Tujina

Na Slovaškem zmagala levosredinska stranka

Bratislava, 10. 03. 2012 22.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
6

Na Slovaškem je glede na izide vzporednih volitev z veliko prednostjo zmagala stranka Smer nekdanejga premierja Fica. Dobila je okoli 40 odsotkov glasov in bo za sestavo vlade potrebovala tudi koalicijskega partnerja.

Robert Fico je že bil slovaški premier.
Robert Fico je že bil slovaški premier. FOTO: Reuters

Na parlamentarnih volitvah na Slovaškem je po izidih vzporednih volitev s skoraj 40-odstotno podporo zmagala levosredinska stranka Smer, nekdanjega premierja Roberta Fica in bo v 150-članskem parlamentu imela 75 sedežev. Na drugem mestu so Krščanski demokrati (KDH), ki naj bi dobili 9,9-odstotno podporo.

Vzporedne volitve je opravila tudi agencija MVK za televizijo Markiza TV, ki pa stranki Smer napovedujejo nekoliko nižji izid. Dobila naj bi 37,3-odstotno podporo oziroma 69 sedežev v parlamentu. Rezultati obeh raziskav kažejo, da bo Fico za sestavo vlade potreboval koalicijskega partnerja, saj njegova stranka ne bo imela večine v parlamentu.

Sicer pa je stranka Smer zmagala že na volitvah leta 2010 (34,79 odstotka), a ni bila sposobna sestavi večinske koalicije in je bila prisiljena oditi v opozicijo. Številni že ugibajo, da bi lahko Fico, če mu tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, odstopil kot predsednik stranke.

Fico napoveduje proevropsko vlado

Fico je na volišču v Bratislavi danes dejal, da bo spoštoval kakršenkoli rezultat današnjih volitev. Dodal je, da bi visoka udeležba lahko bila koristna, saj bi s tem nova vlada imela večjo legitimnost. Glede nove vlade pa je Fico izrazil upanje, da bo proevropska. "Ne smemo narediti napake. Slovaška je država, ki še vedno več dobi od EU, kot daje vanjo. Če je EU solidarna z nami, bi tudi mi morali pokazati solidarnost z EU," je dejal Fico, ki bi lahko postal bodoči slovaški premier.

Predsednik KDH Jan Figel pa je ob oddaji svojega glasu v Bratislavi dejal, da demokracija potrebuje odgovorne ljudi. Hkrati je pozval neodločene volivcev, naj se volitev udeležijo. "Voliti pomeni podpreti svobodo, našo državo in upravljanje javnih zadev," je še dejal Figel.

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je v Bratislavi po oddaji svojega glasu dejal, da so današnje volitve najpomembnejše volitve na Slovaškem po letu 1990, ko so bile prve svobodne volitve v takratni Češkoslovaški. Prihodnja vlada pa bo morala po njegovih besedah sprejeti zelo odgovorne odločitve v odnosu do Evropske unije ter glede socialnih in gospodarskih vprašanj. "Politiki, ki bodo sedeli v prihodnji vladi, morda še niso doumeli, da bo Slovaška imela leta 2014 zelo pomembno vlogo, saj bo predsedovala EU," je še opozoril Gašparovič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
11. 03. 2012 11.32
+1
Levica,desnica,razlike ni.To je prevara za volilce. Isti šef im dirigira !!
gozdar1
11. 03. 2012 11.10
+1
Levica , desnica...v resnici nobena od njiju nima odgovora....ker sta večinoma samo v drugačen celofan zavita ista stvar...
?rnogled
11. 03. 2012 06.45
-5
Še eni bedaki,ki grejo po poti,ki smo se je mi komaj rešili
brancc
11. 03. 2012 10.29
+1
no, sej se počasi države osvobajajo klerofašizma, tudi našadržavica se bo. Za ovco pobritko, kot si sam, pa ni pomoči.
KatiFafi
11. 03. 2012 00.38
-3
Ubogi Slovaki, če bodo res dobili socialistično vlado. Ampak to je dobro za Slovenijo, bomo zopet lahko naredili kak gospodarski korak pred njih! :D
Saloreich
11. 03. 2012 02.29
-1
Ja, situacija pri njih zgleda zelo podobna naši. Imajo eno populistično stranko z večinsko podporo še bolj maloumnega naroda kot pri nas. Zdaj jim že s figo v žepu obljubljajo, da bo to pro-evropska stranka. Upam, da jim ponovno neuspe sestavit koalicije!!