Tujina

Na poti proti katastrofi?

Sydney, 25. 09. 2008 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ozračje je vse bolj nasičeno s toplogrednimi plini, zmanjševanje izpustov kljub strategijam ne uspeva, predvidevanja so vse bolj črnogleda.

V zadnjem stoletju naj bi se najbolj segreli Severna Amerika in Evropa, kjer se je povprečna temperatura dvignila za 0,6 stopinj Celzija.


Prisotnost strupenih izpustov v zraku se vsako leto močno poveča. Letna študija je celo pokazala, da od leta 2000 naprej letna količina izpustov štirikrat hitreje narašča kot v devetdesetih. Za to je na prvem mestu zaslužna Kitajska, sledijo ji ZDA, tretje mesto pa si delita Indija in Rusija. "Zadnja leta se prvič dogaja, da države tretjega sveta skupno pošljejo v atmosfero več izpustov kot razviti svet,“ pravi izvršni vodja projekta Global Carbon Project Pep Canadell. "Zdaj lahko tudi potrdimo, da je Kitajska gotovo največji onesnaževalec.“ Ta država namreč prispeva 60 odstotkov vseh strupenih izpustov.

Onesnaženje
Onesnaženje FOTO: Reuters

Katastrofalne posledice

Tako hitro povečevanje plinov, kot je ogljikov dioksid, pomeni, da se bo planet zelo verjetno segrel hitreje kot so najprej predvidevali, pravi Barry Brook, vodja Raziskovalnega centra za klimatske spremembe in ekologijo v Adelaide v Avstraliji. Prepričan je tudi, da bi koncentracije ogljikovega dioksida lahko dosegle 450 ppm (delcev na milijon) že leta 2030 in ne desetletje kasneje kot so sprva predvidevali. Zaenkrat jih je 380 ppm. "Ne glede na to, kdaj bo do tega prišlo, bo to pomenilo, da se bo globalna temperatura v povprečju dvignila za dve stopinji Celzija.“

Kjotski protokol predvideva zmanjšanje svetovnih emisij v obdobju 2008-2012 za 5 odstotkov glede na izhodiščno leto 1990.

Zaskrbljujoče se mu zdi predvsem dejstvo, da je tako nagel dvig toplogrednih plinov "brez primere“, zgodil pa se je med letoma 2000 in 2007, ko naj bi se države še posebej trudile zajeziti onesnaževanje.

Študija kaže, da je bila leta 2007 prisotnost ogljikovega dioksida v atmosferi 383 ppm, kar je 37 odstotkov več kot na začetku industrijske revolucije, pa tudi najvišja raven v zadnjih 650 tisoč letih, pravijo strokovnjaki. "To je alarm tako za industrijo kot tudi poslovneže in politike,“ trdi Matthew England s Centra za raziskave podnebnih sprememb v New South Walesu.

Zmanjšanje emisij zaradi ekonomske krize?

Canadell je prepričan, da bo trenutna kriza, ki pretresa predvsem ZDA, vplivala na količino izpustov. "Nedvomno bo kriza imela posledice. Vendar pa v primeru, da ne bo zajela tudi glavnih igralcev – Kitajske, Indije, Rusije in Japonske – , bo zmanjšanje zanemarljivo.“

EU proizvaja okoli 21 vseh emisij toplogrednih plinov. Zavezala se je, da jih bo v povprečju zmanjšala za osem odstotkov glede na leto 1990. Države članice, ki cilja ne bodo dosegle, bodo morale plačati globo za vsako tono CO2 preveč.

Naravni čistilci zraka ne več tako učinkoviti

Zrak se naravno čisti s pomočjo gozdov in oceanov. V zadnjih sedmih letih so ti prečistili 54 odstotkov vseh izpustov ogljikovega dioksida, ki so ga v zrak pognale človekove aktivnosti. Vendar pa se je njihova učinkovitost v zadnjih 50 letih zmanjšala za pet odstotkov. Pred pol stoletja so ti naravni čistilci od vsake tone CO2, spuščene v atmosfero, 'odstranili' šeststo kilogramov, trenutno pa je ta številka za 50 kilogramov manjša in se še zmanjšuje.

Protestna vožnja tovornjakarjev
Protestna vožnja tovornjakarjev FOTO: POP TV

Zmanjševanje izpustov iz avtomobilov

Evropski zakonodajalci so zavrnili poskus industrije vozil, da bi spremenili predlog zakona o omejitvah izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov. Nemški konservativci so se še posebej trudili, da bi načrte Evropske komisije o zmanjšanju avtomobilskih izpustov za 17 odstotkov do leta 2012 malce zmehčali oziroma predlagali postopne spremembe. Po njihovem bo namreč to močno vplivalo na zaslužek od izvoza in na tisoče zasposlenih. Komisija je tako podala predlog o zmanjšanju trenutnih (povprečno) 158 gramov na prevožen kilometer na 130. Kazen za neupoštevanje naj bi bila po predlogu Komisije 95 evrov na preseženi gram na kilometer.

Do leta 2020 nameravajo spustiti omenjene emisije na 95 gramov na prevožen kilometer.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bawbaw
27. 09. 2008 12.44
ojoj kakpne buče nam prodajajo.. nekaj dejstev najprej: -CO2 ni škodljiv plin je produkt dihanja, izgorevanja,.. življenja -1 krava z metanom naredi več \"škode\" kot bmw-x5 (kar se toplogrednih pinov tiče seveda) - to da kitajska proizvaja 60% vseh plinov je malo bosa, ker vsi vulkani na svetu proizvedejo veliko več co2 kot vsi zemljani skupaj, pa tudi vulkani so zanemaljivi faktor proizvajalca co2 v primerjavi z morjem. -NOBEN znanstvenik ni dokazal povezanost co2 in segrevanja zemlje -30 let nazaj so nam grozili z novo ledeno dobo -klima se konstantno spreminja torej mene ne moti da skrbijo za okolje, skrbi pa me kako vse vlade skušajo prepičati nas da smo krivi za to! naš avto predvsem.. medtem ko razna orožja in vojne, atomske bombe in podobne stvari ki jih rabijo vlade po svetu nimajo nič s tem. lahko vam povem da so miljarde (davkoplačevalskega-našega denarja) vložene v raziskovanja in industrijo ki se bori proti CO2, medtem ko se najbolj strupene snovi na svetu še vedno uporabljajo dnevno, .. hmm uganite kdo ima profit od tega. na račun globalnega segrevanja nas bodo dodatno obdavčevali, plačevali bomo prispevke za to in ono, dražja \"čistejša\" elektrika. celo začeli so delati bio gorivo. veste zakaj je bio? ker ga dobivajo iz rastline, dobro pa naj bi bilo ker ta čas ko rastlina raste spreminja co2 v o2 in se stem \"odgreši\" ker bo kasneje produkt goriva co2. bolj zanimivo je pa to da so rastline od katerih dobivajo gorivo zamenjala polja kjer je prej bila pšenica ki je ravno tako spreminjala co2 v 02. torej tukaj ni nobene druge razlike kot manj hrane na svetu in višanje cen kruha ipd. ljudje stopite korak nazaj in poglejte celotno situacijo zraven pa pomislite samo kdo ima od tega korist! takoj vam bo jasno koliko je ura. aja da boste vedeli zakaj se segreva ozračje. je kdo kdaj pomislil na sonce?? sej veste tista žareča topla stvar na nebu. ja to je to.. več si lahko pogledate v dokumentarcu http://www.watch-movies.net/movies/wh... izberite watch part one... zelo poučno
Skynet
27. 09. 2008 10.23
Kaj se sekirate usi bomo enkrat umrl eni prej drugi kasnej... tko je tak je zakon narave, če ga hočmo pa spreminjat so pa posledice zgoraj opisane... najbolj je da se prilagodimo razmeram, ker poti nazaj ni več!
gnu
26. 09. 2008 12.41
Ja, ja , saj bomo zmanjšali kasneje .. ampak ali lahko zdaj še čisto malo povečamo, ker drugače bo 10.000 ljudi ostalo brez dela in bo ekonomska katastrofa.. Ljudje smo po raziskavah psihologov nesposobni uravnavati dolgoročne in kratkoročne cilje. VEDNO prevladajo kratkoročni, lokalni, egoistični principi. Če ne bo nek diktator-ekolog hitro prišel na oblast v svetovnem merilu, smo ga naj.....
MihaSlo
25. 09. 2008 20.36
Tolk je enega segrevanja pa še vseeno je že septembra pod 10°C. Dejmo še mal plina v luft spustit, če ne nas bo v prihodnje celo leto zeblo :)
Aaron-Heydar
25. 09. 2008 18.55
V navidez neškodljivem plinu se bomo dušili
fmunih@email.si
25. 09. 2008 18.46
Pomp okoli C02 je le spletka politikov, da vas bodo finančno še bolj uskubili. V resnici pa pada jakost magnetnega polja Zemlje zaradi spremembe smeri magnetnega polja (Severni pol postaja Južni pol in obratno). Zmanjšana jakost magnetnega polja prepušča vse več energije Sonca v vodno in zračno sfero Zemlje, ki ograva morja, ta pa ozračje. Stopnjevanje števila tornadov zato ni noben čudež.
TheJudge
25. 09. 2008 18.44
sej od amaterjev ne moreš kaj več pričakovat
Uros321
25. 09. 2008 18.15
to ste napisal z velikimi črkami ob strani... EU proizvaja okoli 21 vseh emisij toplogrednih plinov... Kok pa je vseh emisij toplogrednih plinov?? 30? 40? 223? LOL... sej vem, da je tokrat samo škrat... Sam se kar ne morem upret... tok mate konstanto enih napak.