Tujina

Na tisoče Turkov pričakalo ladjo, ki so jo napadli Izraelci

Carigrad, 26. 12. 2010 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pristanišču v Carigradu se je zbralo na tisoče ljudi, ki so pozdravili vrnitev ladje, s katero so skušali maja na območje Gaze prepeljati človekoljubno pomoč, kar je Izrael preprečil, v incidentu pa je umrlo devet ljudi.

Ladja Mavi Marmara v carigrajskem pristanišču
Ladja Mavi Marmara v carigrajskem pristanišču FOTO: Reuters

Danes je v carigrajsko pristanišče priplula ladja Mavi Marmara, s katero so človekoljubni delavci skušali konec maja Palestincem v Gazi dostaviti pomoč, a so jim izraelski komandosi to preprečili. Pričakalo jo je na tisoče ljudi, ki so mahali s palestinskimi in turškimi zastavami, zraven pa vzklikali: "Bog je velik." Nekateri aktivisti so ladjo čakali kar na čolnih.

31. maja je incident, ki ga je izzvala akcija izraelskih vojakov, ki so se vkrcali na ladjo s pomočjo, terjala devet žrtev med aktivisti na ladji, ranjenih pa je bilo tudi več izraelskih vojakov. Dogodek je močno odmeval po vsem svetu, saj Izrael ni dovolil, da bi človekoljubna pomoč priplula do sicer s strani Izraela blokiranega območja Gaze. Močno so se tudi zaostrili odnosi med Izraelom in Turčijo. Slednja je zahtevala opravičilo in odškodnine za svojce ubitih aktivistov.

V pričakovanju ladje Mavi Marmara
V pričakovanju ladje Mavi Marmara FOTO: Reuters

Akcija zanetila diplomatski spor med Turčijo in Izraelom

V soboto je turški zunanji minister Ahmet Davutoglu zopet zahteval izraelsko opravičilo za incident. "Turški državljani so umrli v mednarodnih vodah, tega dejstva ni mogoče prikriti. Naše prijateljstvo z Izraelom se bo nadaljevalo, če se bodo opravičili," je menil. A Izrael trdi, da so bili izraelski komandosi napadeni in so reagirali le zaradi samoobrambe.

Danes se je odzval tudi izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman, ki je dejal, da je zahteva po opravičilu zelo predrzna. "Če kaj, potem mi čakamo na opravičilo turške vlade, in ne obratno," je bil oster zunanji minister, sicer ultranacionalist, rojen v današnji Moldaviji.

Turčija je sicer edina muslimanska država, ki je imela prijateljske odnose z Izraelom. A turški premier Tayyip Erdogan je kasneje od Izraela zahteval, da odpravi blokado območja Gaze, ki jo je uvedel po zmagi palestinskega gibanja Hamas na volitvah leta 2007.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
27. 12. 2010 13.51
@ covjek: Na tvojo nesreco in naso sreco se to kar si napisal ne bo nikoli zgodilo. Ce se ne ves, ima Izrael eno izmed najbolje streniranih vojsk in top opremo, da ne omenjam jedrskih konic ki jih imajo. Tako da pozabi ideje o unicenju Izraela.
Ca6e
27. 12. 2010 10.50
Palestina je umetna tvorba, ki zaseda Izrael in njegovi teritorij že od leta 135. n.š. Porušili so najbolj sveto židovsko mesto in postavili mošejo, tako kot to sedaj hočejo storiti na mestu kjer je stal ponos ameike! Še ne dolgo nazaj so vsi arabci molili v smeri jeruzalema oz. njihovega drugega najbolj svetega mesta! Če je kdo kriv za situacijo na BV je to izrecno Islam ki odprto širi sovražnost do Židov že vse od svojega nastanka od okoli leta 500 dalje! Pa prosim vse vsevedeže povejte mi vsaj eno vojno poleg dveh Zalivskih vojn ki so jo začeli američani! Nobene niso začeli, razen teh dveh zailivskih vojn, za kar so pa Iračani krivi sami, v prvi so napali kuwait in si na silo hotli prilastit naftna polja, tako kot so to delali po Iranu, in S.arabiji, kar je slednja potem prosila Ameriko naj napade Irak, tako da to so bile samo želje sosede, ker ki ni mogla več gledati Iraq kako krade sosedom, pri tem se pa je huseiček hihitou. Tudi 2 zalivska vojna je vpravičena, ker Kemični ali nima zastojn takega nika, 100000 kurdov pa tudi ni odšlo ponoči na romanje iz katerega se nikoli niso vrnili! Dejstvo je in tudi dokazi priloženi s strani Jugoslovanske armade, o prodaji kemično-biološkega orožja ki se je izdeloval v srbiji v tovarni "prva Iskra" in pošiljal Iraku, ki je bil največji kupec jugoslovanskega orožja!
OrangeRocket
27. 12. 2010 05.22
zigoollo
27. 12. 2010 01.02
prebral sme si zadnje komentarje in moja sklepna misel za konec... vidim izjemno sovražnost proti izraelu in ameriki... Dejstvo je pa da je Amerika rešla nas pred hitlerju saj če se američani ne bi umešali nas ne bi več bilo... Židi so pa že znani kot izjemno inteligentni ljudje Hitler jih je ravno zato toliko pobiu ker so že deloma ves denar v takratni Nemčiji imeli v rokah... Da pa imaš toliko denarja v rokah pa ne moreš bit butast pa če je to legalno al pa nelegalno... Tako tista sovražnost pa da so začeli drugo pa še tretjo svetovno vojno bojo to je larifari... pa humanitarna pomoč palestini ja valda... pa Američani so si porušli najlepša stolpa na svetu da so lahko šli v vojno zaradi nafte jih je pa vojna stala toliko da bojo težko kdaj z nafto poravnali vso zgubo... Pač ljudje verjamejo tist kar hočejo antiameričani bojo vse obrnali tk da je amerika najslabša čist pri vsakem konfliktu pri vsaki stvari žalostno je to noben pa ne vidi kok je dobrih stvari katere so podprli pa nardili, zaradi katerih smo danes še tu pa živimo v eni najbol varnih držav na svetu... Lahko noč ljudje pa brez zamere
_Muc_Mjaw
27. 12. 2010 00.51
izrael je majhna napredna moderna žilava država ...tm jih a tko noben ne mara ker so židje in ne musliči ...tk da svaka jim cast da se upirajo in ohranjajo svojo kulturo :) ...kar se tiče palestine Hamas ni samo politična stranka ... if u know what i mean :)
Synchro
27. 12. 2010 00.29
Rjuharji bi še tisto imeli, kar nikoli ni bilo njihovo. Ko bodo rjuharji izkopali kakršnokoli starodavno izkopanino, na kateri ne bo židovskih simbolov in pisave, potem jim dam prav da se borijo za nekaj kar pravijo da je njihovo. Dokler pa tega dokaza nimajo, pa nimajo palestinci kaj iskat na Izraelskem ozemlju.
JezekTekaTeka07
27. 12. 2010 00.17
GOD BLESS USA & IZRAEL !!!
judoka
26. 12. 2010 23.55
@zigoollo "Pa ZDA ni Izrael niso do sedaj nobenemu škodovali razen tem skrajnežam v skrajno muslimanskih državah" Fant preberi si kaksno knjigo preden komentiras politiko. Svet ni crno bel in americani niso "good guys", razen ce verjames Chuck Norisu. USA ima za sabo bogato zgodovino nepotrebnih vojn pod krinko boja za demokracijo in hkrati ne zmore poskrbet za lastne prebivalce. Zelo enostavna logika n cloveku narekuje, da je nekaj narobe ce obicajnim ljudem drzava XY (Izrael) odreka osnovne dobrine, ki jih ti ljudje rabijo za prezivetje. Kdor tega ne razume je pac nezmozen ene same lastne misli.
DuskoDugousko
26. 12. 2010 23.50
Živela svobodna PALESTINA in svobodni PALESTINCI. Izrael bo moral deliti zemljo s Palestinci pa naj jim bo to prav ali ne... Samo tako bo možen mir na tem ozemlju...
badchelsea
26. 12. 2010 23.43
dober terrorist je mrtev terrorist. ŽIVEL IZRAEL!
DuskoDugousko
26. 12. 2010 23.42
zigoollo Izrael škoduje svetu s tihim terorizmom pod zastavo holokavsta za katere jim ni bil kriv musliman pa so prav muslimane okupiral... In svet se še sprašuje zakaj so muslimani jezni? Upravičeno ali ne? Kaj misliš? Izrael je začel vojno proti muslimanom na sveti zemlji in tega nihče ne omenja in veš zakaj? Ker se to ni dogajalo oziroma se ne dogaja v slovenskem dvorišču oziroma v Washingtonu ali kakorkoli že... Je pa tudi res, da ima svet več koristi od Izraela, kakor od revnih puščavskih muslimanov kakor jih nazivajo nekateri KSENOFOBI tle gor na 24ur...
zigoollo
26. 12. 2010 23.29
REALMADRID1 so tudi druge teroristične organizacije vendar daleč na prvme mestu največ glede na žrtve je ALKAIDA... Pa ZDA ni Izrael niso do sedaj nobenemu škodovali razen tem skrajnežam v skrajno muslimanskih državah... Pa poglejte še nekaj tisti ljudje kateri živijo v afganistanu in iraku so zelo veseli prihoda američanov saj se ve kaj se je dogajalo pred tem v iraku da ne govorim o husseinu, v afganistanu so pa talibani delali kar so hoteli posiljevali žene kradli pridelke in denar od pridnih domačinov... To so dejstva in jih ne moremo prikrit tudi če ne vem kako sovražiš američane tega ne moremo zanikat...
DuskoDugousko
26. 12. 2010 23.24
zigoollo Moral se boš sprijazniti z dejstvom, da na svetu ne obstajajo samo nemuslimani...Glede terorizma pa ne izgubljaj besed, ker ne poveš celote...Nikar ne pozabi omeniti ETE, IRE, in podobnih terorističnih organizacij, ki NISO MUSLIMANI in zato tudi ne gredo nikomur v nos, pa so pravtako TERORIZIRALI po Evropi... Žal je svet postal suženj Izraela in da o ZDA ne govorim in ko bodo vsi to spoznali, bo žal prepozno, oziroma je že prepozno...
Jakob Muhi?
26. 12. 2010 23.19
Humanitarna pomoč? Yea right... Me potem zanima kako to da so na ladji našli škatle z orožjem.
zigoollo
26. 12. 2010 23.13
LEDENi prav nick maš res si ledeni... Prvo ko prvo niso bile samo človekoljubna pomoč ampak je bilo zraven veliko razstreliva in orožja drugo kot drugo je Izrael pred tem opozoril da je čez tisto ozemlje prepovedano prečkati izrael... Tako da ne pišite neki ker ne živite v Izraelu in ne vete kakšne so tam razmere... Izrael in ZDA so glavne države v boju proti muslimanskim skrajnežam katerih se moramo najbol bati... In na srečo poskušajo uničiti njihov režim ampak to bo težko dosečt saj imajo nekaj teroristov že v lastnih državah...
DuskoDugousko
26. 12. 2010 23.10
Pa ne da si užaljen gospod ali gospa admin za to kar sem ti napisal glede brisanja komentarjev...pač si antipalestinec oziroma izraelec (kakor ti bolj odgovarja)... Le kdo ti je dal službo na 24 ur? Bolj težke besede ne brišeš, ko pa kdo kaj omeni proti izraelu, se takoj lotiš tipke BACKSPACE oz DEL...Bravo šlamparija uredniška
DuskoDugousko
26. 12. 2010 22.58
Bravo VELIKA TURČIJA in SVOBODA PALESTINI !!!
LEDENII
26. 12. 2010 22.47
v glavi mi se že dlje časa poraja vprašanje, če slovenci dejansko ne vidimo oz smo tako zaslepljeni, da ne vidimo od kod dejansko prihaja nevarnost; to je od izraela in ZDA.
slovenija-tone
26. 12. 2010 22.10
bravo Someone321
JezekTekaTeka07
26. 12. 2010 21.13
Bog jim daj moči in *USA in Izraelu, da ukrotijo te neverne puščavske promiskuitetneže in jih zatrejo enkrat za vekomaj, če ne ne bo miru nikoli na tistem koncu ...