Tujina

Na pogovore o Siriji tudi ZDA

Washington, 21. 01. 2017 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na pogajanjih v Astani bodo prvič od začetka konflikta v Siriji pred skoraj šestimi leti za isto mizo sedeli predstavniki režima v Damasku in uporniških skupin, ki se bojujejo na terenu. Potekala bodo pod okriljem podpornikov obeh strani, Rusije in Irana ter Turčije. Sodelovanje pa so potrdile tudi ZDA.

V Siriji krvava vojna divja že skoraj šest let.
V Siriji krvava vojna divja že skoraj šest let. FOTO: AP

ZDA se bodo v ponedeljek v kazahstanski prestolnici Astana udeležile pogajanj o Siriji, ki bodo potekala pod okriljem Rusije, Turčije in Irana, so danes sporočili iz ameriškega State Departmenta.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mark Toner je povedal, da so ZDA zavezane politični rešitvi sirske krize preko procesa, v katerega so vključene sirske strani in ki lahko pripelje do bolj mirne in združene Sirije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na to, da je novi predsednik ZDA Donald Trump šele prisegel in zaradi zahtev prenosa oblasti se delegacija iz Washingtona ne bo udeležila konference. ZDA bo v Astani predstavljal ameriški veleposlanik v Kazahstanu George Krohl, je dodal.

ZDA so bile sicer na pogovore povabljene kot opazovalka.

Na pogajanjih v Astani bodo prvič od začetka konflikta pred skoraj šestimi leti za isto mizo sedeli predstavniki režima v Damasku in uporniških skupin, ki se bojujejo na terenu. Potekala bodo pod okriljem podpornikov obeh strani, Rusije in Irana ter Turčije.

Pričakovati je, da bodo skušali predvsem utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec in velja od 30. decembra.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
23. 01. 2017 08.19
+1
amerosov ne bo v Astani. američani so poraženi v Siriji to je jasno. V zandjih dnevih je teror. org. NATO izgubila kar nekaj vojakov in vojaške opreme v Jemnu. To bi lahko napisali. IN še morda bodo v kratkem tudi v Libijo prišli delat Rusi čistko in amerosi bodo ponovno jokali....
acim
22. 01. 2017 18.56
Kosovo ni bilo nikdar samostojna država.Novi pogovori.
DarkT
22. 01. 2017 15.30
+1
"LETS MAKE THE WORLD GREAT AGAIN" Največji teroristi so zapustili svoje položaje. Naj se svet sooča z realno grožnjo ne pa kot terorist musli Obama, ko je zraven teh problemov še hotel zanetit vojno med EU in Rusijo v kateri živi 75% Pravoslavcev in le 5%musli.
Bruhalnica24
22. 01. 2017 08.37
+2
Zakaj slika # belih čelad ??? Isis civilna zaščita, delujejo samo na isis območjih.. 24 UR- Fake News..
Follow me
22. 01. 2017 20.09
Novinarji ne znajo povedat kje so zdaj te "bele čelade".
frako
22. 01. 2017 08.23
+3
američani se že prpraulajo na mir po svetu :D veliki mirovnik tramp je vojaški buđet povečal za 54 biljonou oz trenutn predlog je tak.