Tujina

Na severu Kosova huje ranjen kosovski policist

Kosovska Mitrovica, 26. 07. 2011 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko so se posebne enote kosovske policije umaknile z mejnega prehoda Brnjak zahodno od Kosovske Mitrovice, kjer živijo večinoma srbski prebivalci, naj bi se čez nekaj časa spet vrnile. Slišati je bilo streljanje.

Včeraj zvečer so kosovske oblasti poslale specialne policijske enote na sever države, kjer živijo večinoma srbski prebivalci, poročajo srbski mediji. Spomnimo, da je pred dobrim tednom kosovska vlada odločila, da bo na podlagi recipročnosti uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije. Za ta korak se je odločila, ker Srbija ne priznava carinskega pečata Kosova, zaradi česar ta ne more izvažati v Srbijo. Kot kaže, ne gre le za izvajanje embarga, temveč tudi za poskus kosovskih oblasti, da dokončno prevzamejo nadzor nad celotno državo. Gre za prvi tovrstni poskus kosovskih oblasti, pri čemer se poraja vprašanje, ali so bili o njihovi nameri obveščeni vodilni v Kforju in Eulexu.

Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak
Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak FOTO: Reuters

Oblasti so načrtovale, da specialne enote zavzamejo kosovske mejne prehode na severu države. Specialci enote Rosa so najprej zavzeli mejni prehod Brnjak, ko so skušali zavzeti tudi Jarinje, so se srbski prebivalci iz bližnjega mesta Leposavić uprli. Na cesti so postavili blokade, kosovske specialne enote pa so ostale ujete na območju med mejnim prehodom s Srbijo in blokado. Srbski državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović je ponoči dejal, da bi lahko zelo hitro izbruhnil konflikt. Nekaj po 3. uri zjutraj so v bližini Jarinja odjeknili streli, en pripadnik kosovskih specialcev je bil ranjen v eksploziji ročne bombe, v različnih incidentih pa so bili ranjeni še štirje specialci.

Sicer so kosovski pripadniki Rose razorožili srbske pripadnike kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak.

Vojaki Kforja so nemudoma odhiteli na teren mirit razgrete strasti. Poveljnik Kforja Erhard Bühler je miril Beograd in Prištino. Celo noč in dopoldne se je pogajal z vpletenimi, srbski predstavniki so celo prišli v Leposavić, kjer so se sestali z omenjenim poveljnikom.

Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak
Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak FOTO: Reuters

Ko je že kazalo, da se bo morda incident stopnjeval, saj je kosovski premier Hashim Thaci ukazal napotitev dodatnih specialnih enot na sever, so vpleteni očitno le našli skupni jezik. Kosovski specialci so se tako nekaj pred 13. uro umaknili nazaj v notranjost države, je sporočil eden od predstavnikov kosovskih Srbov.

Srbski predsednik Boris Tadić je pozval vse vpletene k prisebnosti ter poudaril, da se Srbija ne bo vojskovala in da je treba probleme rešiti po diplomatski poti. Vse tiste, ki v mednarodni skupnosti morda opogumljajo Prištino k tovrstnim dejanjem, je opozoril, da s tem vodijo ta del Evrope v nepredvidljivo tveganje. K umiritvi razmer sta pozvali tudi EU in mednarodna skupnost na Kosovu.

Thaci je pripadnike Kforja zaprosil, naj odstranijo prometne blokade, ki so jih pripravili tamkajšnji Srbi. A vodja pogajalcev za Kosovo Borislav Stefanović je dejal, da blokade ostajajo, vse dokler se ne dogovorijo o sestavi zaposlenih na mejnih prehodih. Vztraja, da morajo med njimi biti lokalni prebivalci.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je bil mejni prehod Brnjak pri kraju Zubin Potok nekaj časa deblokiran, promet po cesti Ribariće–Zubin Potok pa je potekal nemoteno. Na mejnem prehodu so ostali kosovski lokalni policisti, pripadniki misije Eulex in vojaki Kforja.

Kosovski Srbi so ob tem napovedali, da bodo pripravili dežurstva in ne bodo več dovolili presenečenj, kakršno se je zgodilo včeraj zvečer.

Huje ranjen kosovski policist

Kasneje pa so hrvaški mediji poročali, da so se na mejnih prehodih Brnjak in Jarinje začeli novi incidenti. Informacije se razlikujejo. "S Srbi nismo dosegli kompromisa, zato specialci ostajajo na svojih mestih,“ je po poročanju RTS sporočil Thaci. Na mejni prehod Brnjak naj bi se tako vrnilo 20 vozil pripadnikov posebnih enot kosovske policije, pa tudi pripadniki Kforja, da bi preprečili nadaljnje stopnjevanje nasilja. Njihov predstavnik je začel novo serijo pogovorov.

Premier Borut Pahor je izrazil zaskrbljenost in opozoril pred zatekanjem k enostranskim dejanjem in morebitnimi povračilnimi ukrepi. „Bila bi velika škoda, če bi se zaradi teh ali onih enostranskih odločitev prekinil ali celo končal ta dialog,“ je dejal. Ob tem je izrazil tudi skrb za varnost slovenskih vojakov na Kosovu, ki predstavljajo največji kontingent tujih sil na severu Kosova.

Kot je javil RTS-ov dopisnik, je iz tega dela slišati tudi streljanje. Thaci je povedal, da je iz bolnišnice v Kosovski Mitrovici prejel informacijo, da ranjenih Srbov ni, blizu kraja Zubin Potok pa je bil huje ranjen pripadnik kosovskih enot – po navedbah kosovskih virov je bil ustreljen v glavo v spopadu z oboroženimi lokalnimi Srbi, ki so policiste napadli iz zasede.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je dejal, da je bil pripadnik kosovskih posebnih enot ranjen v spopadu s Srbi, do katerega je prišlo, ker so se skušale enote vrniti na mejni prehod Brnjak. Ob tem je zanikal, da bi bile posebne enote kosovske policije še vedno na tem mejnem prehodu. Zavrnil je tudi trditve Prištine, da so te kosovske enote v ponedeljek zvečer prevzele nadzor tudi nad drugim mejnim prehodom na severu Kosova, Jarinje.

Tudi Tanjug poroča, da je na obeh mejnih prehodih mirno, in da so se posebne enote kosovske policije umaknile ter da so na mejnih prehodih znova pripadniki Kforja in redne kosovske policije. Mirno naj bi bilo tudi v bližnjih krajih, kjer se je pred tem zbralo več sto vznemirjenih Srbov.

Priština želi nadzor nad celotno državo

Omenjena mejna prehoda sta že dolgo predmet spora, saj kosovske oblasti že od leta 2008 nimajo konkretnega nadzora nad njima. Oba mejna prehoda so sicer do zdaj nadzirali pripadniki Eulexa.

Na severu države živi približno 60.000 Srbov, ki večinoma ne priznavajo Kosova kot neodvisne države. Namestnik kosovskega premierja Hajredin Kuci je poudaril, da sprejeti ukrepi niso naperjeni zoper tamkajšnje prebivalce. Dodal je, da so policiste na območje poslali, saj želijo zavarovati pravni red, prav tako prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma in uveljaviti le en gospodarski sistem v državi. O njihovih namerah uradni Beograd ni bil obveščen.

Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak
Posebne enote kosovske policije na mejnem prehodu Brnjak FOTO: Reuters

Bogdanović je sporočil, da je srbsko vodstvo seznanilo mednarodno skupnost o nevarnosti izbruha nasilja na severu Kosova. "Srbski predsednik Boris Tadić, premier Mirko Cvetković in jaz smo kontaktirali EU, ZN in južno krilo Nata, ki je pristojno za Kfor, ter druge mednarodne organe," je pojasnil Bogdanović, ki je skupaj z vodjo pogajalcev za Kosovo Borislavom Stefanovićem na Kosovu.

EU ni vedela, kaj pripravljajo kosovske oblasti

Začasni posebni odposlanec EU na Kosovu Fernando Gentilini je izrekel kritike na račun posebnih enot kosovske policije, ki so poskušale prevzeli nadzor nad dvema mejnima prehodoma na severu Kosova. "To se je zgodilo brez posveta z mednarodno skupnostjo in EU tega ne podpira," je dejal Gentilini, ki je dodal, da je zdaj pomembno, da se razmere umirijo in se vzpostavi prejšnje stanje. EU naj bi bila pri tem pripravljena sodelovati s kosovskimi oblastmi. Tudi Beograd je zahteval vzpostavitev prvotnega stanja. Doslej so oba mejna prehoda nadzorovali pripadniki Eulexa.

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je za lokalne medije potrdil, da je policijska akcija potekala brez sodelovanja z misijo Eulex, ker ti niso želeli sodelovati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

we.see.we.judge
11. 08. 2011 11.36
R.I.P. ENVER ZYMBERI!!!!!!! Srbem se bo pa še vrnil to
carlazar3
29. 07. 2011 09.14
"Omenjena mejna prehoda sta že dolgo predmet spora, saj kosovske oblasti že od leta 2008 nimajo konkretnega nadzora nad njima. " KAKŠNE KOSOVSKE OBLASTI PRED 2008 JIH SPLOH BILO NI , BILE SO SAMO TERORISTIČNE ENOTE UČK KI SO JIH FINANCIRALI TALIBANI IN AMERIČANI
Albanec
28. 07. 2011 04.58
No da se jaz probam tu oddati eden komentar ceprov berem ze skoraj pol ure vese komentarje nevem ce ste informirani da bodo od 1 janura 2012 vsi kateri se Albansko govoreci in se pocitijo kot Albanci imeli pravico do Albanskega drzavljanstva in Albanskega potnega lista tko da bo avtomatsko vsak Albanec kateri zivi v MNG SRB KS FYRM GR zaprosil za ta dokument in z tem avtomatsko drzava katera trenutno steje 4 milijone prebivalcev dobi v enem letu se dodatnih 4 milijonov brez diaspore katera po mojem mnenju je se dodatnih par milijonov mislim da bo takrat Matica Albanija vzela z NATO-m in EU v roke ta problem kot clanica nata namrec bo imela pravico na veto kakor se to dogaja trenutno BJRM z GR in z tem nevem ce ste na zadnje poslusali komentar Evropskega parlamentarca ko je cestital RS za hadzica po tem je dodal da je zdaj srbiji ostalo samo se priznanje Kosova za vstop v EU....Jaz osebno mislim da Srbija to nebo NIKOLI naredila ampak se bo zgodilo nekaj nepricakovenega (moje osebno mnenje)razpad BJRM prikljucitev zahodnega dela BJRM Kosovu in z tem prikljucitev Kosova Albaniji...Kaj vi na to mislite kaj bo potlej Srbija naredila se bo odrekla mitrovice leposavica za preshevo,medvedze in bujanovac ali bo raje mitrovico dala za ta teritorij....?????
pero-utero
27. 07. 2011 22.26
čist prav mu je,ko ga šiša
LexLuthor
27. 07. 2011 22.06
najboljš, da še tu komentarje ukinete...
gospakatja
27. 07. 2011 09.34
sinoči so pokazali ranjenca, ki pa je imel obvezano le levo roko v višini komolca in se je stoje pogovarjal z nekom. je to ta hudo ranjeni kosovski vojak ali je bilo ranjenih več vojakov?
Urkez Prime
27. 07. 2011 07.14
Fora je da Tachi ni imel nadzora nad tema dvema prehodoma, kjer se je švercal na veliko in so bogateli in eni in drugi, z nafto z drogo, z vsem.... To so samo politične igre, dol je pa tko al pa tko teksas kar američani s pridom iskoriščajo že dolg časa. Pa še rudniki zlata so bliz. Najbolj bi blo da se še kosovo razpade na dve države, tko al tko jih u Prištini deli reka pa nej majo "Kosovsko Novo Gorico".
Chichta
27. 07. 2011 05.14
Nekateri ste res neverjetni... kakšen rasizem jojoj :D Pa pustite Albanci naj imajo svoje veselje, da je Kosovo zdaj samostojna država, to je za njih še boljše kot pa da bi imeli 500 € minimalno plačo :D Kakšna žalost... sama zavist, ponos, sovraštvo na svetu, ti politiki pa itak samo kradejo! Živela Jugoslavija, kot bi rekla Lepa Brena! :D
bigich
27. 07. 2011 01.34
Srbija bi morala izgubiti se vojvodino in sandzak. Neka kazen mora biti.
Raztezje
27. 07. 2011 01.27
vukanovic 27.07.2011, 00:20 Ne vukanovic, kolikor vem si iščejo za žene Pamele Anderson, iz Los Angelesa. Sicer pa se tudi pri nas redko kdo oženi z ukrajinko, čeprav so navadno zelo čedne.
tomazkljun
27. 07. 2011 00.57
kosovo ma tud specialne enote! ja enega manj.
vukanovic
27. 07. 2011 00.20
@Raztezje A si vedel da je trenutno aktualno v Srbiji da si Srbi iscejo zene Albanke predvsem so s severa Albanije , to velja predvsem za centralno Srbijo na podezelju in ta "pojav" je tenutno v kr velikem zamahu .
Raztezje
27. 07. 2011 00.11
Največji problem je, da imajo albanci zdaj že dve etnično popolnoma čisti državi, obe skrajno neuspešni, pa se to načelno nikomur ne zdi nek problem. Za njih ni hujšega, kt a bi se morali njihovi otroci mešati z drugimi rasami, sicer pa se niti nočejo. Hitlerju je bilo to všeč, rad je verjel v neko etnično čisto ilirsko tvorbo, Vatikanu pa ne in jih je že tisočletja nazaj ukinil (Ilire), ampak med preporodom nacional socializma po hladni vojni, so tudi take ideje postale spet zanimive, ko so bile že ravno vojne in se je dalo kaj iztržiti. Spomni me na film Wag the dog, kjer je ameriški predsednik prikril spolni škandal z neko naviezno vojno v albaniji, za katero tam ni še nihče slišal. Vredno ogleda, če ga kdo še ni videl, povrh tega smo pred kakimi desetimi leti na CNN res lahko videli podoben scenarij, le da so lušno novinarko takrat zajeli menda iračani. V glavnem, psa zamaješ tako, da zamaješ njegov rep. Sicer pa, a res kdo resno misli, da ima lahko tak narod prihodnost in to v multikulti Evropski uniji? Velika albanija bo pač zadnja balkanska tvorba, ki bo šla na kose oziroma se bo razdelila na neke pokrajine, ki jih bodo počasi asimilirali ostali narodi.
ecoliqua
26. 07. 2011 23.33
Ista zgodba sam da tokrat ni to na Hrvaškem al v Bosni.
vukanovic
26. 07. 2011 23.23
ANDIKLERD citaj dobro .
vukanovic
26. 07. 2011 23.16
23:04 - Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen snajperom u glavu u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak, umro je večeras posle 22 časa, javila je televizija Klan Kosova. Malo osvezit novice
Tone 12345
26. 07. 2011 23.14
kosovo ma tud specialne enote!
UNDECLARED
26. 07. 2011 22.34
KOLIKO PUTA MORAM DA VAM KAŽEM DA JE KOSOVO SRBIJA KOSOVO SRBIJA KOSOVO SRBIJA
Mil?007
26. 07. 2011 22.32
No to ti pa že bolj verjamem, v Bosni je v srednjem veku obstajala bošnjaška država. Vladarji te države so v grbi imeli tudi lilijo, ki se kot simbol do 91 ni več pojlavila. So pa naprimer pripadniki Huskine legije med 2. sv. vojno v Cazinski krajini na kapah nosili polmesec z zvezdo, med avstroogrsko pa se je v grbu Bosne pojavil ukrivljen turški meč.Tak grb so nosili tudi žandarji na pasni sponki v Bosni med avstroogrsko zasedbo. No mogoče si celo izvedel kaj novega.
REMINGTON
26. 07. 2011 22.29
"UNDECLARED" Samo izvoli, take kot ti komaj čakaju dol. ali se boš sam vrnil nazaj je pa veliko vprašanje.