Tujina

'Basta! Berlusconi, pojdi domov!'

Rim, 05. 11. 2011 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanska sindikalistka: "Italija je pristala pod skrbništvom Mednarodnega denarnega sklada. To je ponižanje, ki si ga ne zasluži. Berlusconi mora odstopiti, da bo lahko Italija znova pridobila avtonomno vlado."

Protesti proti Berlusconiju
Protesti proti Berlusconiju FOTO: Reuters
Protestnikom sta se pridružila tudi socialistični izzivalec Nicolasa Sarkozyja na predsedniških volitvah v Franciji prihodnje leto Francois Holland in predsednik nemških socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel.

Na množično zborovanje proti vladi italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ki so ga danes v Rimu pripravili opozicijski demokrati (PD), se je zgrnilo več deset tisoč ljudi. Nosijo italijanske zastave in plakate z napisi Basta! (Dovolj) ter vzklikajo: "Berlusconi, pojdi domov!"

Zborovanje z naslovom Praznik demokracije, ki so ga v živo prenašali po televiziji, je odprl vodja italijanske opozicije Pierluigi Bersani. V govoru je zahteval takojšen odstop Berlusconija, kar naj bi bil pogoj za izhod Italije iz krize, v kateri se je znašla.

Desnosredinska vlada se je po besedah vodje največjega italijanskega sindikalnega združenja CGIL Susanne Camusso doslej pokazala kot popolnoma nesposobno za spopad z dolžniško krizo. "Italija je pristala pod skrbništvom Mednarodnega denarnega sklada. To je ponižanje, ki si ga ne zasluži. Berlusconi mora odstopiti, da bo lahko Italija ponovno pridobila avtonomno vlado," je dejala.

V Rimu strogi varnostni ukrepi

Protestniki na ulicah Rima.
Protestniki na ulicah Rima. FOTO: Reuters

Protestnike iz vse Italije je v prestolnico pripeljalo štirinajst posebnih vlakov, dve ladji in več kot 700 avtobusov. Zborovanje spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj je pri protestih proti nasilju finančnega kapitalizma in varčevalni politiki Berlusconijeve vlade pred tremi tedni prišlo do nasilnih izgredov.

Kmalu glasovanje o zaupnici

Italijanski vladi se sicer kmalu obeta glasovanje o zaupnici, ki jo bo Berlusconi vezal na glasovanje o novem paketu protikriznih ukrepih. Paket, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo italijanski senat začel obravnavati v ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh.

Izid glasovanja o zaupnici bo najverjetneje znova izjemno tesen, saj je vladna večina vse tanjša. Če zaupnica ne bo izglasovana, bodo v Italiji najverjetneje predčasne volitve, saj koalicijski stranki zavračata možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti.

Berlusconi je sicer danes vnovič zavrnil možnost odstopa. "Žal mi je, da bom razočaral tiste, ki se jim kolca po prvi republiki, ko so vlade trajale povprečno po 11 mesecev, a odgovornost do volivcev in države meni in vladi nalaga, da nadaljujemo boj v teh trenutkih krize," je dejal.

'Siti smo tega, da smo svetu v posmeh'

Evropski partnerji so Berlusconiju že obrnili hrbet, sedaj pa je proti njemu vstala tudi njegova tradicionalna volilna baza: italijanski gospodarstveniki in svobodni podjetniki.

Luca di Montezemolo
Luca di Montezemolo FOTO: Reuters

Diego Della Valle, predsedujoči tovarni svetovno znanih usnjenih modnih izdelkov Tod's je po poročanju nemškega Spiegla v italijanskem časopisju objavil serijo oglasov, ki se začenjajo s ''Politiki, čas vam je potekel''. Predsednik Ferrarija Luca Cordero di Montezemolo je v javnem pismu v La Republicci zahteval novo oblast, ki bo vladala ''v dobro javnosti''. Po njegovem prepričanju so na kocki prihranki italijanskih varčevalcev, povezanost italijanske družbe in članstvo države v evroobmočju.

Vlada se še zmerom ''ne zaveda, da nas le korak loči od prepada'', se že več tednov jezi Emma Marcegaglia, predsednica italijanske industrijske zbornice. Znamka Made in Italy ima zaradi Berlusconijevih škandalov vedno manjši ugled, pravi Marcegaglia. ''Zadosti nam je tega, da smo svetu v posmeh,'' pravi ženska, ki predseduje vplivnemu združenju italijanskih industrialcev.

Večina Italijanov je do vratu sita svojih politikov, pa ne le tistih iz vladnih vrst, zaradi česar bi imela na volitvah dobre možnosti za zmago strokovna ali pa iz vseh strank sestavljena vlada, poroča Spiegel. Večina si želi konec političnih igric, ki naj jih zamenja učinkovit boj s krizo.

Bo Berlusconija zamenjal Montezemolo?

Med pripadniki srednjega razreda in v taboru gospodarstvenikov in samostojnih podjetnikov veliko podporo uživa Luca Montezemolo. Vrhunski menedžer je pred leti prevzel vodenje uglednega, a tedaj praktično že insolventnega Ferrarija, ki ga je rešil pred propadom.

Da bi si 64-letni plemič po zgodbi o uspehu v Ferrariju upal spoprijeti tudi z vodenjem države, je jasno iz že omenjenega pisma v Republicci, v katerem Montezemola navaja konkretne in premišljene varčevalne ukrepe ter ukrepe za oživitev gospodarske konjukture. A Montezemolo doslej še ni izjavil, da bi ga mikala Berlusconijeva služba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BigLebowski
06. 11. 2011 13.27
Tole zeleno mamiko bi pa takoj bunga - bunga...
POVOJ
06. 11. 2011 11.44
Točno tako bo, če bomo imeli za premierja izvolili Jankoviča.
Tonček Balonček
06. 11. 2011 08.02
Preden odide, naj še podpre Janeza Janšo in SDS!
hotchilipoper
06. 11. 2011 07.09
north.korea To je pa naša demokracija in svoboda govora žal smo za to volili,in zgleda bom spet smo pač ovce
mimoidoci
05. 11. 2011 22.18
To kar je naredil Gadafiju v prihodnje caka tudi njega. Predvidevam, da se tega ni zavedal ko je ukazal napad na Libijo. In prav je tako. Za vsakega raste palica.
Martian
05. 11. 2011 19.19
če gledam našga Zokija...mam deja vu v katerem se pojavlja Silvio.... ko je Silvio šel v politiko se je hvalil s tem da je od vseh najboljši gospodarstvenik,da ima svoj denar tko da ga ne bo mogoče podkupiti....in svojo stranko je populitistično poimenoval Naprej Italija.....tko da bo šla Italija naprej..postala najmočnejša oz. najboljša država na svetu... hočte silvota?volte Zokija!
chadmaster1
05. 11. 2011 19.08
demokracija je iluzija da imamo ljudje občutek izbire čeprav se odločitve sprejemajo drugje Ni važno ali je stranka leva ali desna. Tako kot ni važno ali je krogla zlata ali srebrna vsaka te ubije. Moramo se zamenjati tistega ki sprejema odločitve za pištolo nega je treba zamenjat ( korporacije.....)
Sputnik
05. 11. 2011 18.53
novinar a misliš da si car?? naslov vsebuje italijansko besedo če nisi opazil. če pa jaz nekaj v italijanščini napišem se zbriše cel komentar. svoboda govora pa to... na tem forumu ne velja to tukaj
che89
05. 11. 2011 18.34
Pri nas še traja predvolilna evforija, za kakšno leto pa spet krčenje pravic v zdravstvu, delu, pokojninska reforma nam ne uide..., da se bomo lažje kreditirali... čez 2 leti pa bomo tudi mi na ulicah ali v blatu.
chadmaster1
05. 11. 2011 18.31
kje so pa slike od Ameriških protestnikov???
vetrolov
05. 11. 2011 18.22
pa ne bo več bunga-bunge ? tudi pri nas je, samo v drugi obliki !
tepee
05. 11. 2011 15.35
NAJ GREDO RAJE NA NJIVE-POLJA DELAT,DA SE PREŽIVIJO.
kim llsung
05. 11. 2011 15.33
ZAKAJ CENZURA
kim llsung
05. 11. 2011 15.31
jimi1 take zakone je vecnimo jansa sprejel tajkuni in podobni njim jankovic jih samo izkorisca
Jimi1
05. 11. 2011 11.30
Berlusconi je dejansko prihajajoča pojava Zorana v najvišji državni politiki.... Oropal je državo in naredil pravni sistem pred katerim je postal nedotakljiv..... Slika predhodnika Bennita....
korintos1
05. 11. 2011 10.13
Djoser Okrog poldesetih.
Djoser
05. 11. 2011 10.02
Kdaj de bodo zbudili Slovenci?