Tujina

Na Severnem Irskem zadnji hip odkrili bombo, ki je ogrožala policiste

Belfast, 04. 03. 2013 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mestu Londonderry je policija odkrila eksplozivno napravo, ki je bila nameščena v vozilo, parkirano pred tamkajšnjo policijsko postajo. Pred deaktivacijo bombe so najprej evakuirali okoli 100 domov, med evakuacijo pa so bili policisti napadeni s kamni in molotovkami.

Tarča napada z bombo naj bi bili severnoirski policisti.
Tarča napada z bombo naj bi bili severnoirski policisti. FOTO: Reuters

Severnoirska policija je sporočila, da je preprečila napad na eno izmed policijskih postaj v mestu Londonderry, ki naj bi jo napadli z minometnimi granatami. Policija je odkrila kombinirano vozilo, v katerem so bile štiri aktivirane granate, ki bi lahko eksplodirale v kratkem času. Pred začetkom deaktivacije so evakuirali okoli 100 domov v okolici.

"Če bi napad na policijsko postajo uspel, bi bil to množičen uboj policistov, povzročena pa bi bila tudi ogromna gmotna škoda," je povedal višji policijski predstavnik Stephen Caragan.

Policija je izrazila prepričanje, da so bombo v vozilo namestili skrajni nacionalisti. Prijeli so tri ljudi, vključno s človekom, ki je bil v vozilu, in motoristom, ki se je zadrževal v bližini vozila.

Cargan je dejal, da je bila to zelo surova, doma narejena naprava, ki bi lahko poškodovala tudi bližnje hiše. Policisti so zaprli številne vpadnice v mesto, vključno z glavnim mostom v mestu.

Lokalni nacionalistični politik Pat Ramsey je medijem povedal, da so policiste med poskusom evakuacije napadli s kamni in molotovkami.

Še eno bombo pa so odkrili v mestu Ballymena, ki leži severno od Belfasta. A kmalu so ugotovili, da gre le za lažno grožnjo, saj bomba ni bila prava.

Zadnji hip so deaktivirali bombo.
Zadnji hip so deaktivirali bombo. FOTO: Reuters

Kljub dogovoru spet nemiri

Leta 1998 je bil dosežen dogovor, s katerim je bil končan več desetletij trajajoč konflikt med protestanti in irskimi katoliškimi nacionalisti. Slednji se zavzemajo za priključitev Severne Irske k Irski, protestanti pa zagovarjajo, naj Severna Irska ostane britanska provinca.

Nacionalistični disidenti pa še vedno izvajajo posamezne oborožene oziroma bombne napade. Ti so se v zadnjih štirih letih še okrepili.

Stranka Sinn Fein, največja nacionalistična stranka v vladi, ki jo sestavljajo tako predstavniki unionistov kot tudi nacionalistov, je današnji poskus napada obsodila. "V 21. stoletju ni prostora za samooklicane odpadniške republikance," je povedal namestnik voditelja stranke Raymond McCartney.

V zadnjih mesecih so sicer skrajneži v Londonderryju že večkrat napadli predstavništva vlade. Protestantske četrti na Severnem Irskem pa so decembra lani in januarja letos preplavili številni protestniki, ki so nasprotovali ukinitvi stoletne tradicije obešanja britanske zastave na mestno hišo v Belfastu, ki velja za prestolnico Severne Irske.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 03. 2013 21.03
-1
100 domov, postaje pa ne. Ironično.
hot-shot69
04. 03. 2013 18.22
+2
Več pravic imajo Irci do S irske kot Albanci do Kosova in glede na to, da je VB priznala Kosovo je zadnj čas, da zapustijo Irsko. In mediji si napačno razlagajo to kot verski konflikt. Je že res, da je večina republikancev Katolikov, eden najbolj znanih pa je bil Wolfe Tone, ki je bil Protestant. Tiocfaidh ar la!
rdeč alarm
04. 03. 2013 17.32
+2
Ti,ti bomba da groziš. OGROŽALA.