Tujina

Na snegu ali na pesku?

Ljubljana, 25. 12. 2007 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko nekje uživamo v belem božiču ali vsaj sanjamo o njem, se drugje ljudje na božič odpravijo na plažo.

Božič po avstralsko
Božič po avstralsko FOTO: Reuters

Na južni polobli je bel božič le mit. Tam namreč vlada poletje in v poletnem stilu tudi praznujejo. Avstralci se tako, z božičnimi kapami na glavah in v kopalkah, množica odpravljajo na plažo. Najbolj znano je praznovanje na znameniti sydneyjski plaži Bondi, kjer se zbere nepregledno število ljudi. Tako je bilo tudi letos, čeprav jim vreme ni bilo najbolj naklonjeno.

Božično kopanje v ledeno mrzlem jezeru v bližini Berlina
Božično kopanje v ledeno mrzlem jezeru v bližini Berlina FOTO: Reuters

Božično kopanje so si privoščili tudi v Nemčiji, a le najbolj pogumni. Voda je namreč ledeno mrzla.

Medtem ko so večina veseli, nekateri božič praznujejo v strahu. V večinsko muslimanski Indoneziji se bojijo ponovitve napadov na cerkve, ki so zaznamovale krščanski praznik pred sedmimi leti. V prestolnici države, Džakarti, je zato večerne maše in jutranje slovesnosti varovalo kar 17 tisoč policistov.

V iraškem kraju Hamdanija v bližini Mosula so se verniki zbrali okoli kresa, ki so ga zakurili kar na cerkvenem dvorišču
V iraškem kraju Hamdanija v bližini Mosula so se verniki zbrali okoli kresa, ki so ga zakurili kar na cerkvenem dvorišču FOTO: Reuters

Podobno je v Iraku, kjer so kristjani prav tako v manjšini. Verniki so izkoristili zatišje med napadi in do zadnjega kotička napolnili cerkev na vzhodu Bagdada. Maša je potekala podnevi, polnočnice namreč zaradi policijske ure niso pripravili. Za božič si bolj od vsega želijo miru v državi. "Naj bo ta božič blagoslovljen in poln sreče, veselja, varnosti in stabilnosti. Zahvaljujem se vsem, ki ohranjajo stabilnost v dragi nam državi. Za to prosimo in tega si želimo iz dna srca,“ je v božičnem voščilu dejal kardinal Emmanuel III. Dely, ki je vodil slovesnosti.

Britanski vojaki v Afganistanu so se zbrali za božično obloženo mizo
Britanski vojaki v Afganistanu so se zbrali za božično obloženo mizo FOTO: Reuters

Bolj sproščeno pa je bilo letos v Betlehemu, ki je po verovanju kristjanov kraj Jezusovega rojstva. Božič je bil najbolj miren v zadnjih letih. Število obiskovalcev je spet poskočilo, molili pa so tudi za to, da bi Palestinci vendarle dobili svojo državo. Po začetku palestinske intifade leta 2000 si lahko tamkajšnji turistični delavci spet manejo roke.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
26. 12. 2007 20.28
Se spomnim, da takoj po tem, ko smo nazdravili, smo šli direkt v bazen, pa gor gledali ognjemet. Priporočam vsakemu;)
hot-shot69
25. 12. 2007 16.25
Res smešno, pred Ameriško okupacijo so Kristjani v Iraku božič praznovali javno in brez strahu.
hot-shot69
25. 12. 2007 16.24
Res smešno, pred Ameriško okupacijo so Krčani v Iraku božič praznovali javno in brez strahu. Kje so pa Krščanski skrajneži v Indoneziji, k je Krščanstvo po mnenju večine bolj krvoločno od Islama???