Tujina

Na sirsko obmejno mesto odvrgli sode s strupenim klorom

Alep, 02. 08. 2016 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirsko obmejno mesto Sarakeb so napadli s klorom. S helikopterjem so nad mesto odvrgli sode, v katerih naj bi bil nevaren klor, v napadu pa naj bi bilo prizadetih okoli 30 oseb, večinoma žensk in otrok. Kdo stoji za napadom, še ni znano.

Na obmejno mesto Sarakeb na severu Sirije je helikopter v ponedeljek popoldne odvrgel sode, v katerih naj bi bil po navedbah zdravnikov in reševalcev klor. Prizadetih je okoli 30 ljudi, predvsem žensk in otrok. Krivca za napad še niso našli, obe strani v sirskem konfliktu pa so v preteklosti že obtožili uporabe kemičnega orožja, kar sta zanikali.

"Vemo, da gre za klor, saj so nas v preteklosti že napadli z njim, zato poznamo njegov vonj in simptome. Potrdili smo 28 primerov zastrupitev, med njimi so predvsem ženske in otroci," je za BBC dejal zdravnik Abdel Aziz Barreh, ki dela v Sarakebu.

Predstavnik Sirske civilne obrambe je za Reuters dejal, da je napad prizadel 33 ljudi. Organizacija, ki združuje prostovoljne reševalce, pa je sporočila, da gre najverjetneje za klor, a tega ne morejo potrditi.

Po navedbah BBC so simptomi zastrupitve s klorom vnete oči, razdražena koža, težave z dihanjem in nastanek krvave pene okoli ust. Konvencija o kemičnem orožju prepoveduje njegovo uporabo v bojne namene.

Sirska vlada pa trdi, da je "teroristična skupina" v Alepu danes izvedla napad s strupenim plinom, ki je ubil pet ljudi, je poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Ni jasno, ali sta napada povezana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sarakeb je del pokrajine Idlib, kjer so v ponedeljek sestrelili ruski vojaški helikopter s petimi ljudmi na krovu. Transportni helikopter so sestrelili s tal, potem ko je dostavil človekoljubno pomoč v oblegano mesto Alep. Vsi na krovu so umrli.

Okoli Alepa, ki velja za glavno bojišče v sirski državljanski vojni, se medtem bije krvava bitka. Sile režima sirskega predsednika Bašarja al Asada so julija prekinile zadnjo oskrbovalno pot v mesto, zaradi česar je od sveta odrezanih ostalo 300.000 ljudi.

Islamistični uporniki so v nedeljo sprožili ofenzivo na mesto, s katero želijo prekiniti obleganje. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima mrežo informatorjev na tleh, upornike na jugozahodnem obrobju mesta sedaj le še nekaj kilometrov loči od soborcev na vzhodu mesta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1