in poka za ušesi ko zazeha.