Tujina

Na Portugalskem bodo iskali sprejemljivejše varčevalne ukrepe

Lizbona, 22. 09. 2012 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po številnih kritikah in protestih je portugalska vlada ustavila varčevalne ukrepe, ki bi prizadeli zaposlene, delodajalcem pa bi koristili. Vlada bo v prihodnjih dneh s sindikati in delodajalci iskala drugačne rešitve.

Portugalska vlada je nameravala za prihodnje leto plačila za socialne prispevke zaposlenih zvišala za med 11 in 18 odstotkov, medtem ko naj bi se prispevki delodajalcev hkrati znižali za od 18 do 23 odstotkov. Odločitev je sprožila ogorčenje v javnosti, ki je premierju takoj nadela ime Robin Hood bogatih. Vrstile so se kritike, ulice večjih mest pa so zavzeli protestniki.

Desnosredinska vlada pod vodstvom premierja Pedra Passosa Coelha si je zdaj premislila in bo poskušala poiskati drugačne ukrepe. V prihodnjih dneh bodo tako potekali pogovori med vlado, sindikati in delodajalci.

Protestniška verzija premierja Pedra Passosa Coelha, ki se ga je prijelo ime Robin Hood bogatih.
Protestniška verzija premierja Pedra Passosa Coelha, ki se ga je prijelo ime Robin Hood bogatih. FOTO: Reuters

Portugalska se že nekaj let sooča s hudo krizo in je lani dobila pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada v višini 78 milijard evrov, v zameno pa je vlada sprejela stroge varčevalne ukrepe.

Kljub temu se Portugalska še naprej spopada z recesijo. Bruto domači proizvod je v drugem trimesečju tega leta padel za tri odstotke, brezposelnost je več kot 15-odstotna.

Zaradi krize so izbruhnile tudi napetosti znotraj vladajoče koalicije, ki jo sestavljajo socialdemokrati in konservativci. Stranki sta sicer pred kratkim zatrdili, da sta odločeni premagati napetosti in ohraniti koalicijo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
23. 09. 2012 09.23
+1
"Svobodni ste, da delate to, kar vam ukažemo." Bill Hicks "Načelo, kolikor vidim, gre nazaj do razsvetljenstva. Če greš nazaj v klasično Razsvetljenje zdaj govorim o Adam Smith, in Jefferson in tisti fantje. Nekakšno jedro ideje, je : ljudje imajo pravico, da nadzirajo lastno delo. To je - tu bom citiral standardno formulo, nazaj v 18. stoletju, od vodilnih junakov razsvetljenstva, je: "Če oseba naredi lepa dela na zunanji ukaz" - kar pomeni za plače - "lahko občudujemo kaj počne, vendar preziramo, kaj je "- zato, ker on ni svoboden človeka, ok? To gre vse skozi klasično liberalno misel, misel razsvetljenstva, mislim .. Alexis de Tocqueville pravi: "Pod plačanim delom, umetnost napreduje, umetnik propada". Zdaj boste to našli naravnost v delavski razred gibanja Lowell in Lawrence - mislim, da je samo naravno. Jaz ne bi poskusil prepričati nikogar glede tega. Zdi se mi, [da], če menite o tem, ja, zakaj bi morali delati na ukaz? Mislim, če delate na ukaz, da ste neke vrste suženj ... " -Noam Chomsky
skydrol7
22. 09. 2012 21.04
+1
tezko jim je priznati>>>>drzava bo morala spet takse pobirat , ouuwwch !!!