Tujina

Na Tajskem razglasili vojno stanje, na ulicah vojaki in oklepniki

Bangkok, 20. 05. 2014 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajska vojska je po večmesečni politični krizi, ki so jo spremljali množični protesti, razglasila vojno stanje. Na ulicah so oboroženi vojaki in oklepniki, mediji so cenzurirani. Vendar pa vlada ostaja na oblasti, zato vojska poudarja, da ne gre za vojaški udar.

Na ulicah Bangkoka so oboroženi vojaki, a življenje kljub temu teče po ustaljenih tirih.
Na ulicah Bangkoka so oboroženi vojaki, a življenje kljub temu teče po ustaljenih tirih. FOTO: Reuters

Tajska vojska je danes razglasila vojno stanje, ki tajskim silam daje precejšnja pooblastila. Na ulicah so oboroženi vojaki in oklepniki. Vlada sicer ostaja na oblasti, zato vojska poudarja, da ne gre za vojaški udar, poročajo tuji mediji. Načelnik generalštaba tajske vojske Prajuth Čan-O-Ča je pojasnil, da želi vojska preprečiti nove smrtne žrtve na protestih.

V času vojnega stanja lahko vojska proteste zatre z orožjem, ljudi pa aretira in pridrži brez pripornega naloga. Lahko cenzurira medije, prepove zborovanja in izvaja preiskave.

Med prvimi ukrepi tajske vojske je bila omejitev svobode medijev. Deset televizijskih postaj, ki veljajo za naklonjene oporečnikom, je moralo prenehati oddajati program in lahko le posredujejo sporočila vojske. Vojska je sicer dovolila tako privržencem kot nasprotnikom oblasti, da v Bangkoku obdržijo protestne tabore, a prepovedala vsakršne protestne shode.

Načelnik generalštaba tajske vojske Prajuth je pozval ljudi, naj jih ne zajame panika, temveč naj normalno živijo dalje. Pojasnil je, da je bila razglasitev vojnega stanja nujna "za vzpostavitev reda in miru" v državi. In življenje v Bangkoku dejansko teče normalno naprej. Na ulicah sicer so oboroženi vojaki, a trgovine so odprte, ljudje so šli zjutraj normalno na delo, v mestu je bila običajna jutranja gneča.

Po navedbah tiskovnega predstavnika tajske vlade se vojska o razglasitvi vojnega stanja ni posvetovala z vlado. Premier Nivatthamrong Boonsongpaisan je zato sklical nujno sejo vlade.

Razglasitev vojnega stanja sicer ni popolno presenečenje. Prajuth je že v četrtek po krvavem napadu na protestnike v Bangkoku opozoril, da bi lahko vojska posredovala za umiritev političnega nasilja v državi. "Opozarjam vse skupine, še posebej tiste, ki posegajo po orožju in izvajajo nasilje nad nedolžnimi civilisti, da končajo z nasiljem, sicer bo morala vojska vzpostaviti red in mir," je sporočil Prajuth in dodal, da bo morala vojska morda uporabiti silo. Obenem je zagrozil z odločnimi ukrepi, če bodo ranjeni civilisti.

Na Tajskem nasprotniki režima od novembra lani skušajo strmoglaviti oblast, ki ji očitajo korupcijo in ropanje države. Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da vlado v resnici vodi odstavljeni premier Taksin Šinavatra. Ta na na drugi strani uživa podporo revnih ruralnih območij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.