Tujina

Na Švedskem dan žalovanja za žrtvami terorističnega napada

Stockholm, 10. 04. 2017 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Švedskem so se z minuto molka in z dnevom žalovanja spomnili štirih žrtev petkovega terorističnega napada v Stockholmu, v katerem je bilo ranjenih še 15 ljudi. Uzbekistanec, šlo naj bi za Rakhmata Akilova, očeta štirih otrok, je s tovornjakom zapeljal v množico ter se nato zaletel v trgovino. Med žrtvami napada so bili dva Šveda, Britanec in Belgijec.

Na Švedskem so se opoldne z minuto molka poklonili žrtvam petkovega napada s tovornjakom v Stockholmu, ki je zahteval štiri življenja. Spominske slovesnosti pred mestno hišo v Stockholmu so se ob premierju Stefanu Löfvenu in drugih članih vlade udeležili tudi člani kraljeve družine, poslanci in tuji diplomati.

Po državi, kjer je danes dan žalovanja za žrtvami napada, v katerem je bilo ranjenih tudi 15 ljudi, so zastave spuščene na pol droga.

Na mestni hiši švedske prestolnice so fanfare označile konce minute molka. Županja Karin Wanngard je nato v nagovoru izpostavila, da se "ne bodo nikoli umaknili pred nasiljem in da terorizmu ne bodo dovolili, da zmaga". "Stockholm bo ostal odprto in strpno mesto," je poudarila.

Premier Stefan Löfven je svojcem žrtev zagotovil, da niso sami. "Mislimo na vas. Vsa Švedska je z vami," je dejal.

V Stockholmu se je že v nedeljo na kraju napada v središču mesta zbralo med 20.000 do 50.000 ljudi, ki so na mirnem shodu, organiziranem preko Facebooka, izrazili nasprotovanje terorizmu. V spomin na žrtve so polagali cvetje in igrače ter prižigali sveče, spomnili pa so se jih tudi z minuto molka.

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Med žrtvami napada so bili dva Šveda, Britanec in Belgijec.

Na mirnem shodu proti terorizmu se je zbralo več kot 20.000 ljudi.
Na mirnem shodu proti terorizmu se je zbralo več kot 20.000 ljudi. FOTO: AP

Glavni osumljenec za napad je 39-letni Uzbekistanec, ki je po navedbah policije simpatizer IS. Švedska Dailies Expressen in Aftonbladet, ki sta v nedeljo objavila ime in fotografijo glavnega osumljenca, navajata, da gre za Rakhmata Akilova, uzbekistanskega gradbenega delavca, očeta štirih otrok.

Akilov je zaprosil za dovoljenje za bivanje na Švedskem, a so ga zavrnili. Služba, pristojna za migracije, se je junija lani odločila za njegov izgon. Ker države ni zapustil, ga je iskala policija. V nedeljo so aretirali še enega osumljenca.

Švedski preiskovalec Jonas Hysing je novinarjem povedal, da je bila prošnja za azil zavrnjena junija lani 39-letnemu moškemu, a ni povedal razloga za to, bi pa moral Švedsko zapustiti že januarja letos.

Hysing je še dodal, da napadalca sumijo simpatiziranja z ekstremističnimi skupinami, vključno z Islamsko državo, poroča Reuters. V Stockholm so takoj po napadu poslali bombni in protiteroristični oddelek, da bi pomagala v preiskavi. Švedska policija je sicer v povezavi s terorističnim napadom zaslišala sedem ljudi, je po poročanju RT potrdil Hysing. 

Glavni osumljenec dejansko voznik tovornjaka 

Načelnik švedske policije Dan Eliasson je na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je glavni osumljenec dejansko voznik tovornjaka, ki je izvedel napad. To po njegovih besedah potrjujejo tako dokazi kot njegovo zaslišanje. Ni pa želel potrditi ali komentirati poročanja medijev, da je na zaslišanju priznal odgovornost za napad. Niti ni želel povedati, ali je bil povezan s skrajnimi islamističnimi skupinami in kakšen je bil motiv napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz švedskega tožilstva so sporočili, da so za glavnega osumljenca zahtevali podaljšanje pripora. Preiskovalni sodnik bo o tem odločil v torek. 

Predstavnik policije Mats Löfving je na isti novinarski konferenci povedal, da je policija v povezavi z napadom zaslišala že več kot 600 ljudi. Dejal je, da bi preiskava lahko trajala še dolgo, morda leto dni. Skrbi jih tudi možnost "maščevalnih napadov" s strani določenih skrajnih skupin, ki jih sedaj nadzirajo.

Skrajno desna Švedska demokratska stranka, ki je na volitvah leta 2014 dobila 13 odstotkov glasov, je že kritizirala oblasti, ker osumljenca niso izgnali iz države. Eliasson je danes zatrdil, da v sistemu ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo, da bi osumljenec lahko storil, kar je storil v petek.

Švedska, ki ima deset milijonov prebivalcev, je sicer leta 2014 in 2015 sprejela 244.000 prosilcev za azil, kar je največ na prebivalca v Evropi. Po navedbah AFP jim sicer na švedski policiji niso želeli povedati, ali je bil Uzbekistanec prosilec za azil.

Pravosodni minister Morgan Johansson pa je danes za AFP povedal, da želi okrepiti protiteroristično zakonodajo. Doslej so že uvedli kazenski pregon potovanj v tujino zaradi terorizma, kot tudi okrepili zakone o financiranju terorizma. Kot je dejal, bi bilo mogoče te zakone še razširiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vrhovni
10. 04. 2017 22.01
+4
Virus levičarske norosti in radikalnega islama je svetovna epidemija, ki so jo pripeljali Kučan, Fajonova in Soros Najbolj daljnovidna misel Winstona Churchilla je bila: “Fašisti prihodnosti bodo sami sebe imenovali antifašisti!” Prave levičarje prepoznamo po patološkem laganju, nagnjenosti k nasilju in vsiljevanju svojih ideoloških laži drugim za vsako ceno. Vsiljevanje svoje ideologije drugim tudi za ceno nasilja je bistvo fašizma. Zato levičarjev zlepa ne spravi nič ob živce tako kot zgoraj napisani, že okoli 70 let star Churchillov stavek. Ker razgalja uničevalno fašistično bistvo modernih levičarjev. Ker pove tisto najhujše, česar noben levičar ne prenese – Resnico. Levičarji bi v besu porabili ure za prepiranje o tem, kdo je ta stavek prvi zapisal, ker bistva sporočila le-tega in s tem resnice ne morejo zanikati …
Vrhovni
10. 04. 2017 22.02
+3
Evropa je bolna. Virus levega fašizma je okužil njene institucije in od Soroša plačani levičarski politiki in mediji so v podpiranju radikalnega islama – in s tem v uničevanju varnosti, blaginje in civilizacije – vse bolj agresivni. Nasilni levičarski fašisti sami sebe imenujejo antifa(šisti). Kot dokončna potrditev misli Nobelovca V. Havla: “Laž je nesmrtna duša levičarjev!” Nacizem in socializem (komunizem) sta oba utemeljena na Karlu Marxu, ki je prvi zahteval genocid – holokavst …
Vrhovni
10. 04. 2017 22.02
+3
Nobena osrednja medijska hiša vam ni povedala, da so rdeči fašisti Antife vandalsko razbijali po Neaplju in da je bilo pri tem hudo ranjeno kar 28 policistov. Izvedeli ste lahko samo, da je »zaradi obiska nekega desnega politika« v Neaplju prišlo do “odločnih demonstracij”. Miren obisk nekega politika po Antifa logiki osrednjih slovenskih medijev že upravičuje skrajno nasilje?! Od Soroševega kapitala podkupljeni mediji zavajajo javnost skladno z Murphijevim zakonom, ki pravi: “Dovolj velikokrat ponovljena laž postane resnica!”
Vrhovni
10. 04. 2017 22.04
+3
Virus levičarske norosti v povezavi z radikalnim islamom postaja svetovna epidemija in tudi Slovenija žal ni imuna. Na Kotnikovi v Ljubljani ste že videli zakrinkane prve odrede slovenskih rdečih fašistov Antifa, za katerimi so stali Milan Kučan, Tanja Fajon in nekateri poslanci levih strank. Žalostno je, da so nasledniki tistih, ki so po drugi svetovni vojni pomorili na desettisoče Slovencev, za tujce očitno spet pripravljeni dvigniti roko nad svoj lastni narod. Levičarji so zaman izzivali nasilje, saj so jim nasproti stale starejše gospe s slovensko zastavo in kulturniki, ki so brali Zdravljico. Ker je Antifa laž, je bil to pravi trenutek domoljubne Resnice za Slovenijo.
trumpet2018
10. 04. 2017 22.19
+2
trumpet2018
10. 04. 2017 22.46
+3
to je napisal Branko Grims, lahko bi navedel da je to od njega zapis v celoti. sicer je zelo dobro zadel bistvo
Vrhovni
10. 04. 2017 21.57
+7
Ravno zaradi takšnih se ne morejo prosilci za Azil svobodno gibati, kdor dobi zavrnitev, se ga naloži na prevozno sredstvo in čao ragazi.
trumpet2018
10. 04. 2017 22.56
+7
kristjani in židi tam nimajo vstopa, če pa samo kritiziraš islam, te pa takoj obglavijo, ženske pa prodajo za sužnje. in taksne ljudi podpirajo nasi sprevrzeni levaki
DAEMONIUM
10. 04. 2017 18.51
+10
meni pa gredo na bruhanje ti drzavni govorniki na pogrebih zrtev, ki blebetajo da se ne bodo ustrasili, da jim ne bodo vzeli navad....in en kup ostalih floskul namesto da bi izgnali vse dzihadjste oz da imajo na svedskem kraje predmestja, kamor si se policija ne upa!
DAEMONIUM
10. 04. 2017 18.23
+10
ma gonite te arapce v tri krasne, kaj ta narod sploh hoce v Evropi??? Na tubu imate prav iz Svedske posnetek ko njihove smrdljive zenske oblecene v pingvine zahtevajo povecanje otroskega dodatka, hkrati pa se jim sanja ne, da je to denar ki ga ustvarijo svedski delavci in se jim trga od plac, pa sigurno ni namenjem njihovem razplojevanjem ampak razvoju svedske druzbe! Saj ce juh danes ne izenejo jih bodo pa morali jutri ko jih pride 3 mil ali pa pojutrisnjem ko jih pride 15 milionov...skratka tega doseljevanja ne bo nikoli konec. Pravijo da jih lahko iz afrike krene zaradi vojn in suse 150 milionov in kaj bo potem????
Ka pa mislis
10. 04. 2017 16.29
-4
Donald duck jim je dal krila in potuho.
babicagrenajug
10. 04. 2017 15.48
+7
Opravičilo, meni gre na smeh. Žal. Milijon potencijalnih šoferjev smo si navozili in sedaj žalujemo, če eden kam zavije... pa smo dobro vedeli, da bodo zavijali.
babicagrenajug
10. 04. 2017 15.51
+7
Bojim se, da pravi avto moto šport šele prihaja.
bananos
10. 04. 2017 11.03
+18
Saj ni čudno...pol leta po zavrnitvi azila so mu dali čas, da spoka.....pavlihe, ti švedi...
pizzamargerita
10. 04. 2017 10.45
+39
slike sirskih otrok objavljate non stop, KJE JE SLIKA POVOŽENE ŠVEDSKE 11-LETNE DEKLICE, KI JO JE RAZMESARIL TA TOVORNJAK???
vladaricaumov
10. 04. 2017 10.59
-16
Zih je bla tud ona multi kulti, sej Svedov sploh ni.
pizzamargerita
10. 04. 2017 11.38
+28
11 letni deklici je bilo ime Ebba Åkerlund. Vračala se je iz šole za gluhe in naglušne otroke, torej tudi ni mogla slišati,da se ji od zadaj približuje tovornjak. RAVNO ZATO, KER NI BILA MULTUKULTI ,za fakenjus medije sploh ni vredna omembe kajne.
pizzamargerita
10. 04. 2017 11.39
+11
poglejte si grozljive slike na Gangerape Sweden ali kakem drugem svobodnem mediju
vladaricaumov
10. 04. 2017 12.00
-23
Dej mi se imena sirski otrok. Teb je ta Svedinja vec vredna od enga Sirca. Men pa pac ne.
vladaricaumov
10. 04. 2017 12.01
-11
BitterTruth
10. 04. 2017 12.39
+10
če bi imela kaj svojih otrok (sicer bognedaj, ker bi bili res jadniki) bi drugače razmišljala
pizzamargerita
10. 04. 2017 13.31
+17
imam otroke! Nadpovprečno število! In ravno zato sem besna nad samomorilsko wilkomersko politiko !!! Ker omalovažuje evropske žrtve norih uvožencev in časti samo tuje! Ne maram gledati grozljivih slik in posebej hudo mi je ob tragedijah, ki vključujejo KATEREKOLI otroke. A tu opozarjam na demagogijo fejknjus medijev, ki razkazujejo SAMO arabske žrtve in to namenoma, ker hočejo minimizirati grozodejstva uvožencev.
BitterTruth
10. 04. 2017 13.32
+8
pizza umiri se na tvoji strani sem... letelo je na vladaricobrezumov, se opravičujem za zmedo :)
vladaricaumov
10. 04. 2017 13.43
-12
Pica ma kr tri, masala. Sam ne vem, ce od istiga fotra.
vladaricaumov
10. 04. 2017 13.44
-9
A ti se mas pol za brezumnega, men je prov.
širimresnico
10. 04. 2017 14.32
+5
vladaricaumov, ti si salome in se tukaj prodajaš za žensko
vladaricaumov
10. 04. 2017 14.40
-8
Sej bi te povabla, da prides prevert, sam bo moj ljubosumen.
sid33
10. 04. 2017 16.34
+4
kdo tvoj, sem malo skeptičen, da bi tako prtišnjena babnica imela moža ali tipa...
pizzamargerita
10. 04. 2017 17.26
+3
DAEMONIUM
10. 04. 2017 18.40
+2
ce ne bi bilo kamelojebacev se tudi tega ne bi zgodilo, tako pa nikoli ne bomo vedeli kateri kamelojebac bo zacel moriti 1. gen, 2. gen, 3. gen....
Kollerik
10. 04. 2017 19.41
Kollerik
10. 04. 2017 19.42
-2
...jaz sem pripravljen, tako kot so to bili moji predniki partizani, BORCI!!!!
Ka pa mislis
10. 04. 2017 10.44
-9
Ti imajo zdaj se vecja krila, ker je klump napadu sirijo. Tukaj, predvsem brezjajcniki oa ploskajo klumpu in pajdasem.
vladaricaumov
10. 04. 2017 10.37
-14
Kok je NATO nedolznih zrtev pobil. Ni treba prevec hinavt.
BitterTruth
10. 04. 2017 12.41
+13
torej v svoji liberalnosti se hočeš iti načelo oko za oko... samo izprijen um lahko upraviči kaj takega... potem se bo pa našel kdo ki bo mene označil za skrajneža... liberalizem je bolezen
vladaricaumov
10. 04. 2017 13.09
-8
Reap, jst zase vem, da nisem gladka. Problem ste taki, kt si ti. K mislijo, da so normalni, pravicni, posteni, ste pa vse kej druzga.
BitterTruth
10. 04. 2017 13.28
+6
pošten sem 100%, v svoji pravičnosti sem omejen s subjektivno presojo... normalnost je pa preveč relativna da bi se z njo hvalil... če misliš da smo taki kot sem jaz problem, potem živiš v neki alternativni resničnosti in si kot takšna nevarna predvsem sebi, potencialno pa še drugim
vladaricaumov
10. 04. 2017 13.45
-8
Ze tle si sam sebe nalagal, da si posten sto odstotno.
sid33
10. 04. 2017 16.36
+1
Kollerik
10. 04. 2017 19.43
-1
Bolezen je neoliberalizem, skombiniran z novim nacizmom in vam nekaterim bi bilo res trebai na resen pregled možganov....
appollyon
10. 04. 2017 10.08
+22
Za ene žalovanje, in za druge, kot je razvidno iz slike, slavlenje in delanje selfijev za spomin.
vladaricaumov
10. 04. 2017 10.35
-11
Kaj pa slikanje z mrtvimi otroki, dej nehi, no.
BitterTruth
10. 04. 2017 12.50
+8
ja tudi to počnejo prijatelji teh dveh 'modelk' v siriji.. najbrž prav v tem trenutku
matej1111
10. 04. 2017 09.53
+23
Zelo čustvena in iskrena slika. hahahahahah Samo malo smo se prišli pokazat pa poslikat.
opazovalec_
10. 04. 2017 09.44
+35
Evropa je odprla vrata terorizmu... Pa še nahranila in pod streho si ga je dala... Kje ste zdaj zagovorniki multi-kulti ideologije?
BitterTruth
10. 04. 2017 09.47
+26
če misliš da se nihče ne bo javil se motiš... ni še dovolj evropske krvi preteklo da bi facebook aktivisti priznali svojo zmoto
vertex
10. 04. 2017 09.59
+8
povsod so zagovorniki,nasprotujejo samo rusi in te želimo napasti
vladaricaumov
10. 04. 2017 10.34
-16
Opazovalc, evo me, kva bi rad. Valda, ce ste jih nafilal s sovrastvom. Kva zdej.
sid33
10. 04. 2017 09.25
+24
Naše levake zelo skrbi, kaj se bo sedaj z rahmadom zgodilo, so v skrbeh, da mu nebi bila kršena kaka človeška pravica...
BitterTruth
10. 04. 2017 09.29
+20
bodo že liberalci poskrbeli da bo sojenje pošteno in kratko, ter da bo po skrajšanem postopku dobil azil in odškodnino za pretrpljeno
Kollerik
10. 04. 2017 19.44
-2
levaki vam bomo hebal mamico, tako kot bradatim če bo to treba.
ggzz
10. 04. 2017 09.23
+6
mogoče znak, da se ne dela povsem prav, ko se na veliko odpira vrata čisto vsemu kar leze in gre, in to na račun domačih?
BitterTruth
10. 04. 2017 09.25
+7
če vprašaš prave ljudi ti bodo z veseljem pojasnili da je multikulturni eksperiment uspel
BitterTruth
10. 04. 2017 09.21
+6
zgoraj v okvirčku za oglas se mi pa vrti 'reklama' za nocojšnji film na akanalu - Apokalipsa
BitterTruth
10. 04. 2017 09.08
+33
na sliki dve našemljeni babi in samo ti dve izmed ljudi na sliki delata selfije? se nikomur ne poraja vprašanje? jaz ponavadi naredim selfie zraven kakšne turistične znamenitosti, ko prilezem na vrh kakega hriba, gore, oz pri kakem drugem dosežku... torej... ali se ti dve muslimanki slikata pri turistični znamenitosti ali obeležujeta pomemben dosežek?
macro
10. 04. 2017 09.17
+14
To je za propagando. Za novačenje. Poglej kaj si privoščimo.
vladaricaumov
10. 04. 2017 10.59
-8
Ze s tem "nasemljeni" si vse povedu. Kje bos dubu pol spostovanje, o zenska se na splosno tko ne govori. Vidis, kako hitr obrnete sovrastvo na zenske. Zdej pa kr niso zatirane. Drgac pa, poglej, kje se folk vse fotka. To, kar si ti napisu, je cisto filanje.
BitterTruth
10. 04. 2017 12.44
+6
vse kar ti napišeš je samo trolanje, zdej te bo pa motilo ker sem reku baba in našemljena?... kako bi meni rekli v iranu če bi prišel oblečen v slovensko narodno nošo? kaj bi pa rekli moji ženi če bi prišla v oprijetem topu z globokim dekoltejem?
BitterTruth
10. 04. 2017 12.48
+6
in pa omenjaš sovraštvo.. če ljubiš svojega otroka ali to pomeni da sovražiš vse ostale? ne!... isto je z narodom. takšen poden od ljudi kot si ti pa radi uporabljate 'trigger' besede kot so rasizem, sovraštvo, naci...ipd... in ker kričite glasneje od tistih ki so proti mislite da imate prav... žal bo prišel dan ko boste sami sebi dokazali da ste bili v zmoti, ostali, razumni ljudje, bomo pa najbrž nedolžne žrtve
1adler
10. 04. 2017 09.02
-24
naj jim dajo pravice in tega nebodo več delali,zastonj že niso napadli
sid33
10. 04. 2017 08.59
+39
Samo švedi so pa ful rasisti, človek je samo svojo versko dolžnost izpolnil, zdaj ga pa obsojajo...
macro
10. 04. 2017 09.09
+22
ggzz
10. 04. 2017 09.25
+14
sam res, ti ti grdi Švedi, ne razumejo in ne sprejemajo tuje kulture. Jih bo Slovenska Filantropija v roke vzela, a ne?
sid33
10. 04. 2017 09.29
+11
Če bi pravočasno sprejeli šeriat, se to mogoče nebi zgodilo, ja zelo so hudobni ti švedi...
Erik432
10. 04. 2017 08.57
+44
Ni sliki zbora proti terorizmu pa v glavnem kadru pokažejio kar dve muslimanki. To me malo spominja na vse lanske famozne slike o t.i. "beguncih", kjer so bile na vseh slikah samo simpatične mlade muslimake s še bolj simpatičnimi otroci. Kdor pa je imel priložnost v živo videti kolone več tisoč afričanov, arabcev in drugih odraslih moških iz najrazličnejših koncev sveta, ki so ce valile čez slovenske meje na zahod, pa točno ve da je med imigrati bilo žensk in okrok samo za vzorec. Te mase imigrantov v veliki večini niso prišle iz vojnih območij, tisti ki pa so, pa bi se itak morali boriti doma.
olidata
10. 04. 2017 15.49
+1
Saj tiste zavite v cunje na gornji sliki delajo selfi ob spomeniku z rožami svojemu idolu, koliko nevernikov je počistil...