Tujina

Na vrhu Al Kaide Egipčan, a ne Zavahiri

Islamabad, 18. 05. 2011 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Al Kaida naj bi za svojega začasnega vodjo po smrti Osame bin Ladna izbrala malo znanega Egipčana Saifa al Adela. Prevladuje mnenje, da bo dolgoročno vodenje te teroristične organizacije prevzel Ajman al Zavahiri, prav tako Egipčan.

Saif al Adel je na FBI -jevi lestvici med 13 najbolj iskanimi zaradi sodelovanja v bombnih napadih na ameriške ambasade v Keniji in Tanzaniji leta 1998, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi.
Saif al Adel je na FBI -jevi lestvici med 13 najbolj iskanimi zaradi sodelovanja v bombnih napadih na ameriške ambasade v Keniji in Tanzaniji leta 1998, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi. FOTO: Reuters
Saif al Adel, ki se bliža petdesetemu letu, je izkušen skrajnež, ki je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja blizu bin Ladnu. Po padcu talibanov leta 2001 je iz Afganistana pobegnil v Iran, kjer je bil zaprt do preteklega leta, ko naj bi se po poročanju nekdanjega libijskega skrajneža Nomana Benotmana, na katerega se sklicuje več tujih medijev, vrnil v Pakistan.

Po poročanju pakistanskega časnika The News so pripadniki Al Kaide Saifa al Adela za ''začasnega voditelja'' izbrali na ''neznani lokaciji''. Časnik poroča tudi, da ni nobeden od sinov Osame bin Ladna ''pokazal pripravljenosti'' za zasedbo njegovega mesta v organizaciji.

Britanski Guardian pa dejstvo, da za vodjo, četudi začasnega, ni bil izbran Egipčan Ajman al Zavahiri, komentira kot dokaz za prvi razkol v vrstah Al Kaide. Vplivni skrajneži iz Jemna in Iraka so že izrazili podporo 59-letnemu al Zavahiriju, ki utegne zavračati vodilno vlogo svojega rojaka, tudi če bo ta samo začasna.

Saifa al Adela s pravim imenom Mohamed Ibrahim Makavi je ameriški policiji FBI med drugimi izdal eden od vpletenih v napade na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998 Mohamed Odeh. Al Adel naj bi njemu in drugim ukazoval že leta 1993, naj gredo v Somalijo pobijat Američane, ki so tam delovali v okviru operacije ZN.

Abu Bakr al Bagdadi, vodja z Al Kaido povezane organizacije Islamska država Irak, je namreč pretekli teden na internetu objavil naslednje sporočilo: ''Svojim bratom v Al Kaidi, ki jo vodi Ajman al Zavahiri, sporočam, naj z božjim blagoslovom nadaljujejo s svojim delom; veseli, da imajo zveste brate v Islamski državi Irak, ki z vami stopajo po poti pravičnosti,'' je sporočil al Bagdadi, ki naj bi ga na njegovo mesto imenoval prav al Zavahiri.

Tudi višji jemenski klerik Rašad Mohamed Said Ismail, povezan z Al Kaido na Arabskem polotoku, naj bi po poročanju jemenska častnika Yemen Times dejal, da je ''al Zavahiri najboljši kandidat. Je prava oseba za prevzem vodstva. Z njegovim imenovanjem bi se strinjale vse podružnice, saj uživa zaupanje vseh džihadističnih skupin''.

Noman Benotman je nekdanji islamski skrajnež, povezan z Al Kaido, ki se je spreobrnil in naj bi danes delal kot analitik za britansko fundacijo Quilliam, ki analizira pojav terorizma. Benotman naj bi se že dolga let ukvarjal z analiziranjem in spremljanjem islamskih teroristov.

Al Kaido so vedno pretresale delitve na frakcije. Po poročanju Guardiana obstajajo dokazi o žolčnih prepirih med Libijci, Egipčani in drugimi regionalnimi elementi v preteklih letih. Prav tako obstajajo načelne razlike glede strategije in taktike.

''Nekatere vodilne figure znotraj Al Kaide so premehke, druge preveč ekstremne. Nekateri si želijo večji poudarek na Egiptu, drugi na državah, kot je Jemen,'' je dejal Benotman, nekdanji libijski skrajnež, ki živi v Londonu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
19. 05. 2011 11.46
Stari-Novi vodja Al-Kaede so sta vedno ZDA in Izrael, da jim služijo kot izgovor za njihovo kolonialistično politiko.
Adiiiii
18. 05. 2011 11.44
Ma kakšna Al Kaida?! Če mislite, da ima ta organizacija rep in glavo, kjer se točno ve kdo je vodja kdo mora kaj delat, kdo lahko daje uradne izjave, potem nimate pojma, danes je Al Kaida lahko že vsak, ki se ima za Al Kaido, ker je vse skupaj prazno nakladanje. Al Kaida je danes zgolj še sinonim za jezne, s superiornostjo zahoda zakompleksane muslimane nič druga!
pikpok01
18. 05. 2011 11.41
Sladoled nej gre prodajat...
byteME
18. 05. 2011 11.02
ko bo arabski svet osvojen bo tako zvana "AL KAIDA" vbistvu izvirala iz severne Koreje ane.... bbeeee beeee beeee
Alexxsaso@yahoo.ca
18. 05. 2011 09.35
Novi (stari) vodja Al kaide je se vedno Leon Panetta...
_i_love_you_
18. 05. 2011 08.26
čudno da niso stanovnika al pa kučana vzeli za šefa....onadva sta najbolj proti ameriškemu imperializmu.... sicer pa čuvejte se!!! al kajda novači nove člane tudi pri nas....in zdej ko ni več udbe je odkrivanje alkaidovcev oteženo v sloveniji!