Tujina

Tožilec zahteva, da sodišče Pistoriusa obsodi za umor

Pretoria, 07. 08. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sojenje južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu je v zaključni fazi. Tožilstvo je v sklepni besedi atleta označilo za lažnivo pričo, od sodišča pa zahtevalo, da ga obsodi za umor. Sodba bo znana čez nekaj tednov.

Sojenje južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki naj bi namerno umoril svoje dekle Reevo Steenkamp, je prešlo v zaključno fazo.

Tožilec Gerrie Nel je v sklepni besedi poudaril, da je bilo Pistoriusovo pričanje oropano vsakršne resnice, saj da med sojenjem ni priskrbel razumsko mogoče različice dogodkov z valentinovega leta 2013, ko je umoril svoje dekle.

Tožilec je v sklepni besedi skušal diskreditirati vse vidike Pistoriusovega pričanja. Poudaril je, da je paraolimpijec podajal nasprotujoče si izjave, saj je enkrat pričal, da je dekle umoril po nesreči, drugič pa, da je ravnal v samoobrambi.

Atlet je prikrojil svoje dokaze, saj so ga bolj zanimale posledice pričanja kot resnica, je poudaril Nel. Dodal je, da je tudi obramba med sojenjem priznala, da obtoženi ni dobra priča. "Obtoženi ni želel prevzeti niti najmanjše odgovornosti in je ves čas nekoga drugega krivil za svoja dejanja," je izpostavil tožilec.

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Od sodišča je tožilec zahteval, naj Pistoriusovo pričanje zavrne, po petih urah sklepne besede pa terjal, da se atleta obsodi za umor. V pisni obrazložitvi je Nel izpostavil, da sodišče, tudi če bo zavrnilo lažno različico dogodkov, ki si jo je izmislil obtoženi, nima druge možnosti, kot da ugotovi, da je obtoženi vedel, da je bila žrtev v stranišču in da je štirikrat nanjo streljal z namenom, da jo ubije.

Tožilec je upošteval tudi sicer po njegovem mnenju zelo malo verjetno možnost, da bo sodišče sprejelo eno izmed Pistoriusovih pričanj, to je tisto o nenamernem streljanju v trenutku panike. A tudi v tem primeru se obtoženi po mnenju Nela ne more izogniti obsodbi za nenaklepni uboj.

Obramba bo nastopila v petek

Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius
Reeva Steenkamp in Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Pistoriusov odvetnik Barry Roux bo imel sklepno besedo v petek. Obramba je sicer skozi sojenje skušala sodnico Thokozile Masipa prepričata, da je Pistorius Steenkampovo ustrelili po nesreči, ker jo je imel za vlomilca.

Obtoženca pa je orisala kot zelo občutljivega posameznika, obsedenega z varnostjo, kar da je posledica težavnega otroštva in njegove invalidnosti.

Odmevno sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos; na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Ves čas je deležno velike pozornosti javnosti.

Na sojenju je bil Pistorius večkrat, vsaj na videz, povsem strt, med drugim je jokal in celo bruhal. Deležen je bil tudi psihiatrične ocene, ki je ugotovila, da trpi za posttravmatsko motnjo, da pa ni duševno bolan, zaradi česar kazensko ne bi odgovarjal za svoja dejanja.

Po oceni pravnih strokovnjakov naj bi sicer Pistoriusu škodilo predvsem to, da se je zapletel v dve različni zgodbi o tem, zakaj se je odločil na slepo streljati skozi zaprta straniščna vrata. Ti streli so bili namreč usodni za Steenkampovo, ki je bila takrat na stranišču.

Pistorius je danes na sodišče prišel oblečen v temno obleko in z očali, ob tožilčevih besedah pa je stiskal čeljusti. Na sodišču sta bila navzoča tudi njegov oče Hank in sestra Aimee, pa tudi starša umorjene. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 25 let zapora.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
07. 08. 2014 16.59
+3
Kaj, še zdaj ga niso obsodili?
Space Voyager
07. 08. 2014 08.38
+1
OBUPNO potrebujete zavihek "Rumeni tisk". Ker tale novica ne bi smela biti novica, vsaj ne na zavihku Svet.
Explainator
07. 08. 2014 08.11
+7
si predstavljate, da bi namesto njega bil janša? potem sigurno nebi bil kriv in bi mu vse podtaknil kučan
Space Voyager
07. 08. 2014 08.39
+5
Ja, noro. Janša Janša Janša Kućan Kućan Kućan. Še Pistorius je moril, da ti lahko najdeš paralelo z domačo sceno. Pa tega ne moreš verjet.
bmoto
07. 08. 2014 07.32
+11
vlomilci ,ki vlamljajo v stranišča???spalnica, dnevna ,kabinet že - wc-zagotovo ne (pa tudi ,če bi" vlomilec" opravljal potrebo ga ne moreš kar "počit"na stranišču) Mislim ,da se bo težko izvlekel.
malinaa3
07. 08. 2014 23.03
+0
nekateri res kar v prazno pišete... edino odprto okno v hiši, skozi katerega bi lahko nekdo prišel od zunaj, je bilo na stranišču oziroma kopalnici (wc je ločen znotraj kopalnice z vrati).., če bi bil vlomilec in bi nekdo iz spalnice zavpil, bi se mogoče tudi zaklenil, zakaj pa ne?