Tujina

Na sejo s kisikovimi maskami

Sjangboče, 04. 12. 2009 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Himalajski ledeniki izginjajo in najpomembnejše azijske reke bi lahko ostale brez vode. A to je le ena od posledic globalnega segrevanja. Da bi opozorili na težave, so se nepalski ministri sestali pod Mount Everestom.

Mogočno ozadje seje nepalske vlade.
Mogočno ozadje seje nepalske vlade. FOTO: Reuters

Nepalski ministri so v želji, da bi svet opozorili na uničujoče posledice globalnega segrevanja, sejo pripravili pod Mount Everestom. Dobro oblečeni in opremljeni s kisikovimi maskami so s helikopterjem poleteli na višino 5242 metrov, do baznega tabora, od koder alpinisti začenjajo naskok na najvišjo goro na svetu.

Tisoče himalajskih ledenikov, ki so vir vode za deset največjih azijskih rek, bi zaradi globalnega segrevanja v naslednjih petih desetletjih lahko izginilo, svarijo strokovnjaki.

"Globalno segrevanje ima velik vpliv na naše gospodarstvo,“ je pred sejo pod goro vseh gora dejal minister za finance Surendra Pandey. "Količina dežja se spreminja, ledeniki se talijo,“ je razložil.

Z razpravo pod Mount Everestom želi nepalska vlada pozornost usmeriti na Himalajo, kjer so posledice spreminjanja podnebja še kako opazne. Država se sooča s poplavami zaradi taljenja ledenikov, z daljšimi sušnimi obdobji ter uničujočimi nalivi, kakršnih ni bila vajena. Nepal je zelo izpostavljen podnebnim spremembam, čeprav sam v zrak izpusti le 0,025 odstotka toplogrednih plinov in je tako med najbolj čistimi državami na svetu. "Kaznovani smo za zločin, ki ga nismo storili. Razvite države nam morajo pomagati omejiti posledice globalnega segrevanja v Himalaji,“ je dejal nepalski minister za gozdove Deepak Bohara.

Isto sporočilo bo v Köbenhavn, kjer se v ponedeljek začenja podnebni vrh, odneslo nekaj njihovih najbolj znanih alpinistov.

Nepalci so sledili zgledu svojih maldivijskih kolegov, ki so oktobra s sejo pod morjem svet opozorili, da njihov arhipelag lahko izgine pod valovi.
Nepalci so sledili zgledu svojih maldivijskih kolegov, ki so oktobra s sejo pod morjem svet opozorili, da njihov arhipelag lahko izgine pod valovi. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
04. 12. 2009 09.41
SLOVENSKI POLITIKI BI ŠLI LOH NA SEJO PA S PRAZNIMI ŽEPI in tako po zgledu zgoraj navedenih izrazili solidarnost z edinim primerom delavca-reveža znotraj EU.
...Lejga...
04. 12. 2009 09.12
O tem bi vam lahko povedali naši alpinisti, kateri se odpravljajo v Himalajo še posebno pokojni Tomaž Humar, ne pa politiki katerim je kar naenkrat mar za okolje.
bibi266
04. 12. 2009 09.02
Dobro oblečeni in opremljeni s kisikovimi maskami so s helikopterjem poleteli na višino 5242 metrov, do baznega tabora, od koder alpinisti začenjajo naskok na najvišjo goro na svetu. IN POTEM SO IZRAČUNALI KOLIKO SO OGRELI OZRAČJE Z HELIKOPTERJI