Tujina

Sojenje Mubaraku: 'Krivo pričanje v prid obtoženega'

Kairo, 07. 09. 2011 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Mnogi Egipčani so ogorčeni nad dejstvom, da na procesu proti strmoglavljenemu predsedniku Hosniju Mubaraku pričajo policisti. Pred sodiščem bo pričal tudi maršal Husein Tatnavi, ki je na čelu vojaškega vodstva države.

Zadnji egiptovski faraon, kot Mubaraka imenujejo mediji, prihaja na sodišče na bolniški postelji.
Zadnji egiptovski faraon, kot Mubaraka imenujejo mediji, prihaja na sodišče na bolniški postelji. FOTO: Reuters

V nadaljevanju sodnega procesa proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku so zasebni tožniki danes sodišče zaprosili, naj kot priče med drugim pokliče nekdanjega obrambnega ministra Huseina Tantavija, ki je od padca režima na čelu vojaškega vodstva države, in tudi soprogo bivšega voditelja države Suzanne Mubarak. Ta se je izognila sojenju zaradi korupcije, potem ko je svoje premoženje predala državi.

Poleg njega pa bi radi odvetniki žrtev nasilja nad protestniki na sodišču kot priče izprašali vrhovnega poveljnika egiptovske vojske Samija Anana, pa tudi generala Omarja Sulejmana, nekdanjega vodjo tajne službe, ki ga je Mubarak v zadnjih dneh na oblasti imenoval za podpredsednika. Po poročanju medijev naj bi Sulejman namreč dejal, da je Mubarak vedel za "vsako izstreljeno kroglo" na protestnike med vstajo v začetku leta.

Sojenja se je tudi danes udeležil Mubarak na bolniški postelji, ob njem pa sta stala sinova Ala in Gamal, ki sta se skupaj z njim znašla na zatožni klopi.

Po besedah sodnika Ahmeta Refaata bo vodja vojaškega sveta Husein Tatnavi pred sodiščem pričal v nedeljo, 11. septembra, Sami Anan bo pričal v ponedeljek, v torek, 13. septembra, pa bo pred sodišče stopil tudi zloglasni nekdanji vodja tajne obveščevalne službe Omar Sulejman. Pričanje vseh treh bo potekalo za zaprtimi vrati.

Številni Egipčani so prepričani, da so njihova pričanja ključna pri ugotavljanju, ali je Mubarak dejansko ukazal streljanje na protirežimske protestnike med vstajo in bil tako odgovoren za smrt okoli 850 ljudi.

Razočaranje po prvih pričanjih

Na ponedeljkovi obravnavi pred sodiščem so prevladovala pričanja, ki niso v ničemer podprla obtožb, da je bil Mubarak vpleten v ukaze za streljanje na protestnike med januarsko vstajo, v kateri je bilo ubitih okoli 850 ljudi. Odvetniki žrtev so izrazili razočaranje nad tem, da so se "obremenilne priče" spremenile v "razbremenilne priče".

Podobne obtožbe so se pojavljale tudi v egiptovskih medijih in sodišče je nato danes odredilo pripor in preiskavo za policijskega poveljnika Abdela Hakima, ki mu tožilstvo očita "krivo pričanje v prid obtoženega".

Po navedbah tožilstva je Hakim na pričanju na sodišču danes dejal, da so bile varnostne sile v Kairu 28. januarja opremljene le s slepimi naboji in solzivcem, medtem ko je na predhodnih zaslišanjih dejal, da so uporabili pravo strelivo. V spopadih med policijo in demonstranti naj bi bilo tistega dne ubitih več kot 60 ljudi.

''Moj prijatelj se je na trgu Tahrir mrtev zrušil poleg mene. Policisti so ga ustrelili v glavo,'' je pred poslopjem kairske policijske akademije, kjer poteka sojenje, dejala Rabija al Šejk. ''Zakaj nam ne pustijo pričati? Zakaj pred sodiščem pričajo policisti in ne protestniki?''

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
08. 09. 2011 15.37
Sprijaznite se, muslimani nikoli niso krivi, sveda bodo obtožili zahod in izrael, vendar tako je dejstvo oni vse to delajo v imenu neke izmišljene osebe!
jaguarxt
07. 09. 2011 17.34
Ziher je simulant. Vsaj pri nas so takrat , ko treba na sodišče vsi bolani.