Tujina

Na svetu več kot milijarda deklic, mlajših od 18 let. Koliko je izkoriščanih?

Ljubljana/London, 11. 10. 2016 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos obeležujemo že peti mednarodni dan deklic, ki je tokrat posvečen doseganju ciljev trajnostnega razvoja, iz katerih izhaja zavezanost k enakosti spolov. Deklice po vsem svetu so vsakodnevno diskriminirane in v slabšem položaju kot dečki - izključno zaradi dejstva, ker so otroci in ker so ženske.

Generalna skupščina ZN je leta 2011 razglasila 11. oktober za mednarodni dan deklic z namenom priznanja pravic deklic in prepoznavanja edinstvenih izzivov, s katerimi se soočajo deklice. Po podatkih ZN je na svetu več kot milijarda deklic, mlajših od 18 let.

Deklica
Deklica FOTO: Thinkstock

Mednarodni dan deklic je letos posebej osredotočen na krepitev ozaveščanja, da zbiranje in analiza podatkov razvrščenih po spolu ter z različnih področij prispevata k seznanjenju odločevalcev o možnostih in izzivih deklic. Prav tako predstavljata podlago za iskanje ustreznih rešitev za težave, s katerimi se deklice najpogosteje soočajo.

Ob zavedanju pomembne vloge deklic Slovenija v svojih zunanjepolitičnih aktivnostih redno opozarja na njihov ustrezen položaj, ko gre za vprašanja pravic in dobrobiti otrok ter pravice in opolnomočenje žensk, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

V poroko silijo deklice, mlajše od 10 let, približno 700 milijonov žensk in deklic po svetu pa se je poročilo pred 18. letom starosti, navaja poročilo, ki ga je danes objavila organizacija Save the Children.

Po raziskavi, ki navaja podatke ZN, bo do leta 2050 lahko približno 1,2 milijarde mladoletnih deklic prisiljenih v poroko, glavna povoda za to pa bosta revščina in kriza.

"Z zgodnjo poroko se začne obdobje, v katerem deklicam odrekajo osnovno pravico do učenja, razvoja in otroštva," je povedala vodja organizacije Save the Children v Nemčiji Susanna Krueger.

Poglavitni razlog za skrb predstavljajo tradicije, ki temeljijo na predsodkih o spolih ter narekujejo vloge in navade, ki so krivične do deklic.

Prav tako je pri deklicah večja verjetnost zlorab in izpostavljenosti spolno prenosljivim boleznim, navaja poročilo.

Save the Children je neodvisna organizacija za pomoč otrokom, ki razvršča 144 držav na podlagi tega, kje je najtežje biti deklica na področju izobraževanja, otroških porok, najstniških nosečnosti in smrti pri porodu.

Največ zlorab deklic so zabeležili v Podsaharski Afriki, Afganistan, Jemen, Indija in Somalija pa so države z najmlajšimi otroškimi nevestami.

V poročilu so omenjene tudi zahodne države. Za ZDA in Veliko Britanijo velja, da imata nesorazmerno velik delež najstniških nosečnosti, Nemčija pa je država, kjer so otroške poroke sorazmerno običajne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HolyRomanEmpire
12. 10. 2016 18.10
Preveč. Indija, Kitajska.
Abrams
12. 10. 2016 15.22
Lastna hvala, cena mala !!!
tomi.passion@gmail.com
11. 10. 2016 15.21
+7
Kar takole poslploševati, da so deklice in ženske v slabšem položaju je seveda diskriminacija dečkov in moških. Že samo javni podatki UN in WHO to feministično propagando postavljajo na laž. Podatki namreč kažejo, da je skoraj 95% žrtev vojnih konfliktov moških, 97% žrtev delovnih nesreč je moških, Skoraj 82% brezdomcev je moških. Sprašujem se, zakaj še vedno nimamo mednarodnega dneva posvečenega moških in dečkom. Dokler ju nimamo, ne moremo govoriti o osveščanju, ampak izključno o prikriti diskriminaciji glede ne spol, tokrat moških in dečkov, katerih stanje ne skrbi nikogar. Žal.